duminică, 29 septembrie 2019

Cupa României, turul 2: Avântul Bradu Luna de Sus - AMEFA 1-2 (0-2)

La fel ca și anul trecut, AMEFA a luat foarte în serios faza județeană a Cupei României și a egalat performanța precedentă, calificându-se în turul 3 al competiției, după ce a depășit două formații puternice din Liga a 5-a (zona Cluj), Inter Dezmir și Avântul Bradu Luna de Sus.
Meciul cu Avântul Bradu Luna de Sus s-a jucat, la cererea lor, pe terenul 2 din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”, deci practic acasă la AMEFA, deși oficial cei de la Luna de Sus au fost gazde. Cei de la AJF au programat bineînțeles acest meci în timpul săptămânii, miercuri, 25 septembrie 2019, la doar o săptămână după ce s-au jucat meciurile din turul 1. Tipic.
Partida a început la ora 19, s-a jucat pe nocturnă și pe ploaie în cea mai mare parte. A fost totuși o partidă deosebit de frumoasă și spectaculoasă, în care a ieșit în evidență Tudor Herlea, portarul de la AMEFA, care a făcut, poate, meciul vieții, apărând un penalty și alte câteva mingi care păreau imposibil de scos.
AMEFA a jucat cu: Tudor Herlea - Andrei Lakatos, Mircea Eugen Ciobanu, Emil Trifan, Robert Rus - Cosmin Hetea (82 Aurel Moisa), Marius Someșan, Rareș Ciprian Câmpan (71 Andrei Nemeș), Alex Chertes (76 Vlad Miron) - Rareș Suciaghi, Andrei Țucudean (90+1 Marius Vlad Ciortea). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Rezerve neutilizate: Sebastian Chiș, Antonio Sălăjan.
A arbitrat o brigadă clujeană, cu Victor Hurducaș la centru, Iulian-Nicolae Szekely și Tudor-Horea Punteaș - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Petre Rus.
Cartonașe galbene: Rareș-Ciprian Câmpan (de la AMEFA), două cartonașe au primit cei de la Luna de Sus.

 Cele două echipe la startul partidei, AMEFA în albastru.

Meciul a început tare, cu ocazii la ambele porți. În min. 8, Tudor Herlea a comis fault la un atacant advers, după ce reușise în primă fază să-i blocheze șutul în poziție de unu contra unu. Penalty-ul a fost însă ratat de cei de la Luna de Sus, sau, mai exact, Tudor Herlea a respins cu piciorul. Au urmat minute de fotbal bun, în care Avântul Bradu Luna de Sus a dominat teritorial, a avut mai multe ocazii, inclusiv o bară, și am notat câteva intervenții bune ale lui Tudor Herlea. AMEFA a replicat mai mult pe contraatac, unde a ieșit în special în evidență Rareș Suciaghi, care a hărțuit permanent defensiva adversă, având și câteva șanse de gol. În min. 27, Rareș Suciaghi a fost faultat de un fundaș în careul advers, iar Emil Trifan a transformat penalty-ul acordat: 0-1. Deși în general echipa din Luna de Sus și-a continuat jocul eminamente ofensiv, AMEFA s-a dovedit echipa mai eficientă, punctând din nou pe contraatac pe finalul reprizei: cu o pasă lungă Emil Trifan l-a lansat pe Alex Chertes, care a scăpat spre poartă, a trecut în viteză de portar și a punctat în poarta goală: 0-2 (min. 43).
În repriza secundă, Rareș Suciaghi și Alex Chertes au avut câteva șuturi și ocazii bune de a duce scorul la 3-0. Repriza însă, în ansamblu, și mai ales spre final, a fost clar dominată de jucătorii de la Avântul Bradu Luna de Sus. Defensiva de la AMEFA a făcut cu greu față, iar intervențiile lui Tudor Herlea au fost de-a dreptul miraculoase. La toate acestea s-a mai adăugat și hazardul, mingea lovind de două ori bara. În cele din urmă, ”gazdele” au reușit să marcheze golul de onoare în min. 78, la o minge aruncată peste apărare, în careu, de unde un atacant a reușit să trimită pe lângă Tudor Herlea: 1-2.
În ciuda atacurilor furibunde din ultimele minute, plus prelungirile arătate de arbitru, cei de la Avântul Bradu Luna de Sus nu au mai concretizat dominarea teritorială, iar AMEFA se califică în turul 3 al Cupei României în urma unui joc foarte bun, pentru care merită felicitată întreaga echipă.
Urmează duminică, 29 septembrie, de la ora 13, la Florești, un nou joc între aceste două echipe, de data aceasta în campionat.

