Pentru AMEFA, ultimul meci din acest sezon s-a disputat sâmbătă, 17 iunie, de la ora 11, pe terenul din Jucu de Sus, în compania echipei Speranța 2 Jucu. Deși în tur AMEFA câștigase cu 10-0, de data aceasta meciul a fost mult mai dificil, iar gazdele au reușit în final să revină de la 0-3 la 2-3, provocând emoții în tabăra AMEFA, care, în cazul unui egal, și-ar fi compromis serios șansele la ocuparea poziției secunde la finalul campionatului, depinzând de rezultatul unui alt joc (Avântul Bradu Luna de Sus - Ardealul Cluj). În cele din urmă, AMEFA a reușit să își conserve fragilul avantaj de pe tabelă, după ce vreme de 70 de minute părea desprinsă în învingătoare sigură. Vremea a ținut și ea cu fotbalul: după zile întregi de ploaie constantă, aceasta s-a oprit chiar cu jumătate de oră înainte de începerea jocului, și a plouat doar foarte puțin (și slab) în repriza secundă. Gazonul de la Jucu de Sus s-a prezentat în condiții impecabile.
AMEFA a jucat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos (78 János Szabó), Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus (78 Denis Alexandru) - Andrei Nemeș - Lucian Baciu (85 Vlad Miron), Rareș Suciaghi, Rareș Ciprian Câmpan (62 Marius Vlad Ciortea), Darian Soporan (89 Sebastian Chiș) - Mihnea Jurca (89 Rareș Chesăuan). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
Meciul a fost arbitrat de Alex Răzvan Prisăcariu la centru, ajutat de Tudor Horea Punteaș și Andrei Doduț - asistenți (toți din Cluj-Napoca). Observator din partea AJF a fost domnul Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca).
Cele două echipe și brigada de arbitri se îndreaptă spre centrul terenului. Foto: Raularian Rusu
Speranța 2 Jucu (în galben), brigada de arbitri și AMEFA (în alb) înainte de începerea meciului. Foto: Raularian Rusu
Partida a început extrem de ”tare”, ambele echipe încercând să se impună încă din start. Gazdele au avut o primă ocazie, un șut splendid din marginea careului care a lovit transversala (min. 4). Cu toate acestea, oaspeții s-au dovedit mai eficienți, deschizând scorul. Emil Trifan a trimis mingea lung din propriul careu (aut de poartă), fundașii adverși au fost prinși pe picior greșit, iar Darian Soporan a profitat, pătrunzând perpendicular spre poarta adversă și finalizând cu ajutorul (neintenționat) al fundașului care încerca să-l blocheze: 0-1 (min. 9).
După gol, AMEFA a preluat aproape complet frâiele jocului, dominând cu autoritate restul primei reprize și o bună parte din cea de-a doua repriză. Oaspeții au căutat să înscrie cât mai repede și golul al doilea, pentru a risipi din emoții, dar șutul lui Rareș Suciaghi a lovit bara (min. 16), iar cel al lui Robert Rus a ocolit de puțin vinclul (min. 18). Inevitabilul avea să se producă totuși: Andrei Nemeș l-a lansat pe Mihnea Jurca pe banda dreaptă, iar acesta, deși între doi fundași adverși, a reușit să se descotorosească de unul și a șutat pe lângă celălalt, din unghi, la colțul lung: 0-2 (min. 22).
Din acest moment, AMEFA a trecut la un joc de posesie, menit a descuraja orice tentativă a gazdelor de a prelua controlul partidei. Numărul de faze de poartă a scăzut în a doua jumătate a primei reprize.
Chiar dacă jucătorii de la Speranța 2 Jucu și-au propus la pauză să revină în joc pe parcursul celei de-a doua reprize, speranțele lor le-au fost disipate încă din start, deoarece diferența de scor s-a mărit. După o acțiune pe banda stângă purtată de Mihnea Jurca și Darian Soporan, acesta din urmă i-a pasat în centru lui Rareș Ciprian Câmpan, care are timp să-și ridice mingea pentru un șut cu șiretul la vinclu: 0-3 (min. 49).
Au urmat mai bine de 20 de minute în care jucătorii gazdă au încercat fără succes să se apropie de poarta lui Paul Șofron, părând în multe momente resemnați cu scorul de pe tabelă și cu înfrângerea ce părea inevitabilă. AMEFA ar fi avut șansa de a face de mai multe ori 4-0 pe contraatac, dar jucătorii cu profil ofensiv au tratat cu o oarecare superficialitate fazele de gol, mai ales că meciul părea a fi gata câștigat.
Și, după cum se întâmplă uneori în astfel de situații, intervine hazardul și... arbitrul. La o fază care nu anunța nimic, Rareș Suciaghi îi pasează propriului portar, Paul Șofron preia mingea bine, dar și-o prelungește prea mult în lateral, fiind deposedat de un atacant advers venit în presing, pe care apoi îl faultează (min. 71). Arbitrul, aflat la mare distanță de fază, indică penalty, deși (după cum se vede și pe filmare) faultul a fost comis în afara careului. Protestele lui Paul Șofron nu aduc nimic altceva decât un cartonaș galben. Penalty-ul este în cele din urmă executat și transformat: 1-3 (min. 73).
