AMEFA a avut un an 2022 foarte bun, în special în a doua sa jumătate, când echipa a reușit să termine turul de campionat al sezonului 2022-2023 pe o poziție fruntașă. În aceste clipe de bilanț, gândurile noastre se îndreaptă spre ceea ce a fost în 2022, dar totodată și spre ceea ce va fi în 2023. Ne dorim un an nou mai bun, din toate punctele de vedere, un an în care să putem trăi în pace, fără amenințarea războiului, fără epidemii sau pandemii, în care să ne putem bucura de viață în toată plenitudinea sa.
... Și al fostei echipe AMEFA 1911 din campionatul "Fair-Play" Cluj-Napoca, pe teren sintetic
sâmbătă, 31 decembrie 2022
La mulți ani 2023!
sâmbătă, 24 decembrie 2022
Crăciun Fericit! Kellemes karácsonyi ünnepeket! Merry Christmas! Fröhliche Weihnachten! Feliz Navidad! Joyeux Noël! Vesele Vianoce!
vineri, 23 decembrie 2022
Turul se încheie cu un succes zdrobitor: AMEFA - Speranța 2 Jucu 10-0 (5-0)
Ultimul meci din turul acestui campionat, și totodată ultimul din anul 2022, s-a disputat duminică, 4 decembrie, de la ora 14, pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu” (Cluj-Napoca). Pe o vreme bună pentru fotbal, AMEFA a zdrobit pur și simplu Speranța 2 Jucu, cu un scor neașteptat, 10-0, cum rar se mai întâlnește la fotbal. Diferența este cu atât mai surprinzătoare cu cât oaspeții de la Jucu au fost printre protagoniștii acestei ediții de campionat, fiind la un moment dat chiar pe primul loc în clasament. De altfel, pe parcursul meciului, au fost și câteva momente în care jucanii au avut șansa de a înscrie măcar golul de onoare, dar defensiva gazdelor, în frunte cu Paul Șofron, s-a opus. Scorul se mai explică și prin faptul că AMEFA a dorit să elimine orice risc, crezându-i capabili pe oaspeți să revină în joc, și pe de altă parte jucătorii de la Speranța 2 Jucu au fost doborâți de amploarea rezultatului, cedând moral încă de pe la mijlocul primei reprize. În a doua repriză, deși AMEFA a mai redus ”turația”, noii jucători introduși pe teren după pauză au dorit și ei să demonstreze că nu sunt degeaba în lot și că ar merita un loc (poate) chiar printre titulari, în vreme ce Speranța 2 Jucu nu prea a mai avut forța să riposteze în vreun fel. O altă posibilă explicație este dată de absențele din lotul echipei oaspete, care s-a prezentat cu numeroși jucători tineri, mai puțin experimentați. În schimb, la AMEFA a fost prezentă aproape toată lumea, cu câteva mici excepții, ceea ce a ridicat unele probleme, deoarece numărul maxim permis de schimbări este de șapte, iar la meci au fost mai mult de 18 jucători (cei 11 titulari, plus maxim 7 rezerve care pot intra), ceea ce a însemnat că unii nu au putut juca. În plus, ca urmare a unei neatenții privind viza medicală de pe legitimația lui Horațiu Moldovan, acesta nu a mai putut evolua, deși era inclus pe lista inițială de titulari.
Cele două echipe, Speranța 2 Jucu (în galben) și AMEFA (în alb), precum și brigada de arbitri, la startul partidei. Foto:Raularian Rusu
Astfel, AMEFA a jucat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos (62 János Szabó), Andrei Nemeș (46 Marius Vlad Ciortea), Emil Trifan, Robert Rus (67 Cosmin Hetea) - Lucian Baciu, Marius Frîncu (62 Rareș Ciprian Câmpan), Rareș Suciaghi - Adrian Blendea (46 Mihnea Jurca), Cristian Cifor (46 Rareș Chesăuan), Darian Soporan (62 Vlad Miron). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Rezervă neutilizată: Sebastian Chiș. La meci au mai asistat Horațiu Moldovan, Lucian Macri, Raularian Rusu, Gabriel Suciaghi.
Partida a fost arbitrată de Șerban Matei (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de asistenții Luca Tudor Căpîlna (Dej) și Antonio Cristian Mesaroș (Sânnicoară). Observator din partea AJF a fost domnul Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca).
Cartonașe galbene: Andrei Nemeș 38, Marius Vlad Ciortea 75 - Flavius Miriștean 21, Andrei Meseșan 26, Vasile Darius Voicu 75.
AMEFA a deschis repede scorul. Adrian Blendea a reușit o acțiune individuală de toată frumusețea, din propriul teren până în careul advers, pe diagonală, și ajuns aproape de linia de fund, pe partea stângă, i-a pasat înapoi lui Rareș Suciaghi, care a punctat cu un șut precis din interiorul careului: 1-0 (min. 5).
Au urmat 10 minute cu foarte multe ocazii, mari și foarte mari, la ambele porți. Cine știe cum ar fi evoluat scorul dacă oaspeții ar fi reușit egalarea? Cert este că AMEFA a avut ocaziile mai mari, și în cele din urmă s-a desprins. Cristian Cifor a fost beneficiarul unei aruncări greșite de la margine a unui fundaș advers, a preluat mingea, și-a depășit adversarul direct, și a șutat din careu la colțul lung: 2-0 (min. 15). În următoarele 10-12 minute, AMEFA a făcut șah-mat apărarea adversă, înscriind gol după gol.
După o acțiune frumoasă pe partea dreaptă, purtată de Adrian Blendea, Cristian Cifor și Marius Frîncu, acesta din urmă îi pasează în careu lui Rareș Suciaghi, care îl vede singur pe Darian Soporan în stânga lui, îi pasează, iar acesta înscrie: 3-0 (min. 20). Imediat după reluarea partidei, același Darian Soporan scapă singur pe partea stângă, și este oprit doar prin fault la marginea careului. Andrei Lakatos execută magistral lovitura liberă, trimițând mingea în vinclu: 4-0 (min. 23). Adrian Blendea reușește și el o acțiune în viteză pe partea dreaptă, și la rândul său este oprit doar prin fault, doar că de data aceasta în careu. Execută și transformă Darian Soporan: 5-0 (min. 26).
La acest scor, AMEFA a mai redus din intensitatea acțiunilor ofensive. Oaspeții nu s-au lăsat prea mult invitați și au preluat temporar inițiativa, având câteva bune ocazii de a înscrie, dar au ratat incredibil sau Paul Șofron a apărat foarte bine.
Situația s-a schimbat după pauză în favoarea AMEFA, care a revenit pe teren cu forțe proaspete. Noul intrat în postură de vârf de atac, Rareș Chesăuan, și-a făcut imediat simțită prezența, profitând de o pasă greșită trimisă spre portar de un fundaș advers, pe care a interceptat-o și a punctat din apropiere: 6-0 (min. 47). Nici titularii nu s-au lăsat mai prejos. Lucian Baciu a combinat cu Rareș Suciaghi în jumătatea adversă, acesta a driblat câțiva adversari și i-a pasat decisiv, pe culoar, lui Darian Soporan, care a trimis cu o ușoară boltă peste portar: 7-0 (min. 59).
La acest scor s-au mai efectuat câteva schimbări în rândul gazdelor. Noul intrat, Vlad Miron, la prima sa acțiune în banda stângă, a fost tras evident de tricou în careu, astfel că arbitrul a indicat din nou punctul cu var. A executat de data aceasta Emil Trifan: 8-0 (min. 64).
Rareș Suciaghi a fost remarcabil în acest meci, în special din postura de pasator decisiv. El și-a mai trecut în cont un ”assist”, după o acțiune incisivă dusă până în careu, la finalul căreia i-a trimis lui Mihnea Jurca, în fața porții, iar acesta a reluat simplu: 9-0 (min. 72). La ultimul gol, Mihnea Jurca a jucat rolul pasatorului și, după o acțiune individuală foarte frumoasă, l-a servit ideal pe Cosmin Hetea în centrul careului, de unde acesta a șutat precis: 10-0 (min. 81).
În ultimele minute, oaspeții au evoluat în zece oameni, deoarece un jucător s-a accidentat destul de grav, nu a mai putut intra pe teren, și nu au mai avut schimbări.
După meci, jucătorii și staff-ul de la AMEFA au participat la tradiționala masă de la sfârșit de an, unde au aflat cu bucurie vestea că s-ar putea ca AMEFA să fi încheiat turul pe prima poziție în clasament, cel puțin după criteriul golaverajului, așa cum este ”construit” clasamentul pe site-ul AJF.
Iată așadar clasamentul de pe site-ul AJF Cluj, cu precizarea adiacentă de mai jos:
AMEFA este așadar pe primul loc în acest clasament, la egalitate de puncte (26) cu Viitorul Poieni, dar cu golaveraj mai bun, +29 comparativ cu +26. Pe de altă parte, conform primului criteriu de departajare, cel al meciurilor directe, Viitorul Poieni ar fi în avantaj, întrucât au câștigat cu 2-1 meciul direct dintre cele două echipe disputat la Poieni. Totuși, considerăm că acest criteriu, al meciurilor directe, ar trebui implementat doar la clasamentul final, de după încheierea competiției și a sezonului, atunci când între toate echipele s-au jucat două meciuri, unul pe teren propriu, și altul în deplasare. În caz contrar, echipa care a jucat pe teren propriu în tur ar fi avantajată de un astfel de criteriu de departajare aplicat înaintea desfășurării returului.
Oricum, pe locul 1 sau pe locul 2, AMEFA intră în vacanța de iarnă de pe cea mai bună poziție în clasament pe care a ocupat-o vreodată la finalul turului. Este rezultatul unui efort colectiv care merită din plin apreciat și toți jucătorii trebuie în egală măsură felicitați, chiar dacă unii au contribuit mai mult decât alții. Fotbalul este și va rămâne un joc de echipă. Iar AMEFA a demonstrat în acest tur că este o echipă, în toate sensurile acestui cuvânt. Sperăm ca în retur AMEFA să confirme că acest tur de campionat nu a fost doar o simplă întâmplare.
sâmbătă, 3 decembrie 2022
Un meci spectaculos, cu răsturnări de situație, și cu happy-end pentru gazde: Avântul Bradu Luna de Sus - AMEFA 3-2 (1-1)
Duminică, 27 noiembrie, de la ora 17 (pe nocturnă), pe o vreme rece, dar bună pentru fotbal, Avântul Bradu Luna de Sus și AMEFA au oferit un spectacol fotbalistic de calitate publicului venit pe stadionul din Florești. Balanța (și scorul) au înclinat de o parte și de alta, pe rând, dar în cele din urmă gazdele s-au impus la limită, 3-2, o victorie meritată prin prisma perioadelor mai îndelungate de dominare a jocului. Pe de altă parte, AMEFA a ratat ”la mustață” un egal sau chiar o victorie, care părea perfect posibilă la un moment dat.