miercuri, 25 septembrie 2019

S-a jucat doar prima repriză: AMEFA - Academia de Fotbal Florești 5-1 (5-1)

Duminică, 22 septembrie, de la ora 17, AMEFA a întâlnit pe teren propriu o echipă nou înscrisă în campionat, Academia de Fotbal Florești, formată predominant (sau chiar exclusiv) din juniori. Oaspeții au avut ceva probleme cu vizele medicale din carnete, astfel că la startul partidei s-au prezentat în doar opt jucători (un portar și șapte jucători de câmp), ceilalți fiind nevoiți să rămână pe margine.

 Echipele pregătite de start. AMEFA, în albastru, de la stânga la dreapta: Emil Trifan, Tudor Herlea, Mircea Eugen Ciobanu, Cosmin Hetea, Marius Someșan, Andrei Țucudean, Robert Rus, Rareș Suciaghi, Alex Chertes, Andrei Nemeș, Lucian Baciu. În dreapta lor, fără echipament, Lucian Macri.

AMEFA a avut mai mulți jucători ca niciodată, și a jucat cu: Tudor Herlea - Marius Someșan, Mircea Eugen Ciobanu, Emil Trifan, Robert Rus - Cosmin Hetea, Rareș Suciaghi, Andrei Țucudean, Alex Chertes - Andrei Nemeș, Lucian Baciu (34 Rareș Ciprian Câmpan). Rezerve neutilizate (mulți dintre aceștia ar fi intrat după pauză): Ionuț Pintilie, Andrei Lakatos, Sebastian Chiș, Giuseppe Perelli, Marius Vlad Ciortea, Antonio Sălăjan, Vlad Pop, Lucian Macri.

 Echipele la mijlocul terenului. AMEFA, în albastru, de la stânga la dreapta: Emil Trifan, Tudor Herlea, Mircea Eugen Ciobanu, Cosmin Hetea, Marius Someșan, Andrei Țucudean, Robert Rus, Rareș Suciaghi, Alex Chertes, Andrei Nemeș, Lucian Baciu.

Atmosfera a fost foarte relaxată în rândul gazdelor la începutul partidei, având în vedere că oaspeții jucau în opt. Dar probabil că tocmai asta i-a motivat suplimentar pe floreșteni, și la capătul unui contraatac purtat în trei și cu mingea schimbată de pe stânga pe dreapta și apoi în centrul careului, Academia de Fotbal Florești a deschis scorul prin Mario Lucas Iancu, spre stupefacția tuturor: 0-1 (min. 3). AMEFA n-a reacționat și a trecut destul de mult timp până când jucătorii gazdelor și-au mai revenit din șoc și au început să își organizeze mai bine jocul, în fața unor copii foarte ambițioși, deciși să nu lase nimic să treacă. Andrei Nemeș a ratat două bune ocazii, s-au mai încercat și niște șuturi de la distanță, dar portarul oaspeților a fost la post.
În cele din urmă, s-a ”spart gheața” și, după o acțiune bună pe partea stângă, Alex Chertes a reușit să-l învingă pe portarul oaspeților cu un șut puternic la colțul scurt, mingea fugindu-i de sub brațe portarului: 1-1 (min. 27). A fost momentul decisiv, în care oaspeții, care luptaseră exemplar până atunci, au căzut fizic și psihic, iar gazdele au ”defilat” până la sfârșitul reprizei. AMEFA a preluat conducerea după un șut al lui Emil Trifan, din interiorul careului, după o pasă a lui Andrei Țucudean: 2-1 (min. 30). Peste doar un minut, Andrei Țucudean a fost la finalizare din centrul careului, după o acțiune colectivă, în care mingea a trecut pe la Lucian Baciu și Alex Chertes: 3-1 (min. 31). Același Emil Trifan, trecut vârf de atac în locul lui Andrei Nemeș, a mărit avantajul gazdelor peste câteva minute, după o acțiune pe partea stângă: 4-1 (min. 34). Și, după o pasă a lui Rareș Ciprian Câmpan, tot pe partea stângă a acționat și Alex Chertes, a cărui șut la colțul lung a stabilit scorul final: 5-1 (min. 44). Nu mai amintim aici numeroasele ratări în care au fost implicați aproape toți jucătorii de la AMEFA din compartimentele ofensive.
La pauză, oaspeții s-au retras la vestiare și apoi au comunicat că doi jucători s-au accidentat și că nu mai pot continua jocul. Astfel, ei au rămas în doar șase jucători, iar arbitrul a pus capăt întâlnirii, cu scorul de la pauză, 5-1. Până în acest moment, nu cunoaștem decizia Comisiei de Disciplină, respectiv dacă scorul de 5-1 va rămâne definitiv sau dacă se va hotărî o victorie cu 3-0 pentru AMEFA.
Urmează, pentru AMEFA, două întîlniri consecutive în deplasare cu Avântul Bradu Luna de Sus. Prima, în Cupa României, turul 2, miercuri, 25 septembrie, de la ora 19, pe terenul 2 din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”. Cei de la Luna de Sus vor fi oficial gazde, chiar dacă se va juca pe terenul celor de la AMEFA, la cererea adversarilor, terenul din Florești fiind ocupat la ora 17, cea la care ar fi trebuit să se dispute inițial partida. A doua întâlnire dintre cele două echipe va conta pentru etapa a 5-a din Campionatul Județean (Liga a 5-a), zona Cluj, și se va juca duminică, 29 septembrie, de la ora 13, la Florești.