Golul readuce speranța pentru... Speranța, care atacă furibund în următoarele minute. După cinci minute, gazdele reușesc și golul doi, după o acțiune de atac prelungită, finalizată cu un șut precis, din afara careului, în stânga lui Paul Șofron: 2-3 (min. 78).
Văzând că gluma se îngroașă, AMEFA a încercat să echilibreze jocul și să dea o replică cât mai consistentă în minutele rămase (au fost și 5 minute de prelungiri). S-a jucat în mare măsură pe contre în minutele de final, dar niciuna din echipe nu a mai reușit să înscrie, astfel că AMEFA a obținut în cele din urmă victoria și, cu cele trei puncte obținute, și-a asigurat locul 2 la finalul sezonului 2022-2023 de Liga a V-a, zona Cluj.
A urmat ceremonia de decernare a medaliilor de argint și a cupei asociate poziției secunde din clasamentul final pentru jucătorii și staff-ul echipei AMEFA, organizată de domnii Mircea Ciglenean și Ovidiu Fărăgău de la AJF Cluj, și care a avut loc imediat după încheierea partidei, pe gazonul din Jucu de Sus.
Jucătorii și staff-ul echipei AMEFA sărbătorind, după decernarea medaliilor și a cupei pentru locul 2.
Poate că sunt cuvinte prea mari, dar pentru AMEFA acest loc 2 este o performanță istorică, fiind de departe cea mai bună poziție obținută în clasamentul final al Ligii a V-a, zona Cluj, după 8 ani de participare în această competiție, precedenta performanță fiind un loc 6 obținut în chiar primul sezon, 2015-2016. AMEFA a avut o linie de clasament extraordinară, cu 17 victorii, 3 egaluri și 4 înfrângeri în cele 24 de meciuri, totalizând 54 de puncte, respectiv 2,25 puncte/meci în medie, de asemenea un nou record. Cele 54 de puncte reprezintă ele însele un nou record la finalul unui sezon, deși au fost obținute după doar 24 de meciuri, comparativ cu alte ediții de campionat, când s-au jucat mai multe meciuri. Totodată, AMEFA a reușit cel mai bun golaveraj din scurta sa istorie, +55 (91-36), marcând în medie 3,8 goluri/meci și primind doar 1,5 goluri/meci, alte recorduri notabile. Din punct de vedere al golurilor marcate, să notăm că trei jucători ai AMEFA s-au remarcat printre golgeterii acestei ediții de campionat: Darian Soporan (22 de goluri), Rareș Suciaghi (16 goluri) și Mihnea Jurca (14 goluri), cei trei marcând împreună mai mult de jumătate din golurile înscrise de AMEFA. Pe de altă parte, cu doar 36 de goluri primite, AMEFA are cea mai bună apărare din Liga a V-a, zona Cluj, primind mai puține goluri decât campioana acestei ediții, Viitorul Poieni (39 de goluri încasate), iar în acest sens merită în primul rând felicitări compartimentul defensiv, în frunte cu portarul Paul Șofron, și fundașii titulari Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan ”Bebe”, Emil Trifan (antrenorul, căpitanul și ”inima” acestei echipe) și Robert Rus, precum și mijlocașii defensivi care au avut un rol esențial, Andrei Nemeș și Marius Frîncu. Meritele pentru aceste rezultate excepționale sunt însă alte întregii echipe, începând cu ”veteranul” Rareș Ciprian Câmpan, și încheind cu cei mai noi veniți, precum Adrian Blendea, Denis Alexandru, János Szabó sau Cristian Cifor. Mai trebuie remarcat că această serie de 6 victorii consecutive obținute în aceste ultime etape reprezintă ea însăși un record (vechiul record era de 5 victorii consecutive) și practic acestea au făcut în cele din urmă diferența între locul 2 al AMEFA și locul 3, obținut de Avântul Bradu Luna de Sus, care a încheiat cu doar un punct mai puțin, meciul decisiv fiind cel direct din penultima etapă.
Clasamentul final al Ligii a V-a, zona Cluj, sezonul 2022-2023
După meci, jucătorii și staff-ul de la AMEFA au sărbătorit această performanță la Pizzeria ”La Șes” din Cluj-Napoca, care se pare că a devenit locul tradițional de celebrare a finalului de tur sau de sezon, fiind situată în apropierea Parcului Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu”, unde AMEFA își dispută meciurile de acasă. Sărbătoarea a continuat până târziu în noapte, mutându-se la un moment dat într-un alt local, de lângă Piața Flora (cartier Mănăștur), alt loc de sărbătorire devenit tradițional în ultima vreme.
Urmează o vacanță bine meritată pentru toată lumea, deși evident gândurile tuturor se îndreaptă spre viitorul sezon, 2023-2024, când AMEFA, pentru a depăși actuala performanță, ar trebui să devină campioană!