Cele două echipe, AMEFA (în alb) și Avântul Bradu Luna de Sus (în albastru), și brigada de arbitri înainte de startul partidei. Sursa: Facebook
AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan (82 János Szabó), Emil Trifan, Robert Rus - Norbert Costiniuc (46 Lucian Baciu), Rareș Ciprian Câmpan (82 Marius Vlad Ciortea), Andrei Nemeș, Darian Soporan (70 Vlad Miron) - Rareș Suciaghi, Cristian Cifor (67 Rareș Chesăuan). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Alături de echipă au mai fost: Cosmin Hetea (accidentat), Lucian Macri, Raularian Rusu, Gabriel Suciaghi.
A arbitrat o brigadă avându-l pe Pavel Mura (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de asistenții Tudor Horea Punteaș (Cluj-Napoca) și Mihai Cristian Hiticaș (Florești). Observator din partea AJF a fost domnul Ovidiu Fărăgău (Cluj-Napoca).
Avântul Bradu Luna de Sus a început mai bine jocul, și a dominat clar prima parte a meciului. AMEFA s-a apărat cât a putut de bine și a trecut rar de centrul terenului. Gazdele au deschis însă scorul destul de repede, după o lovitură liberă de pe partea stângă, mingea fiind centrată în careu, de unde Emil Trifan a reluat cu capul spre propria poartă, surprinzându-l pe portarul Paul Șofron: 1-0 (min. 14).
După acest autogol, AMEFA a încercat să iasă mai mult la joc, și a avut primele sale ocazii, prin Rareș Suciaghi (min. 21) - șut din careu, respins de portarul advers, și Emil Trifan (min. 24), care a executat bine o lovitură liberă de mare distanță, dar nu a pus probleme deosebite portarului gazdelor.
Meciul s-a mai echilibrat, deși tot Avântul Bradu Luna de Sus a părut să dețină controlul, în special la mijlocul terenului. De aceea, golul egalizator a venit oarecum ca o surpriză, fiind totodată și urmare a unei execuții senzaționale, cum rar se poate vedea pe un teren de fotbal. Emil Trifan a trimis din careul propriu spre Cristian Cifor, aflat la centrul terenului. Cristian Cifor a preluat mingea, s-a întors, și, vâzându-l ieșit pe portarul advers, a trimis o ”torpilă” cu piciorul stâng exact de la centrul terenului, lobându-l pe portar, care n-a mai putut interveni: 1-1 (min. 38). Un șut care ar putea liniștit candida la golul anului în orice campionat, poate chiar ar putea fi pe lista de nominalizări și la trofeul Puskas!
Golul i-a montat pe jucătorii gazde, care au presat în ultimele minute ale primei reprize, ratând și o uriașă ocazie de a prelua din nou conducerea, la o lovitură de cap din centrul careului, scoasă miraculos în corner de Paul Șofron (min. 44).
Repriza secundă a început însă favorabil pentru AMEFA. Noul intrat Lucian Baciu a centrat de pe partea dreaptă pentru Darian Soporan, aflat în careu, dar acesta a fost împiedicat să reia spre poartă de un fundaș advers, a cărui intervenție a fost prompt taxată de arbitru, care a indicat penalty (min. 49). Rareș Suciaghi a transformat fără probleme: 1-2 (min. 50).
Aproape imediat, Darian Soporan a avut o șansă mare de a face 3-1 pentru AMEFA, dar șutul său din lateral stânga a fost respins cu dificultate de portar (min. 51).
După câteva minute de șoc, gazdele au revenit în atac, și au reușit egalarea destul de repede. La o pasă filtrantă printre fundașii oaspeți, Emil Trifan și un atacant advers s-au împiedicat reciproc în careu în urmărirea mingii. Arbitrul a acordat penalty, transformat de Marius Turean: 2-2 (min. 59).
La acest scor, ambele echipe au tratat cu multă prudență jocul, încercând totodată să aplice ”lovitura decisivă” adversarilor. AMEFA a avut din nou șansa golului, la o acțiune purtată pe partea stângă de Rareș Suciaghi, cu ajutorul lui Rareș Chesăuan și Vlad Miron, dar mingea a ieșit în cele din urmă în aut de poartă după un carambol în interiorul careului (min. 73).
Și, cum se întâmplă des la fotbal, golul a venit, însă în poarta cealaltă. Adrian Kallos a interceptat o pasă greșită a lui Rareș Ciprian Câmpan, a reușit să treacă cu succes de doi fundași ai AMEFA și, la capătul acestei acțiuni individuale, a trimis un șut imparabil în vinclu, de la marginea careului: 3-2 (min. 75). O execuție care, ca frumusețe, rivalizează cu golul de 1-1 al AMEFA.
Totodată, s-a demonstrat că acest gol a fost și cel decisiv în acest meci. AMEFA a tras tare în ultimul sfert de oră, accentuând presiunea la poarta adversă pe măsură ce finalul se apropia, dar n-a găsit soluții în fața unei apărări bine organizate. Andrei Lakatos a încercat un șut de la mare distanță, respins însă de sub transversală de portar (min. 88). A urmat o serie de cornere la poarta gazdelor, la unul dintre acestea Rareș Suciaghi șutând puternic din careu, dar mingea a fost deviată în corner de un fundaș, aflat pe traiectorie (min. 90).
În cele din urmă, Avântul Bradu Luna de Sus a câștigat, iar AMEFA înregistrează a doua înfrângere din acest sezon, și coboară pe locul 3 în clasament, la doar un punct de liderul Someșul Gilău, cu o etapă înainte de finalul turului. Este de menționat că, în cazul unui egal sau al unui succes, AMEFA ar fi revenit pe primul loc în clasament, profitând de înfrângerea fostului lider, Viitorul Poieni, și având avantaj la orice criteriu de departajare cu Someșul Gilău în cazul unei egalități de puncte (golaveraj mai bun și victorie în meciul direct).
În ultima etapă, AMEFA va juca pe teren propriu cu Speranța 2 Jucu, duminică, 4 decembrie, de la ora 14. Se anunță din nou un meci dificil, cu una din echipele care se bat pentru primele locuri în clasament. Cu o victorie, AMEFA ar petrece vacanța de iarnă pe podiumul Ligii a 5-a, zona Cluj.
sâmbătă, 26 noiembrie 2022
AMEFA câștigă al patrulea meci la rând, 1-0 (1-0) cu Inter Dezmir
Duminică, 20 noiembrie 2022, pe o vreme rece, cu cer înnorat, dar fără ploaie, AMEFA a întâlnit pe teren propriu pe Inter Dezmir, una din echipele puternice ale seriei, în ciuda locului ocupat în prezent în clasament. Meciul ar fi trebuit să înceapă la ora 14:30, dar din cauza întârzierii arbitrilor (care au venit de la alt meci, jucat la Pata), ora de start reală a fost ora 15. Jocul a fost unul intens disputat, AMEFA reușind să obțină al patrulea succes consecutiv, chiar dacă la limită, 1-0.
Pentru AMEFA au evoluat: Paul Șofron - Andrei Lakatos (51 János Szabó), Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus - Andrei Nemeș - Marius Vlad Ciortea (46 Adrian Blendea), Rareș Ciprian Câmpan (72 Vlad Miron), Rareș Suciaghi, Darian Soporan (72 Lucian Baciu) - Cristian Cifor (51 Marius Frîncu). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Alături de echipă a mai fost domnul Gabriel Suciaghi.
Inter Dezmir: Alex Căpățână - Bogdan Cozma (46 Alin Băluț, 65 Peter Norbert), Tudor Diacenco, Marius Feneși (46 Răzvan Biriș), Lucian Moldovan, Ovidiu Oros, Cătălin Vescan, Robert Ujvari (46 Vadim Zabica), Florin Florean (82 Bogdan Paul Goron), Ciprian Paul Sîncrăian, Narcis Pescaru (90 Lucian Varadi).
A arbitrat o brigadă cu Matei Șerban (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de asistenții Mihai Cristian Hiticaș (Florești) și Luca Tudor Căpîlna (Dej). Observator din partea AJF a fost domnul Lucian Mandi (Florești).
Cartonașe galbene: Andrei Nemeș 22, Cristian Cifor 34, Andrei Lakatos 50 - Florin Florean 24, Lucian Moldovan 36.
Lotul AMEFA înaintea startului de meci cu Inter Dezmir. Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Paul Șofron, Adrian Blendea, Darian Soporan, Lucian Baciu, Vlad Miron, Marius Vlad Ciortea, Andrei Lakatos, Cristian Cifor, Marius Frîncu, Andrei Nemeș. Rândul de jos: János Szabó, Rareș Ciprian Câmpan, Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus, Rareș Suciaghi. Sursa: Facebook.
Singurul gol al partidei s-a înscris relativ repede: Rareș Ciprian Câmpan l-a lansat cu o minge lobată pe Darian Soporan în careul advers, iar un fundaș dezmirean a intervenit imprudent, lovindu-l în abdomen pe Darian Soporan, care controla deja balonul. Penalty-ul a fost transformat de Rareș Suciaghi: 1-0 (min. 12).
După golul primit, oaspeții au ieșit la joc și au dominat teritorial partida, creându-și și câteva mari ocazii de a egala, dar defensiva AMEFA, în frunte cu portarul Paul Șofron (omul meciului) a rezistat extraordinar, având și șansă de câteva ori. Din prima repriză, trebuie amintită o lovitură liberă executată foarte bine de Florin Florean, la vinclu, dar Paul Șofron a respins cu un plonjon spectaculos. În replică, și portarul lui Inter, Alex Căpățână, a scos în corner un șut al lui Emil Trifan din lovitură liberă. Cea mai mare ocazie a oaspeților i-a aparținut lui Narcis Pescaru, care, după o centrare de pe partea dreaptă, fiind complet demarcat în 6 metri, a trimis cu capul în afara cadrului porții.