duminică, 22 septembrie 2019

Cupa României, turul 1: AMEFA - Inter Dezmir 1-0 (0-0)

AJF Cluj a programat primul tur al Cupei României - faza județeană în timpul săptămânii, mai exact miercuri, 18 septembrie 2019. Nu știm dacă este o dovadă de lipsă de respect față de competiția în sine sau față de cluburile și asociațiile sportive de amatori care evoluează în competițiile județene, și ai căror jucători nu prea pot participa la meciuri în timpul săptămânii. Noroc că AMEFA a putut să-și programeze meciul mai spre seară, mai exact de la 19.30, terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu” beneficiind de nocturnă, și astfel la meci au putut să ajungă mai mulți jucători.
Pe o vreme bună, dar cam rece, pentru AMEFA au evoluat: Paul Șofron - Andrei Lakatos, Marius Someșan, Emil Trifan, Robert Rus (83 Vlad Pop) - Cosmin Hetea (89 Antonio Sălăjan), Rareș Suciaghi, Andrei Nemeș, Alex Chertes (71 Bogdan Puskas) - Andrei Țucudean, Vlad Miron (83 Marius Vlad Ciortea). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Rezervă neutilizată: Tudor Herlea.
A arbitrat o brigadă clujeană, cu Mircea Salomir la centru, Szekely Zsolt și Tasnady Janos-Gyorgy - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Ioan Maja.
S-a acordat un singur cartonaș galben, unui jucător al oaspeților.

 AMEFA (în roșu-negru), Inter Dezmir și brigada de arbitri la startul partidei. AMEFA (de la stânga la dreapta): Alex Chertes, Marius Someșan, Andrei Țucudean, Andrei Lakatos, Vlad Miron, Robert Rus, Rareș Suciaghi, Cosmin Hetea, Andrei Nemeș, Paul Șofron și căpitanul Emil Trifan.