Meciul a fost unul foarte fragmentat, cu multe faulturi, lovituri libere, întreruperi din tot felul de motive, și momente mai puțin fericite într-un meci de fotbal, cu multe cartonașe galbene - în total cinci, din care patru în prima repriză.
În repriza secundă, AMEFA a avut o abordare mai prudentă, preferând să se baricadeze în defensivă și să dea replici acide pe contraatac. Inter Dezmir a avut mult mai puține șanse de poartă, în vreme ce AMEFA s-ar fi putut desprinde în mai multe rânduri la 2-0, având ocazii mai mari decât adversarii în a doua jumătate.
Din păcate, și în această repriză s-au consemnat unele momente neplăcute. În minutul 64, Alin Băluț (Inter Dezmir), abia intrat la pauză, a suferit o entorsă urâtă la genunchi la o schimbare de direcție, fără a fi atins de nimeni, și a trebuit să fie scos pe targă și ulterior transportat la spital pentru investigații.
În minutul 72, la AMEFA a intrat Lucian Baciu, după o absență de un an de zile. Prezența lui s-a făcut simțită aproape imediat, el pasându-i decisiv în banda stângă lui Rareș Suciaghi, care a driblat fundașii și portarul și, cu poarta goală, a trimis la colțul lung... în bara laterală (min. 75) - cea mai mare ocazie a întregii partide.
De altfel, și ceilalți jucători intrați în repriza a doua - Adrian Blendea, János Szabó, Marius Frîncu (la primul său meci în acest sezon) și Vlad Miron - au jucat foarte bine și, alături de restul jucătorilor rămași pe teren, au reușit să mențină AMEFA în avantaj până la fluierul final.
Să menționăm și că aceasta este prima victorie pentru AMEFA în fața celor de la Inter Dezmir în campionat, pe teren propriu. Precedentele două victorii au fost în cupă (pe teren propriu), respectiv în deplasare, în urmă cu câțiva ani. Toate celelalte partide s-au încheiat fie la egalitate, fie cu victoria dezmirenilor.
Având în vedere că liderul Viitorul Poieni a stat, AMEFA i-a egalat la puncte, departajarea făcându-se acum între cele două echipe la golaveraj, respectiv la meciul direct (ambele în favoarea Viitorului Poieni). AMEFA rămâne așadar pe poziția a doua în clasament, dar de acum are șansa de a fi la egalitate de puncte cu liderul.
Urmează, pentru AMEFA, un nou meci foarte dificil, în deplasare, la Florești, cu Avântul Bradu Luna de Sus, ocupanta locului 4, care tocmai a făcut un egal, 2-2, în deplasare cu echipa de pe locul 3, Someșul Gilău. Meciul dintre Avântul Bradu Luna de Sus și AMEFA se va juca duminică, 27 noiembrie, de la ora 17, pe nocturnă, pe stadionul din Florești.
sâmbătă, 19 noiembrie 2022
A treia victorie consecutivă: ACS Pădureni Chinteni - AMEFA 1-3 (1-1)
Duminică, 13 noiembrie, de la ora 12, pe terenul din Vultureni, pe o vreme rece și cu ceață, AMEFA a obținut o victorie muncită și totodată meritată în fața echipei ACS Pădureni Chinteni. Trebuie menționat că, până la acest meci, echipa din Chinteni câștigase toate meciurile de pe teren propriu din acest sezon. La AMEFA au lipsit cei doi fundași centrali obișnuiți (Horațiu Moldovan și Emil Trifan), dar în cele din urmă echipa s-a descurcat foarte bine și pe fază defensivă, cu excepția acțiunii de la golul primit.
Pentru AMEFA au evoluat: Paul Șofron - Marius Vlad Ciortea (70 Denis Alexandru), Andrei Lakatos, Andrei Nemeș, Robert Rus - Rareș Ciprian Câmpan - Norbert Costiniuc (54 Rareș Chesăuan), Darian Soporan, Rareș Suciaghi, Adrian Blendea - Vlad Miron (77 János Szabó). Rezervă neutilizată: Tudor Herlea. În lipsa lui Emil Trifan, Rareș Ciprian Câmpan a jucat rolul de antrenor-jucător și căpitan al echipei. Alături de AMEFA au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, cu Iulian Szekely la centru, ajutat de asistenții Tudor Horea Punteaș și Teo Alexandru Șomlea. Observator din partea AJF a fost domnul Dorin Barbu (Cluj-Napoca).
Brigada de arbitri, ACS Pădureni Chinteni (în galben) și AMEFA (în alb, plan apropiat) înaintea începerii jocului. Foto: Raularian Rusu
Partida a început destul de avântat, cu ocazii la ambele porți. De la gazde s-a remarcat Darius Șumblea, singurul jucător care a pus cu adevărat probleme defensivei AMEFA în acest joc. În min. 8, el a reușit să depășească în viteză fundașii adverși pe partea stângă, a ajuns în careu, dar șutul său l-a nimerit în plină figură pe portarul Paul Șofron, care a salvat astfel AMEFA de la gol. La poarta cealaltă, Adrian Blendea s-a desprins de fundașii adverși tot în banda stângă, dar a intrat prea în unghi iar șutul său a fost apărat de portarul gazdelor (min. 15).
La faza imediat următoare, însă, Robert Rus l-a angajat cu o pasă lungă în careu pe Darian Soporan, acesta și-a driblat adversarul direct, care l-a faultat, astfel că arbitrul a indicat pe bună dreptate penalty, transformat de Rareș Suciaghi: 0-1 (min. 16).
Gazdele au încercat să preia inițiativa și să practice un joc mai ofensiv, dar tot AMEFA a avut ocazia de a se desprinde pe tabelă, Norbert Costiniuc scăpând singur cu portarul, dar a ales o pasă către Adrian Blendea (aflat în offside) în locul unui șut (min. 25).
Echipa din Chinteni s-a bazat mult în atac pe Darius Șumblea, și acesta a reușit să se desprindă din marcaj și să-l lobeze pe Paul Șofron, dar mingea s-a dus peste poartă (min. 31). Peste doar două minute, la o fază aproape identică, Cristian Alexa l-a lansat pe Darius Șumblea, acesta s-a desprins din marcajul lui Andrei Lakatos și de data aceasta lobul său peste Paul Șofron a fost pe spațiul porții: 1-1 (min. 33).
Din acest moment, AMEFA a preluat controlul partidei, încercând să revină în avantaj, în vreme ce gazdele au încercat să răspundă mai mult pe contraatac. Cea mai mare ocazie a reprizei a fost ratată de Adrian Blendea, scăpat singur spre poartă, în careu, în poziție centrală, șutul său fiind blocat de portarul ieșit în întâmpinare (min. 38).
Și în a doua repriză, oaspeții au fost mai insistenți, în vreme ce ACSP Chinteni a avut puține oportunități de a marca. Un moment-cheie a fost intrarea pe teren (în min. 54) a lui Rareș Chesăuan, care a trecut în poziția de vârf de atac, și care, prin cele două goluri înscrise, a avut o contribuție decisivă la victoria echipei AMEFA.
La un corner executat scurt de Adrian Blendea către Rareș Suciaghi, acesta a prelungit către Darian Soporan în marginea careului, șutul acestuia a fost respins de către portar în față, iar Rareș Chesăuan, pe fază, a reluat puternic, din câțiva metri, sub transversală: 1-2 (min. 60). Gazdele au protestat îndelung, acuzând o poziție de offside, care însă nu pare să fi existat (conform filmării).
La acest scor, echipa din Chinteni a ieșit mai serios la joc, și a avut singura ocazie mai serioasă din a doua repriză, un șut al aceluiași Darius Șumblea din afara careului, la colțul lung, apărat însă de Paul Șofron (min. 65).
Emoțiile privind echipa învingătoare au început să se risipească cu două minute mai târziu. La o acțiune pe partea stângă, Adrian Blendea i-a pasat lui Rareș Chesăuan, iar acesta, din 16 metri, cu toată opoziția unui fundaș, a șutat la poartă, mingea (deviată) a prins o traiectorie ciudată și l-a depășit pe portar, intrând la colțul scurt: 1-3 (min. 67).
Din acest moment și până la fluierul final, gazdele au atacat mai mult, încercând să reducă din handicap, dar fără nici un fel de succes. Echipa din Chinteni nici măcar nu a mai reușit să-și creeze ocazii semnificative de a înscrie, în condițiile în care apărarea oaspeților a fost foarte exactă. Pe de altă parte, AMEFA a mai avut câteva șanse importante de a-și mări avantajul pe tabelă, cele mai mari fiind ratate de Darian Soporan în minutele 85 și 90+3, de fiecare dată în poziție de singur cu portarul.
Până la urmă, ceea ce contează în primul rând este victoria, respectiv cele trei puncte, care au fost obținute după un meci dificil, de mare luptă, în condiții grele (atât meteorologice, cât și legate de starea gazonului). Din cele șase victorii obținute până acum de AMEFA în acest sezon, patru (!!) au fost cu acest scor, de 3-1, celelalte fiind la diferențe mai consistente (8-0 și 5-1).
Cu acest rezultat, AMEFA rămâne pe locul 2 în clasament și își consolidează poziția pe podium. În etapa viitoare, duminică, 20 noiembrie, de la ora 14:30, AMEFA va juca pe teren propriu cu Inter Dezmir, un alt adversar dificil și pe care l-am învins foarte rar. În cazul unei victorii, AMEFA ar egala la puncte liderul, Viitorul Poieni, care va sta în această etapă.
sâmbătă, 12 noiembrie 2022
AMEFA continuă evoluțiile bune: 5-1 cu Sănătatea 2 Cluj
După două săptămâni de pauză, AMEFA a avut din nou meci pe teren propriu, de data aceasta cu Sănătatea 2 Cluj, penultima clasată în Campionatul Județean Cluj - Liga a 5-a, zona Cluj. În ciuda diferenței de scor care ar putea sugera un meci la discreția gazdelor, partida a fost una intens disputată și destul de echilibrată, până spre final, când tinerii jucători ai oaspeților au cedat și AMEFA s-a desprins. Meciul s-a jucat duminică, 6 noiembrie, cu începere de la ora 15, pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”. Vremea a fost bună pentru fotbal, cu soare, dar brigada de arbitri, venită de la un alt meci din zona Mociu, a întârziat puțin, astfel că meciul a început propriu-zis abia la 15:20, iar spre finalul reprizei secunde soarele era deja către apus.
AMEFA în prim-plan, în roșu și negru, brigada de arbitri și Sănătatea 2 Cluj la startul partidei. Foto: Raularian Rusu
AMEFA a evoluat cu: Marius Vlad Ciortea - Cosmin Hetea (46 Andrei Lakatos), Horațiu Moldovan (80 János Szabó), Emil Trifan, Robert Rus (67 Denis Alexandru) - Andrei Nemeș - Norbert Costiniuc (46 Vlad Miron), Rareș Suciaghi, Rareș Ciprian Câmpan (62 Rareș Chesăuan), Darian Soporan (62 Adrian Blendea) - Cristian Cifor (46 Mircea Eugen Ciobanu). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu, Gabriel Suciaghi, Cătălin Popa, Matei Lutz și Arnold Frei.
Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, cu Pavel Mura la centru, ajutat de Andrei Doduț și Székely Zsolt - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Alexandru Pop (Dej).
Oaspeții au început foarte curajos și deja în primele zece minute au avut două ocazii bune de a deschide scorul, dar de fiecare dată portarul Marius Vlad Ciortea (folosit din nou pe acest post, în contextul în care ambii portari ”de meserie” au lipsit) a reușit să se opună.
Încetul cu încetul, AMEFA a preluat controlul meciului, și Rareș Suciaghi a ratat o primă oportunitate de gol a gazdelor, dintr-o poziție excelentă, în careu. Presiunea s-a accentuat după jumătatea primei reprize, și în cele din urmă a venit și golul. Robert Rus a aruncat de la margine de pe partea stângă spre Cristian Cifor, aflat în careu, acesta a șutat surprinzător din întoarcere cu o execuție spectaculoasă, portarul oaspeților nu a putut reține mingea, iar Darian Soporan, pe fază, a reușit s-o strecoare în plasă: 1-0 (min. 26).
Până la pauză, meciul a fost destul de echilibrat, dar nu s-au mai consemnat faze importante la cele două porți.
La pauză, AMEFA a efectuat trei schimbări, fiind înlocuiți cei doi jucători de pe flancul drept, precum și vârful de atac Cristian Cifor, cu Mircea Eugen Ciobanu, care a evoluat în a doua repriză ca mijlocaș defensiv, scopul fiind acela de a întări apărarea și de a încerca contraatacuri.
Chiar în primul minut al reprizei secunde, Darian Soporan a avut șansa dublei, având o situație de unu contra unu cu portarul advers, dar lobul său a fost ”ghicit” de portar și astfel scorul a rămas 1-0.
Nu pentru mult timp însă, deoarece oaspeții, care au început repriza a doua foarte deciși să egaleze, au și reușit acest lucru, după o fază rapidă de contraatac, purtat inițial pe banda dreaptă, cu deschidere în centru pentru Tudor Andrei Clejan care, singur cu portarul Marius Ciortea, nu avea cum să rateze: 1-1 (min. 54). Mai mult, Sănătatea 2 Cluj a avut imediat șansa de a prelua conducerea, dar de data aceasta Marius Ciortea a apărat.
După câteva minute de uluială și de reconsiderare tactică a meciului, AMEFA a făcut două schimbări, ceea ce a readus pe teren un atacant central (Rareș Chesăuan). Golul a venit însă dintr-o fază fixă: Vlad Miron a executat un corner, pasând scurt spre surprinderea adversarilor la Rareș Suciaghi, iar acesta și-a mărit unghiul și a șutat la colțul lung: 2-1 (min. 63).
Oaspeții n-au mai avut parcă aceeași forță de la începutul reprizei pentru a reveni în joc și de a egala, iar AMEFA a profitat, preluând controlul total al partidei în ultimele 20 de minute.
Meciul a fost decis definitiv în favoarea gazdelor după o acțiune individuală a lui Rareș Suciaghi, încheiată cu un șut precis, lângă bară: 3-1 (min. 72).
Spre final, AMEFA a mai punctat de două ori, ambele goluri fiind marcate de Adrian Blendea, care a reușit astfel o ”dublă”, la fel ca și Rareș Suciaghi. Primul gol al lui Adrian Blendea a venit în urma unei acțiuni pe cont propriu de pe partea stângă, încheiată cu un șut (cu piciorul drept) de la marginea careului, în vinclu: 4-1 (min. 84).
Încurajat de această reușită, la mai puțin de un minut, același jucător avea să facă 5-1, de data aceasta dintr-o poziție mult mai simplă, din partea centrală a careului, unde a fost perfect găsit de către János Szabó: 5-1 (min. 85).
Cu această victorie, AMEFA a urcat pe locul 2 în clasament după etapa a 9-a, având un meci în minus față de liderul Viitorul Poieni, care are exact 3 puncte mai mult. Pe de altă parte, urmează patru meciuri foarte dificile pentru AMEFA în ultimele patru etape ale turului, cu ACS Pădureni Chinteni în deplasare (la Vultureni), cu Inter Dezmir acasă, cu Viitorul Bradu Luna de Sus în deplasare (la Florești) și cu Speranța 2 Jucu acasă, toate aceste echipe fiind cu pretenții la o clasare pe primele locuri.
Primul dintre aceste jocuri se va desfășura duminică, 13 noiembrie, cu începere de la ora 12, pe terenul din Vultureni, în compania echipei ACS Pădureni Chinteni, care ne-a învins ultima dată acolo. Este ultimul joc pe care AMEFA îl va desfășura în acest an pe ”iarbă”, adică pe o suprafață naturală, și nu pe sintetic, și în mod clar terenul denivelat va fi el însuși un adversar pentru jucători. Totuși, sperăm ca de data aceasta AMEFA să reușească să treacă de acest hop cu bine și să rămână în lupta pentru prima poziție în clasament.
miercuri, 2 noiembrie 2022
Victorie la scor cu ultima clasată: AMEFA - AS Borșa 8-0 (3-0)
Duminică, 23 octombrie, de la ora 16.30, AMEFA a întâlnit pe teren propriu, în Parcul Sportiv Universitar ”Dr. Iuliu Hațieganu”, ultima clasată, AS Borșa, echipă care nu obținuse nici un punct în acest sezon, pierzând toate jocurile la scoruri care mai de care mai categorice. N-a făcut excepție nici acest meci, AMEFA impunându-se fără probleme. Deși scorul poate părea sever, în realitate el este destul de mic față de ceea ce s-a întâmplat pe teren, unde gazdele au ratat extraordinar de multe ocazii de gol, au avut trei bare, iar portarul oaspeților a evitat încă cel puțin pe-atâtea goluri pe cât a primit. Să mai notăm că este victoria cea mai categorică obținută de AMEFA în ultimii trei ani și jumătate, precedentul succes la scor mai mare datând mai exact din 10 martie 2019, când AMEFA a învins cu 11-0 pe Viitorul Mihai Georgescu Cluj-Napoca. Pe de altă parte, AMEFA a și pierdut la scor cu AS Borșa, 9-0 (acasă) în toamna anului 2018 și 7-0 (în deplasare) în toamna anului 2019, astfel că se poate vorbi și de o mult-așteptată revanșă.
Întrucât meciul nu a pus probleme, poate că principalul eveniment al zilei a fost noul echipament al AMEFA, care a fost purtat în premieră cu ocazia acestei partide.
AMEFA, în plan apropiat, cu noul echipament, alb cu roșu și negru, brigada de arbitri și AS Borșa înaintea începerii meciului. Foto:Raularian Rusu
AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Cosmin Hetea, Andrei Nemeș, Emil Trifan, Norbert Costiniuc (63 János Szabó) - Rareș Ciprian Câmpan (63 Denis Alexandru) - Adrian Blendea (46 Marius Vlad Ciortea), Mihnea Jurca, Rareș Suciaghi, Darian Soporan - Cristi Cifor (46 Rareș Chesăuan). Rezervă neutilizată: Robert Rus (accidentat). Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, avându-l la centru pe Andrei Marius Jurcan. Observator din partea AJF a fost domnul Doru Matei (Florești).
Meciul a fost la discreția gazdelor de la un capăt la celălalt, oaspeții traversând rareori centrul terenului, și având cele mai mari ocazii la niște lovituri libere, executate aproape bine, la mică distanță de poartă, dar asta se întâmpla abia în a doua repriză.
La începutul primei repriză, AMEFA a ratat ocazie după ocazie, prin Cristi Cifor, Cosmin Hetea, Darian Soporan. În cele din urmă a venit și golul după o degajare greșită din aut de poartă a unui fundaș al oaspeților: Darian Soporan a interceptat mingea, a intrat în careu și a fost faultat tocmai de autorul degajării. Tot Darian Soporan a executat penalty-ul: 1-0 (min. 14).
Peste 10 minute, diferența s-a majorat după o altă eroare incredibilă a oaspeților: la o pasă simplă spre propriul portar, un fundaș și portarul celor de la AS Borșa s-au încurcat reciproc, fiecare lăsându-l pe celălalt să intervină, dar fără ca vreunul să o facă. Mihnea Jurca, pe fază, a ”furat” mingea și a înscris în poarta goală: 2-0 (min. 24).
Aproape imediat a venit și golul trei, primul determinat de o acțiune ofensivă a AMEFA. Rareș Suciaghi a avansat cu mingea până în preajma careului advers, l-a deschis în stânga pe Darian Soporan, care a intrat în careu și a șutat sub transversală: 3-0 (min. 27).
Până la pauză s-au mai consemnat o mulțime de ocazii, pe care nu credem că are rost să le mai consemnăm aici. La fel s-a întâmplat și în primele 20 de minute de după pauză, când gazdele, destul de relaxate, n-au forțat, iar oaspeții au reușit să se apere destul de exact.
Darian Soporan a reușit hat-trick-ul, după o pasă venită de la Mihnea Jurca, el finalizând din careu cu un șut pe lângă portarul advers: 4-0 (min. 65).
Peste aproape 10 minute, același Darian Soporan a înscris, de data aceasta după o minunată acțiune individuală a lui Rareș Suciaghi, care, în stilul său caracteristic, a driblat toți fundașii adverși și i-a așezat ”pe tavă” mingea lui Darian Soporan în fața porții, doar cât s-o împingă în plasă: 5-0 (min. 74).