Inter Dezmir a evoluat cu mai multe rezerve, oferind o șansă în plus gazdelor. Totuși, și de la AMEFA au absentat câțiva jucători de bază din apărare (Eugen Ciobanu, Ionuț Șanta), de la mijloc (Rareș Ciprian Câmpan) și din atac (Giuseppe Perelli). Atacul a părut și în acest meci ca fiind punctul ”sensibil”, cei doi atacanți, Andrei Țucudean și Vlad Miron, având foarte puține ocazii. În prima repriză, majoritatea oportunităților au apărut de pe flancuri, de la Cosmin Hetea și Alex Chertes, precum și din partea mijlocașilor centrali, în special din partea lui Rareș Suciaghi, dar incursiunile acestora, încheiate cu șuturi mai mult sau mai puțin periculoase, au fost lipsite de rezultat pe tabelă.
La poarta cealaltă, oaspeții au avut o singură mare ocazie, când aripa lor stângă a pătruns în careu și a șutat în bara laterală (min. 17). Am mai notat și alte zvâcniri, dar în general cei de la Inter Dezmir au avut, per total, mai puține șanse de gol decât AMEFA.
Repriza secundă a fost total favorabilă gazdelor, care au și deschis scorul destul de repede: o pasă în adâncime a lui Emil Trifan l-a găsit pe Alex Chertes pe partea stângă, acesta și-a driblat adversarul, și-a așezat mingea pe piciorul drept, și a șutat din voleu la colțul scurt: 1-0 (min. 50). O fază oarecum similară s-a petrecut în min. 62: Emil Trifan l-a deschis pe Alex Chertes, de data asta perpendicular pe poartă, acesta a scăpat singur cu portarul dar s-a grăbit și a șutat peste poartă din mijlocul careului. Până la final am mai notat un corner de pe partea dreaptă, executat de Emil Trifan direct pe poartă, dar mingea a lovit bara laterală. Au fost și alte oportunități, mai puțin semnificative, la ambele porți. Oaspeții au încercat destul de timid să atace și să egaleze spre final, dar defensiva celor de la AMEFA a făcut față cu bine.
O victorie la limită, dar pe deplin meritată, care are darul de a mai ridica moralul celor de la AMEFA, șifonat după înfrângerile consecutive cu Acvila Sânpaul și Speranța Jucu. Urmează un meci de campionat, duminică, 22 septembrie, de la ora 17, pe teren propriu, cu Academia de Fotbal Florești, echipă nou-înscrisă, și apoi miercuri, 25 septembrie, turul 2 din cupă, de la ora 17, în deplasare la Florești, cu Avântul Bradu Luna de Sus.

miercuri, 18 septembrie 2019

S-ar fi putut mai mult: Speranța Jucu - AMEFA 3-2 (1-1)

Duminică, 15 septembrie 2019, de la ora 17, AMEFA a jucat în deplasare la Jucu de Mijloc, cu echipa locală Speranța Jucu, una dintre formațiile puternice ale zonei Cluj în mod normal, dar aflată temporar într-o aparentă criză din perspectiva lotului de jucători. Se părea că, deși AMEFA nu a obținut vreodată măcar un punct la Jucu, acum ar fi fost un moment favorabil, căruia însă oaspeții i-au dat cu piciorul. După un joc destul de slab din partea ambelor combatante, gazdele au câștigat la limită, cu ceva șansă.

 AMEFA (în roșu-negru) și Speranța Jucu la startul partidei

Pe o vreme frumoasă, însorită și caldă, pentru AMEFA au evoluat: Paul Șofron - Andrei Lakatos, Mircea Eugen Ciobanu, Emil Trifan, Robert Rus (75 Marius Vlad Ciortea) - Cosmin Hetea, Marius Someșan, Rareș Ciprian Câmpan, Alex Chertes (61 Antonio Sălăjan) - Rareș Suciaghi, Andrei Nemeș (52 Mirel Mureșan). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Rezerve neutilizate: Tudor Herlea. Pe banca oaspeților au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi, iar în tribune Janos Szekely, Ștefania Trifan și alți suporteri.