Următorul gol a venit imediat. Andrei Nemeș a înaintat cu mingea la picior în jumătatea adversă, l-a angajat pe Marius Vlad Ciortea în banda dreaptă, iar mingea șutată de acesta din careu a lovit transversala și a intrat în poartă: 6-0 (min. 75). Pentru mai multă siguranță, Darian Soporan a trimis-o cu capul în plasă, dar se pare că mingea trecuse deja de linia porții.
Spre finalul jocului, misiunea gazdelor a fost și mai mult ușurată de căderea fizică a celor de la AS Borșa, precum și de resemnarea apărută în rândul jucătorilor oaspeți. O nouă pasă filtrantă a lui Andrei Nemeș l-a găsit pe Marius Vlad Ciortea singur cu portarul advers, în careu, iar acesta a șutat pe lângă portar, la colț: 7-0 (min. 86).
Ultimul gol a venit în urma unei suite de ratări consecutive la poarta oaspeților. Pe rând, Cosmin Hetea, Rareș Chesăuan (bară) și din nou Cosmin Hetea au șutat din apropiere, dar portarul advers a reușit de fiecare dată să respingă. Mingea a ajuns în cele din urmă la Marius Vlad Ciortea, care a punctat, fiind astfel la rândul său autor al unui hat-trick: 8-0 (min. 89).
În etapa a 8-a (desfășurată duminică, 30 noiembrie) AMEFA a stat, astfel că meciul următor se va disputa duminică, 6 noiembrie, de la ora 15, tot pe teren propriu, cu Sănătatea 2 Cluj-Napoca.
sâmbătă, 22 octombrie 2022
Primul eșec în campionat în acest sezon: Viitorul Poieni - AMEFA 2-1 (1-0)
Duminică, 16 octombrie 2022, cu începere de la ora 11, AMEFA a întâlnit în deplasare pe Viitorul Poieni, echipă care anul trecut a evoluat în Liga a 4-a. Meciul se anunța foarte dificil, gazdele de la Poieni având avantajul moral al unor victorii la scor cu AMEFA, e adevărat, în trecutul mai îndepărtat, în vreme ce AMEFA venea din postura (neobișnuită) de lider (după cinci etape) în clasamentul Campionatului Județean - Liga a 5-a, zona Cluj. Pe o vreme frumoasă, dar pe un gazon umed și cu mici denivelări, Viitorul Poieni a fost echipa mai bună, mai bine adaptată la condițiile de joc, și s-a impus la limită, 2-1, deși AMEFA a avut momentele sale de dominare teritorială, dar i-a lipsit concentrarea la finalizare.
Viitorul Poieni (în negru), brigada de arbitri și AMEFA (în roșu) la startul partidei. Foto: Raularian Rusu
AMEFA a jucat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos (55 Cosmin Hetea), Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus (25 Norbert Costiniuc) - Adrian Blendea (55 Vlad Miron), Andrei Nemeș, Rareș Ciprian Câmpan, Darian Soporan - Rareș Suciaghi, Mihnea Jurca (76 Denis Alexandru). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, cu Octavian Trenca la centru, ajutat de asistenții Cătălin Hanga și Andrei Doduț. Observator din partea AJF a fost domnul Alexandru Pop (Dej).
Cartonașe galbene: Bogdan Varodi (min. 78), respectiv Andrei Nemeș (min. 37) și Cosmin Hetea (min. 65).
Abia a început meciul și gazdele au deschis scorul: la o minge lungă venită de la fundașul dreapta, aruncată pe diagonală în careu, Cosmin Chiorean i-a luat fața lui Andrei Lakatos și a înscris cu o lovitură de cap bine plasată, în dreapta lui Paul Șofron: 1-0 (min. 5).
Cosmin Chiorean (nr. 10) a deschis scorul cu o lovitură de cap bine plasată. Foto: Viitorul Poieni
Oaspeții au resimțit șocul și, în continuare, jocul s-a desfășurat mai mult la mijlocul terenului, în condițiile în care ambele echipe au avut probleme în a găsi breșe în defensiva adversă. Încetul cu încetul, AMEFA a preluat controlul și a atacat mai mult, dar atacanții au avut probleme în a depăși masiva apărare a gazdelor. Pe de altă parte, Viitorul Poieni a răspuns cu mingi lungi și contraatacuri rapide, periculoase, creând pericol în special de pe cele două benzi. În minutul 24 Robert Rus s-a accidentat și a fost înlocuit cu Norbert Costiniuc.
Un atac al AMEFA, cu Mihnea Jurca și Rareș Suciaghi (nr. 7) în prim-plan. Foto: Viitorul Poieni
Spre finalul reprizei au apărut și ocaziile. Lansat pe partea dreaptă, Mihnea Jurca și-a depășit în viteză adversarul direct, dar a fost blocat de portarul gazdelor ieșit în întâmpinare, iar Rareș Ciprian Câmpan și Rareș Suciaghi nu au reușit să-și cadreze șuturile din poziții foarte bune din careu. Cele mai mari ocazii le-au aparținut însă gazdelor. Paul Șofron a avut o intervenție de excepție la un șut excepțional de la distanță a lui Julius Nebangwa Chenwi (min. 45), iar din cornerul rezultat, mingea s-a plimbat prin fața porții oaspeților, nici un jucător de la Poieni nefiind în stare să o împingă în plasă (min. 45+1).
A doua repriză a început la fel ca și prima, cu Viitorul Poieni înscriind foarte repede. Julius Nebangwa Chenwi a trimis din nou un șut de senzație, de la 25 de metri, direct în vinclu, iar de data aceasta Paul Șofron nu a mai avut ce face: 2-0 (min. 49).
Julius Nebangwa Chenwi șutează năpraznic din afara careului, dublând avantajul gazdelor. Foto: Viitorul Poieni
Viitorul Poieni ar fi putut chiar să-și mărească avantajul, având câteva bune oportunități de a face chiar 3-0, dar, la fel ca în prima repriză, au cedat încetul cu încetul inițiativa oaspeților, preferând un joc de conservare a rezultatului.
La un nou atac periculos al gazdelor pe partea stângă, Horațiu Moldovan (în centru) se apără în careu. Foto: Viitorul Poieni
AMEFA a încercat să revină în joc, și a intensificat atacurile în a doua jumătate a reprizei, fără însă a pune în pericol în mod deosebit poarta adversă. Mingile pe sus au fost ușor de respins de către înalții jucători din defensiva gazdelor, iar combinațiile la firul ierbii au fost complicate de starea gazonului, dar a contribuit și lipsa de inspirație a jucătorilor din atac, și adaptarea dificilă la un teren cu iarbă naturală (după atâtea meciuri jucate pe sintetic). Cea mai mare ocazie a fost reprezentată de un șut de la mare distanță a lui Cosmin Hetea, care era cât pe-aici să-l surprindă pe portarul gazdelor (cu soarele în față în a doua repriză).
Cu toate acestea, AMEFA a redus în cele din urmă din diferență, la o fază care nu anunța mare lucru. Cosmin Hetea a executat o lovitură liberă din propria jumătate de teren, de pe partea dreaptă, aruncând o minge lungă, în diagonală, spre Darian Soporan, acesta a reușit cumva să reia spre poartă dintre doi jucători adverși, și deși șutul nu a fost puternic, mingea a lovit bara din dreapta portarului și a intrat în poartă: 2-1 (min. 78).
În ultimele minute, AMEFA a atacat cu toate liniile, dar nu a mai avut nici o ocazie notabilă, nici măcar un șut pe poartă. La o lovitură liberă din apropierea careului, Rareș Ciprian Câmpan a surprins apărarea adversă cu o pasă spre Rareș Suciaghi, dar acesta nu a găsit spațiul porții. Alte lovituri libere, executate de Cosmin Hetea sau Emil Trifan, au rămas la rândul lor fără rezultat.
Consemnăm așadar prima înfrângere pentru AMEFA în această ediție de campionat, după un meci totuși disputat, echilibrat. Cu această înfrângere, AMEFA coboară de pe primul loc pe locul 4 după etapa a 6-a.
Următorul joc al AMEFA va fi pe teren propriu, duminică, 23 octombrie 2022, de la ora 16.30, cu AS Borșa.
sâmbătă, 15 octombrie 2022
AMEFA din nou pe primul loc, după victoria cu 3-1 (0-0) cu Juniorul Cluj
Duminică, 9 octombrie 2022, pe o vreme frumoasă de toamnă, cu mult soare, cu începere de la ora 16.30, AMEFA a întâlnit pe teren propriu (terenul 2 din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”) pe Juniorul Cluj, una din echipele din coada clasamentului Ligii a 5-a Cluj. În ciuda diferenței de valoare, vizibilă pe tot parcursul meciului, AMEFA s-a desprins abia în repriza a doua și a ratat, în ambele reprize, cât pentru tot campionatul.
Pentru AMEFA au evoluat: Marius Vlad Ciortea - Andrei Lakatos (56 János Szabó), Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus - Andrei Nemeș (53 Mirel Mureșan) - Norbert Costiniuc (46 Vlad Miron), Rareș Ciprian Câmpan (56 Denis Alexandru), Darian Soporan, Adrian Blendea (46 Mihnea Jurca) - Rareș Suciaghi. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
Partida a fost arbitrată de o brigadă avându-l pe Richard Soos (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de asistenții Tudor Horea Punteaș (Cluj-Napoca) și Antonio Cristian Mesaroș (Sânnicoară). Observator din partea AJF a fost domnul Szöke Francisc (Cluj-Napoca).
Cartonașe galbene: Rareș Suciaghi (min. 18) și Darian Soporan (min. 66).
AMEFA (în albastru) și Juniorul Cluj (galben-negru) au oferit un joc frumos. Foto: Raularian Rusu
AMEFA a început în zece prima repriză, deoarece unul dintre titulari, Rareș Suciaghi, a intrat abia în minutul 6 pe teren. În aceste 6 minute s-a consemnat și cea mai mare ocazie a oaspeților, Andrei Lakatos (de la AMEFA) trimițând mingea cu capul în propria bară transversală, la un atac al Juniorului.
După intrarea lui Rareș Suciaghi, în 11 contra 11, AMEFA a preluat frâiele jocului și a lansat atac după atac, în special cu mingi aruncate de Rareș Ciprian Câmpan peste apărarea oaspeților, cu scopul de a-i deschide pe Rareș Suciaghi, Adrian Blendea sau Norbert Costiniuc spre poarta adversă. Tactica nu prea a funcționat, deoarece în multe situații apărarea celor de la Juniorul a făcut oportun pasul în față, iar atacanții de la AMEFA au fost surprinși în poziție de offside. Pe de altă parte, atunci când au scăpat, ei au ratat câteva ocazii imense, în poziții ideale, singuri cu portarul advers, iar în două rânduri, Rareș Suciaghi, respectiv Adrian Blendea, au reușit să depășească și portarul, dar au intrat în unghi și nu au mai nimerit spațiul porții sau au fost blocați de un fundaș advers, venit în întâmpinare.
Cei de la Juniorul au avut mai multă vreme posesia balonului, dar fără a ajunge periculos în preajma careului gazdelor, unde portarul Marius Vlad Ciortea (de ocazie, în lipsa portarilor ”de meserie”) nu a fost prea mult testat, cu excepția unor șuturi slabe de la distanță.
Defensiva AMEFA (în albastru) și-a făcut foarte bine treaba. Foto: Raularian Rusu
La pauză, AMEFA a schimbat ambii jucători ofensivi de bandă, iar Rareș Suciaghi a fost retras în linia de mijloc, noul intrat Mihnea Jurca urcând vârf de atac, iar Darian Soporan și Vlad Miron acționând pe benzi. Rezultatele s-au văzut imediat, AMEFA marcând de două ori în primele patru minute.
La o acțiune inițiată de Vlad Miron pe partea dreaptă, Horațiu Moldovan, urcat în ofensivă, a centrat aproape de pe linia de fund și l-a găsit complet demarcat pe Darian Soporan în careul de 6 metri, la prima bară, iar acesta a înscris cu capul: 1-0 (min. 47). După doar două minute, o altă acțiune pe partea dreaptă, de data asta condusă de Mihnea Jurca, s-a finalizat cu o centrare în careu, Darian Soporan a deviat mingea spre stânga, iar Robert Rus a luat fața fundașilor adverși și a înscris din apropiere: 2-0 (min. 49).
La scorul de 2-0, gazdele au redus ”turația motoarelor” și au efectuat toate schimbările posibile până în minutul 56. Jocul s-a mai echilibrat puțin. Cu toate acestea, AMEFA ar fi putut face cu ușurință 3-0, având câteva ocazii bune. În minutul 62, o banală pasă a unui fundaș al oaspeților spre propriul portar s-a transformat într-o excelentă oportunitate pentru AMEFA, deoarece portarul a alunecat și apoi l-a agățat pe Denis Alexandru în careu, mingea trimisă de acesta în cădere trecând milimetric pe lângă poarta goală. Penalty-ul a fost executat de același Denis Alexandru, care însă a trimis în afara cadrului porții (min. 63).
De altfel, superficialitatea cu care jucătorii gazdelor au tratat ocaziile avute a fost în cele din urmă taxată de jucătorii adverși. Juniorul Cluj a redus din diferență după o lovitură liberă de pe partea dreaptă, executată foarte bine, Vass David reluând cu capul din centrul careului, mingea lovind bara transversală și căzând, probabil, dincolo de linia porții. Atât arbitrul de centru, cât și arbitrul asistent de pe acea parte au semnalizat gol: 2-1 (min. 68).
Emoțiile nu au fost însă de lungă durată. După o acțiune personală, Rareș Suciaghi a fost faultat în careu, și tot el a executat și transformat penalty-ul: 3-1 (min. 74).
Tocmai la timp, deoarece Mirel Mureșan s-a accidentat și, deși a rămas pe teren, nu a mai putut face mare lucru, AMEFA evoluând practic în zece în ultimul sfert de oră al meciului. Oaspeții au încercat să profite, atacând mai viguros, dar Marius Vlad Ciortea a avut niște intervenții uluitoare, care îl consacră definitiv pe postul de portar... atunci când nu sunt prezenți portarii ”de meserie”.
Și AMEFA a mai avut câteva ocazii clare, ratate la rândul lor cu aceeași seninătate cu care, de altfel, a fost tratat cam tot meciul.
Cu aceste trei puncte, AMEFA urcă din nou pe prima poziție în clasament după cinci etape.
În etapa următoare, duminică, 16 octombrie, AMEFA va juca în deplasare cu Viitorul Poieni, de la ora 11. Va fi un meci foarte dificil, cu o echipă care a jucat anul trecut în Liga a 4-a și care, la precedentele întâlniri, ne-a administrat înfrângeri severe indiferent de terenul unde s-a jucat. Ar fi momentul potrivit pentru o revanșă!
sâmbătă, 8 octombrie 2022
Istoria se (tot) repetă: Ardealul Cluj - AMEFA 3-3 (0-0)
În ultimele trei jocuri disputate între Ardealul Cluj și AMEFA la Baza Sportivă Ardealul din cartierul clujean Someșeni s-a înregistrat același scor, mai puțin obișnuit în fotbal: 3-3. Precedentele două s-au disputat toamna trecută, unul în campionat, celălalt în cupă, și în fiecare din acele meciuri, una din echipe a condus cu 3-0, iar cealaltă a egalat. De data aceasta, duminică, 2 octombrie, de la ora 18, ”scenariul” a fost diferit: AMEFA a condus de fiecare dată, cu 1-0, 2-1 și 3-2, iar gazdele au egalat după doar câteva minute.
Brigada de arbitri și cele două echipe, Ardealul Cluj (în plan îndepărtat, în albastru) și AMEFA (în plan apropiat, în roșu-negru), înainte de începerea meciului. Foto: Raularian Rusu
AMEFA a jucat cu: Paul Șofron - Marius Vlad Ciortea (63 Cosmin Hetea), Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan, Robert Rus (79 Denis Alexandru) - Andrei Nemeș, Mirel Mureșan (46 Mircea Eugen Ciobanu) - Mihnea Jurca (79 Cristian Cifor), Rareș Ciprian Câmpan (cpt.), Adrian Blendea (63 Vlad Miron) - Rareș Chesăuan (46 Norbert Costiniuc). Rezervă neutilizată: János Szabó. Pe bancă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, cu Alin Constantin Vicliuc la centru, ajutat de asistenții Tudor Horea Punteaș și Szekely Zsolt. Observator din partea AJF a fost domnul Szabó Gerő (Cluj-Napoca).
Prima repriză a fost una destul de anostă, mai ales din perspectiva fazelor de poartă, care au lipsit aproape cu desăvârșire. Ambele echipe au luptat serios pentru fiecare minge, dar în special la mijlocul terenului, iar la finalizare s-a ajuns rareori. Gazdele au avut o primă ocazie în min. 14, când un șut al unuia din atacanții de la Ardealul a trecut puțin pe lângă poarta lui Paul Șofron. La cealaltă poartă, Marius Vlad Ciortea a șutat puternic la colțul scurt, dar portarul advers a apărat.
Repriza secundă a fost mult mai bogată în evenimente. AMEFA a părut să aibă un plus în atac odată cu introducerea lui Norbert Costiniuc în banda dreaptă și trecerea lui Mihnea Jurca în postura de atacant central. Adrian Blendea a reușit și el să își depășească mai des adversarii pe partea stângă. La o astfel de fază, pornită de la Adrian Blendea în partea stângă, Norbert Costiniuc, aflat în careu, i-a pasat decisiv lui Rareș Ciprian Câmpan, dar mingea șutată de acesta a lovit transversala (min. 51).
Câteva minute mai târziu, Mihnea Jurca l-a deschis foarte bine pe Adrian Blendea în banda stângă, acesta a intrat în careu și a șutat pe lângă portarul advers: 0-1 (min. 60).
Nici n-au apucat oaspeții să se bucure de avantajul de pe tabelă, când gazdele au și egalat: o minge aruncată peste fundașii de la AMEFA l-a găsit pe Andrei Ionuț Nichiteanu singur în careu, pe partea dreaptă, și atacantul Ardealului l-a învins pe Paul Șofron cu un șut la colțul scurt: 1-1 (min. 64).
Cea mai controversată a partidei s-a petrecut în minutul 68. Rareș Ciprian Câmpan l-a lansat pe Norbert Costiniuc în partea dreaptă, arbitrul asistent Tudor Punteaș a ridicat fanionul pentru a semnaliza că jucătorul de la AMEFA este în offside, dar centralul nu l-a băgat în seamă, faza a continuat, cu Norbert pasându-i în stânga lui Cosmin Hetea, care a marcat: 1-2 (min. 68). Jucătorii de la Ardealul au protestat îndelung, însă arbitrul de centru nu s-a lăsat înduplecat și golul a fost validat.
Imediat după ce mingea a fost reluată de la centru, s-a petrecut o nouă fază controversată, în careul oaspeților, Mircea Eugen Ciobanu având o intervenție prin alunecare aproape de linia de fund, în colțul careului. Arbitrul de centru nu a considerat că ar fi fost ceva în neregulă, dar arbitrul asistent Szekely Zsolt a semnalizat că ar fi fost vorba de fault. După alte parlamentări, arbitrul de centru a ascultat de data aceasta de asistent și a acordat penalty, care a fost transformat de Darius Chindriș: 2-2 (min. 71).
Tensiunea se adunase între timp la nivelul gazonului, în special jucătorii gazdelor fiind mai ”vocali” și recurgând și la unele intervenții mai brutale, care s-au lăsat cu vreo 10 cartonașe galbene pentru cei de la Ardealul, comparativ cu doar două pentru AMEFA. Un fault mai dur asupra lui Robert Rus la centrul terenului a condus la acordarea celui de-al doilea cartonaș galben pentru Mihai Paul Velea, care a fost astfel eliminat (min. 74).
Cu un om în plus, AMEFA a trecut aproape imediat din nou în avantaj, după o fază bine lucrată, în viteză, de Norbert Costiniuc și Mihnea Jurca în partea dreaptă, finalizată cu o pasă decisivă prin fața porții, la colțul opus, unde a venit lansat Vlad Miron și a înscris la colțul lung: 2-3 (min. 76).
Având avantaj numeric, era de așteptat ca AMEFA să nu mai cedeze inițiativa și, oricum, să nu mai primească gol. Cei de la Ardealul nu s-au lăsat însă, și au reușit încă odată egalarea: o pasă lungă a fundașului lateral dreapta l-a găsit demarcat pe Darius Chindriș în spatele fundașilor de la AMEFA, iar acesta a punctat din careu pe lângă Paul Șofron: 3-3 (min. 83).
În ultimele minute, ambele echipe au căutat lovitura decisivă, dar nu au mai găsit-o. AMEFA, deși cu un om în plus, nu a mai fost capabilă să desfacă defensiva adversă.
AMEFA ratează din nou șansa de a urca pe prima poziție în clasament, menținându-se totuși pe podium, și fără înfrângere după primele 4 etape. Urmează un meci pe teren propriu cu Juniorul Cluj, duminică, 9 octombrie, de la ora 16.30, în Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”.
sâmbătă, 1 octombrie 2022
Ambele echipe, la un pas de victorie: AMEFA - Voința Sâncraiu 2-2 (0-1)
Duminică, 25 septembrie, de la ora 17, AMEFA a întâlnit pe teren propriu pe Voința Sâncraiu, în a treia etapă a campionatului Ligii a 5-a, zona Cluj. Pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”, pe o vreme bună, cele două echipe au oferit un fotbal atractiv, un joc echilibrat, disputat cu îndârjire, dar și cu mult fair-play de ambele părți. Oricare din cele două formații ar fi putut încheia victorioasă, astfel că oarecum egalul consemnat la final este echitabil.
AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus - Andrei Nemeș - Marius Vlad Ciortea (52 Vlad Miron), Mihnea Jurca, Rareș Ciprian Câmpan, Cosmin Hetea (74 Denis Alexandru) - Rareș Chesăuan (51 Cristian Cifor). Pe bancă au mai fost: Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
AMEFA, cu un echipament roșu-negru (vintage) pentru jocul cu Voința Sâncraiu. Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Cristian Cifor, Vlad Miron, Marius Vlad Ciortea, Andrei Lakatos, Andrei Nemeș, Paul Șofron. Rândul de jos: Denis Alexandru, Rareș Ciprian Câmpan, Mihnea Jurca, Robert Rus, Cosmin Hetea și Rareș Chesăuan. Foto. Raularian Rusu
Cele două echipe și brigada de arbitri, înainte de start. Foto: Raularian Rusu
Meciul a fost arbitrat la centru de Mihai Mureșan (Cluj-Napoca), ajutat de Teo Alexandru Șomlea (Cluj-Napoca) și Vlad Alin Latiș (Florești) - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Vasile Marc (Cluj-Napoca).
Prima repriză a fost dominată teritorial de oaspeți, care au avut un joc plăcut de pase, menținând pentru perioade bune posesia și apropiindu-se destul de des de poarta adversă. Cu toate acestea, prima mare ocazie a aparținut celor de la AMEFA: Mihnea Jurca a centrat de pe partea dreaptă, un fundaș advers a ratat mingea, iar Rareș Chesăuan s-a trezit cu balonul la picior la marginea careului mic, reflexul fiind acela de a o împinge spre poartă, dar portarul a intervenit (min. 9).
Voința Sâncraiu s-a dovedit echipa mai bună la duelurile aeriene, și acest lucru s-a văzut la primul gol: la un corner de pe partea dreaptă, unul din fundașii centrali, foarte înalt, a reluat cu capul din careu, la vinclu: 0-1 (min. 15). Câteva minute mai târziu, la o fază absolut identică, tot după un corner, reluarea cu capul a vizat celălalt colț, dar Robert Rus a respins de pe linia porții, de lângă bară (min. 19). Oaspeții s-ar fi putut desprinde și în a doua jumătate a reprizei, când, după o centrare din acțiune de data aceasta, mingea a fost reluată spre poartă, dar Paul Șofron a reușit să rețină (min. 33).
AMEFA a replicat mai mult pe contraatac, unde oaspeții au avut o tactică inteligentă de a ieși la offside, care le-a ieșit în prima repriză, când jucătorii de la AMEFA au fost deseori prinși în afara jocului. Este totodată o tactică foarte riscantă, după cum s-a dovedit în a doua repriză.
Gazdele au început mult mai hotărât partea a doua a jocului, preluând în bună măsură inițiativa, deși oaspeții au continuat să evolueze destul de bine și în defensivă, blocând majoritatea acțiunilor purtate de AMEFA. Încetul cu încetul, presiunea gazdelor s-a intensificat și în cele din urmă a dat roade: o pasă lungă a lui Rareș Ciprian Câmpan a fost respinsă greșit de un fundaș advers, care practic i-a așezat mingea ”pe tavă” lui Mihnea Jurca, acesta intrând în careu și învingându-l cu un șut puternic pe portarul de la Sâncraiu: 1-1 (min. 65).
A urmat o perioadă de echilibru, în care gazdele nu au mai presat cu aceeași intensitate la poarta adversă, iar oaspeții au profitat, ieșind mai mult la joc. La unul din atacurile Voinței Sâncraiu, purtat de căpitanul echipei în partea dreaptă, acesta a combinat cu un coleg în partea opusă, apoi a primit mingea înapoi, în careu, și a șutat surprinzător la colțul scurt pentru a-i aduce pe oaspeți din nou în avantaj: 1-2 (min. 74).
Jucătorii de la AMEFA s-au aruncat din nou în atac, forțând egalarea. Aceasta a venit după o fază fixă: o lovitură liberă de la mare distanță executată cu mare acuratețe de Rareș Ciprian Câmpan, care l-a găsit perfect pe Andrei Nemeș demarcat în mijlocul careului advers, iar mijlocașul de la AMEFA a preluat elegant pe piept și a șutat la poartă: 2-2 (min. 81).
De data aceasta, gazdele nu s-au mai oprit și au continuat forcingul ofensiv până la finalul jocului, în vreme ce oaspeții nu au mai părut capabili de a mai pune în pericol poarta adversă, încercând mai degrabă să se apere. Rareș Ciprian Câmpan a mai avut o pasă luminoasă, prin care a dejucat jocul la offside al oaspeților, și lansându-l pe Vlad Miron, care a scăpat singur cu portarul, dar a tras în acesta (min. 88), ratând astfel ocazia de a menține AMEFA cu punctaj maxim după trei etape.
Ambele echipe se pot declara așadar nemulțumite de rezultatul final. Voința Sâncraiu a condus în două rânduri, cu 1-0 și 2-1, a dominat destul de clar prima repriză, și a fost în avantaj cea mai mare parte din meci. Pe de altă parte, AMEFA a fost echipa care a venit din urmă, a egalat de fiecare dată, și a avut pe final și șansa victoriei, dominând clar repriza a doua și îndeosebi ultimele minute din meci.
AMEFA continuă să rămână în partea de sus a clasamentului și după această etapă, însă doar pe locul 2, la egalitate de puncte (7) cu liderul, Avântul Bradu Luna de Sus, dar cu un golaveraj mai slab.
În etapa următoare, AMEFA va întâlni în deplasare pe Ardealul Cluj, duminică, 2 octombrie, de la ora 18, pe terenul sintetic de la baza sportivă Ardealul din cartierul Someșeni.
joi, 29 septembrie 2022
Florin Matei nu mai este printre noi
De ieri, 28 septembrie 2022, ne-a părăsit Florin Matei, la doar 62 de ani. Scriitor, poet, jurnalist (în special de sport), epigramist, rebusist, om de cultură, lider de sindicat, patriot, bun cunoscător al fenomenului fotbalistic, a fost un adevărat OM în toate sensurile posibile, a luptat mereu pentru dreptate socială și adevăr.
Florin Matei, pe peronul gării din Arad. Sursa: pagina de Facebook a lui Florin Matei
Florin Matei s-a născut pe 1 iunie 1960 în satul Zdrapți, comuna Crișcior, aproape de Brad (județul Hunedoara), într-o familie simplă de moți crișeni. A urmat școala generală din satul natal, și apoi Liceul Industrial din Gurabarza (Crișcior). Încă din copilărie și adolescență au devenit evidente două dintre marile sale pasiuni: scrisul și fotbalul, care mai târziu aveau să se și înlănțuiască, în meseria de gazetar sportiv, dar și în multe dintre povestirile sale, dintre care unele evocă întâmplări de pomină din lumea fotbalului local, având ca subiect echipele Avântul Zdrapți, Vulturii Zdrapți (da, micuțul sat avea chiar două echipe de fotbal), Metalul Crișcior sau Aurul Brad. Marea sa dragoste a fost însă echipa arădeană UTA, iar din străinătate, echipe precum Athletic Bilbao, Torino și 1. FC Köln, cărora le-a rămas fidel toată viața, deși nu erau neapărat echipe de prim rang în campionatele unde evoluau.
Din 1982, Florin Matei s-a mutat la Arad, unde a primit un loc de muncă în cadrul CFR, și a avut șansa de a urmări în direct meciurile echipei sale favorite, UTA. Cum însă locuia la doar doi pași de stadionul CFR-Vagonul, și cum era angajat la CFR, venea deseori și la meciurile de acasă ale echipei Rapid Arad, care se formase prin fuziunea dintre CFR Arad și Vagonul Arad (fosta AMEFA). Și da, ați ghicit, asta era și una dintre conexiunile cu AMEFA... dar mai urmează. Rapid Arad a evoluat câțiva ani (1980-1984) în divizia B, după care a coborât în divizia C, iar fuziunea a luat sfârșit, astfel că pe scena fotbalistică arădeană au apărut iar echipele Vagonul Arad și CFR Arad. În 1989, Vagonul a promovat în divizia B, iar din 1991 s-a numit Astra (după numele Fabricii de Vagoane). În 1999, din cenușa a ceea ce fusese Astra Arad, s-a înființat un nou club, CS ACU Astra Trinity Arad, care a pierdut din 2001 finanțarea din partea Fabricii de Vagoane, așa că a rămas doar cu numele de ACU Arad, până la desființare, în 2011.
După 1990, pe lângă activitatea sa de zi cu zi din CFR, la care s-a adăugat curând și cea de lider de sindicat al ceferiștilor arădeni (și nu numai), Florin Matei a devenit editorialist și reporter la săptămânalul regional ”Fotbal Vest” (cu sediul în Timișoara), unde s-a remarcat prin cronicile sale sportive și prin spiritualitatea editorialelor sale, unul dedicat mereu echipei UTA, ”Bulina alb-roșie”, și un altul cu caracter general, legat de fotbal, intitulat ”Foglia seca”. Activitatea sa de jurnalist s-a desfășurat pe parcursul a peste două decenii, perioadă în care a devenit unul dintre cei mai reputați și respectați ziariști sportivi din partea de vest a țării.
Din anul 2007, a fost angajat la clubul ACU Arad, care, după demolarea stadionului CFR-Vagonul, își desfășura meciurile de pe teren propriu pe stadionul ”Motorul” din cartierul Aradu Nou, redenumit pompos ”Stadionul Municipal”, după ce Primăria Arad a făcut unele mici investiții pe acest stadion, în compensație pentru demolarea unui stadion cu o capacitate de aproape 10 ori mai mare.
La ACU Arad, Florin Matei a fost ofițer de presă, purtător de cuvânt, organizator de competiții, administrator delegat. A ajutat la modernizarea clubului, la crearea unei echipe competitive. După retrogradarea din 2005, când se părea că echipa se va desființa, ACU Arad evolua în divizia C, având ca președinte pe Gheorghița (Geta) Onu, iar ca finanțator principal, dacă nu chiar unic, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, reprezentată în principal de domnul rector Aurel Ardelean, mare iubitor al fotbalului. Florin Matei a pus serios umărul la promovarea în divizia B la sfârșitul sezonului 2007-2008, precum și la cea din sezonul 2009-2010. Din păcate, de fiecare dată, ACU Arad nu a reușit să se mențină în al doilea eșalon fotbalistic, retrogradând în divizia C (Liga a 3-a) atât la capătul sezonului 2008-2009, cât și după cel din 2010-2011. Din nefericire, retrogradarea din 2011 a coincis cu desființarea echipei, deoarece Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” nu a mai avut puterea financiară de a mai susține o echipă de fotbal, nici măcar la nivelul Ligii a 3-a. ACU a fost astfel una din multele echipe de fotbal care au căzut victime crizei economice din 2008-2009, care în fotbal (și în alte domenii) s-a mai făcut simțită pentru câțiva ani.
Florin Matei (în mijloc), alături de foștii săi colaboratori de la ACU Arad, Costel Bogoșel (stânga) și Alexandru Țamboi (dreapta), în 2021. Sursa: pagina de Facebook a lui Florin Matei
La ACU Arad a colaborat cu antrenorii Costel Bogoșel și Alexandru Țamboi, precum și cu regretatul Mircea Cernatari. De asemenea, a avut o relație bună cu președinta Geta Onu și cu jucătorii.
Din anii petrecuți la ACU Arad, Florin Matei a povestit numeroase întâmplări, unele savuroase. Redăm aici doar una dintre ele, povestită pe Facebook în 2022:
”În
urmă cu mai mulți ani, am activat o perioadă de timp la clubul de
fotbal ACU Arad. Ba ofițer de presă, ba purtător de cuvânt, ba
organizator de competiții, ba administrator delegat. În fiecare an aveam
un alt statut, funcție de cerințe și necesități.
Aveam o geantă de
piele, pe vremea aceea, la care țineam foarte mult. În geanta cu pricina
îmi țineam documente și acte de la club. Când echipa evolua în
deplasare, geanta adăpostea și carnetele de joc ale ,,universitarilor"
mei. Ei bine, în fiecare deplasare, eu eram ,,tratat" special de către
spectatorii din tribune. De fiecare dată când traversam terenul spre
banca noastră de rezerve, publicul mă lua în colimator: ,,Huo,
mafiotule! Ce ai în geanta aia, bani? Ai venit să cumperi arbitrii,
vreți să ne bateți cu japca? Huo, banditule!"
În fața unei astfel de
atitudini ostile (din nimic), preferabil era să nu comiți niciun gest de
sfidare ori de sictir, ci să-ți vezi în liniște de drum.
La finalul
meciului, dacă echipa noastră era învinsă (ceea ce nu se întâmpla prea
rar), spectatorii deveneau brusc sarcastici și miștocari: ,,Nu ți-a
mers, așa-i, mafiotule?" Eu intram, atunci, în jocul lor, ca să destind
și mai mult atmosfera, și le zâmbeam cu condescendență, dând din cap a
aprobare.
Faine timpuri!”
Florin Matei, cu mustață și cravată, cu geanta sa, la unul din meciurile jucate de ACU Arad cu Minerul Lupeni. Sursa: pagina de Facebook a lui Florin Matei
Cu siguranță, nu este cea mai reprezentativă poveste, din ”tolba” mereu plină a lui Florin! De altfel, o parte din aceste povești și povestiri din lumea fotbalului au fost adunate într-un volum, o carte intitulată ”Fotbalul care odinioară zâmbea” (Editura Mirador, Arad, 2017). Cartea a fost premiată de autoritățile arădene (deși autorul nu a avut deloc cuvinte de laudă pentru acestea), și a fost lansată în multe orașe mai mari sau mai mici din vestul țării, oamenii de fotbal din aceste părți venind în număr mare pentru a achiziționa cartea și pentru a obține un autograf de la autor. Cu toate acestea, Florin Matei a rămas cu o durere în suflet - deși cartea s-a lansat în multe orașe și chiar și în comune mai mici din apropierea Bradului, precum Ribița sau Baia de Criș, tocmai în orașul său cel mai apropiat de suflet, Brad, și în comuna sa natală, Crișcior, nu s-a găsit niciodată timp și spațiu pentru un astfel de eveniment.
Ar fi trebuit să fie doar un prim volum dintr-o serie care să includă și povestiri mai ”actuale”, cele din carte fiind predominant din perioade mai vechi. N-a mai fost să fie... De câțiva ani s-a luptat cu o boală necruțătoare, în ciuda căreia a continuat să scrie până la ultima suflare. Bucuria sa cea mai mare a fost familia: soția care i-a fost mereu alături, copiii care s-au realizat profesional și personal, nepoții pe care și i-a dorit și cu care a apucat să se joace și să-i îmbrățișeze. A avut și foarte mulți prieteni.
Pe final, redăm una din poeziile lui Florin Matei, scrisă în 1986, publicată ulterior, și pe care, poate nu întâmplător, autorul a republicat-o pe pagina sa de Facebook în luna mai a acestui an:
SUNT RĂNITUL!
Lumea e mai săracă fără tine, Florin Matei!
duminică, 25 septembrie 2022
Revanșa, în Cupa României: AMEFA - Someșul Gilău 2-4 (2-2)
Sorții au făcut ca, doar la o săptămână după ce AMEFA a întâlnit pe teren propriu pe Someșul Gilău în campionat, aceleași două echipe să joace din nou una cu cealaltă în primul tur al Cupei României, faza locală (zona Cluj). Astfel că duminică, 18 septembrie 2022, cu începere de la ora 17, pe terenul 2 din Parcul ”Iuliu Hațieganu”, pe o vreme rece, cu câteva reprize de ploaie (în special în a doua repriză), oaspeții de la Someșul Gilău au avut șansa să-și ia revanșa pentru înfrângerea cu 3-1 din campionat și să câștige, meritat, tot la două goluri diferență, calificându-se în turul următor al Cupei României.
AMEFA (în roșu-negru), brigada de arbitri și Someșul Gilău (în albastru) înainte de începerea jocului. Foto: Raularian Rusu
AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan, Andrei Nemeș, Robert Rus - Vlad Miron (55 Rareș Ciprian Câmpan) - Norbert Costiniuc (77 János Szabó), Cosmin Hetea (63 Antonio Sălăjan), Darian Soporan, Marius Vlad Ciortea (46 Emil Trifan) - Mihnea Jurca. Rezerve neutilizate (accidentați): Tudor Herlea - Lucian Macri. Pe bancă au mai fost prezenți Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
Meciul a fost arbitrat de Iulian Szekely (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de asistenții Vlad Alin Latiș (Florești) și Cristian Adrian Câmpean (Cluj-Napoca). Observator din partea FRF a fost domnul Petre Rus (Cluj-Napoca).
Jocul a fost unul foarte deschis, cu multe ocazii și multe goluri. Oaspeții, într-o formulă aproape complet diferită față de cea de săptămâna trecută, au deschis repede scorul, după o pasă lungă în adâncime, care l-a găsit demarcat pe vârful lor de atac, acesta l-a driblat și pe Paul Șofron și a înscris în poarta goală: 0-1 (min. 11). Replica gazdelor a fost imediată: la un atac purtat în banda dreaptă de Norbert Costiniuc, Mihnea Jurca a fost faultat în careu de un fundaș, înainte de a primi mingea, iar arbitrul a acordat penalty pentru AMEFA, transformat fără ezitări de Darian Soporan: 1-1 (min. 15).
După câteva minute, Someșul Gilău a revenit în avantaj, după o fază oarecum similară cu cea de la primul gol: o pasă în adâncime, care a găsit în careu doi atacanți gilăuani, în fața unui singur fundaș de la AMEFA (Andrei Lakatos), iar jucătorii de atac au știut cum să profite de avantajul numeric și unul dintre ei a punctat din apropiere: 1-2 (min. 22). Din nou, AMEFA a dat replica imediat: Norbert Costiniuc a pătruns în careu pe banda dreaptă și a șutat cu piciorul stâng la colțul lung: 2-2 (min. 25).
Până la sfârșitul primei reprize, în ciuda câtorva bune oportunități de gol la ambele porți, nu s-a mai marcat.
A doua repriză a început la fel de vijelios, cu ambele echipe axate pe ofensivă. Oaspeții au fost cei care au punctat, atacantul central reușind un șut de senzație din afara careului, care a scuturat vinclul porții: 2-3 (min. 53). Jucătorii de la AMEFA nu apucaseră să-și revină, când jucătorii de la Someșul Gilău au marcat din nou, în urma unui atac bine construit pe banda stângă, care l-a lăsat în postură de unu contra unu pe mijlocașul de bandă cu Paul Șofron, în careu, și golul nu a mai putut fi evitat: 2-4 (min. 55).
Oaspeții au știut foarte bine cum să conserve acest avantaj de două goluri până la sfârșitul jocului, deși AMEFA a încercat din răsputeri să revină. Cea mai mare ocazie a fost ratată de Mihnea Jurca, lansat foarte bine de Darian Soporan, al cărui șut din unghi a lovit bara laterală (min. 61). Din păcate, până la final, în ciuda eforturilor și a ocaziilor, AMEFA nu a mai reușit să marcheze. Oaspeții s-au apărat bine și au contraatacat periculos, putând chiar să-și mărească avantajul pe tabelă.
Partida s-a încheiat cu o victorie pe deplin meritată a celor de la Someșul Gilău. AMEFA a făcut un meci slab, s-au comis multe erori, atât în defensivă, cât și la faza de construcție.
Pentru AMEFA urmează un meci dificil în campionat, pe teren propriu, cu Voința Sâncraiu.