 Începe meciul: AMEFA are lovitura de start, prin Andrei Nemeș

Meciul a început cu ocazii la ambele porți, portarul gazdelor apărând un șut al lui Cosmin Hetea din interiorul careului, iar Paul Șofron remarcându-se în mod similar la o pătrundere a unui atacant al Speranței. AMEFA a părut echipa mai bine așezată în teren, și după o nouă șarjă ofensivă a lui Cosmin Hetea pe partea dreaptă, acesta a pătruns în careu, i-a lăsat mingea lui Alex Chertes, care a șutat de la 15 metri, mingea deviată de un fundaș păcălindu-l pe portar: 0-1 (min. 15).
Oaspeții nu au reușit să țină de rezultat decât 10 minute, timp în care au jucat mai mult în inferioritate numerică, Rareș Ciprian Câmpan cerând îngrijiri medicale pe marginea terenului și apoi pierzând timp ca să-și schimbe ghetele. Cu un om în plus, gazdele au reușit să egaleze pe un contraatac: o minge aruncată mai mult la întâmplare în față a fost ratată de fundașii centrali ai AMEFA și a ajuns la Vasile Petru Pop, care, deși tatonat de Robert Rus, a pătruns în careu și a șutat la colțul lung: 1-1 (min. 25).
Finalul primei reprize a aparținut oaspeților, care au avut câteva bune situații de a marca, ratate cu seninătate de Alex Chertes și Rareș Suciaghi, prea individualiști în anumite momente. Chiar la ultima fază a reprizei, Rareș Suciaghi a reușit să intercepteze un balon trimis neglijent spre propriul portar de un fundaș al gazdelor, dar același portar a pus un picior salvator în calea mingii și a golului, deviind în corner.
Repriza a doua a început cum nu se putea mai bine pentru oaspeți: Rareș Suciaghi a pătruns inspirat pe partea stângă, i-a pasat în centrul careului lui Andrei Nemeș, iar acesta a reluat simplu, cu latul, în stânga portarului: 1-2 (min. 46). Din păcate, aici s-au încheiat lucrurile bune pentru AMEFA.
Gazdele, nevoite să iasă la atac, au reușit iarăși repede egalarea: la o centrare de pe partea dreaptă, același Vasile Petru Pop a reluat din 6 metri, nu se știe cu ce parte a corpului (oaspeții au reclamat henț), de lângă Andrei Lakatos: 2-2 (min. 54). Câteva minute mai târziu, Vasile Petru Pop a reușit hat-trick-ul cu un șut din afara careului, la care Paul Șofron nu a avut reacție: 3-2 (min. 63).
În ultima jumătate de oră (cu tot cu prelungiri), AMEFA a dominat categoric, dar haotic, fără să-și creeze mari ocazii de poartă. Gazdele s-au apărat destul de bine, organizat, și ar fi putut să fi profite pe contraatac, mai ales că fundașul central Mircea Eugen Ciobanu a plecat și el în avanposturi, iar defensiva AMEFA a rămas parțial descoperită. Am notat câteva șuturi anemice la poarta adversă, două lovituri libere de la distanță, executate destul de bine de Emil Trifan, respectiv Mircea Eugen Ciobanu, dar care nu au putut să-l învingă pe portarul advers, câteva incursiuni ale lui Rareș Suciaghi, încheiate fără vreun rezultat, și o mulțime de centrări și pase greșite, în momente în care puțină precizie și viteză în combinații ar fi putut desface apărarea adversă.
Pentru

joi, 12 septembrie 2019

La scor de neprezentare: Acvila Sânpaul - AMEFA 3-0 (1-0)

La cererea echipei din Sânpaul, și cu acordul AMEFA, meciul s-a disputat pe terenul propriu al celor de la AMEFA, respectiv terenul 2 din Parcul Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu”, în Cluj-Napoca, duminică, 8 septembrie, de la ora 19 (pe nocturnă de la sfârșitul primei reprize). Cu toate acestea, oficial tot echipa din Sânpaul (fosta Viitorul, actuala Acvila) a fost gazdă. Pe o vreme frumoasă, Acvila Sânpaul și AMEFA au jucat foarte bine, cu un plus pentru cei din Sânpaul, care s-au impus în cele din urmă pe merit.

 Echipele la startul partidei, AMEFA în albastru.

Pentru AMEFA au evoluat: Paul Șofron - Ionuț Șanta (67 Andrei Nemeș), Mircea Eugen Ciobanu, Emil Trifan, Robert Rus - Alex Chertes (79 Marius Vlad Ciortea), Marius Someșan (67 Mirel Mureșan), Rareș Ciprian Câmpan (59 Andrei Lakatos), Cosmin Hetea (79 Antonio Sălăjan) - Rareș Suciaghi - Giuseppe Perelli (59 Vlad Miron). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Rezerve neutilizate: Tudor Herlea, Victor Iovănescu. Se observă că AMEFA a folosit exact același 11 de start ca și în meciul precedent cu AS Chinteni, cu excepția portarului.
A arbitrat o brigadă clujeană, cu Dan Dreve la centru, Iulian Szekely și Tasnady Janos-Gyorgy - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca).
Cartonașe galbene: Emil Trifan și Robert Rus (pentru AMEFA).

 Arbitrul se pregătește să fluiere startul meciului, Giuseppe Perelli duce mingea la centru

Echipa din Sânpaul s-a instalat încă de la începutul meciului în jumătatea adversă de teren, încercând să deschidă apărarea celor de la AMEFA prin pase repetate. Posesia prelungită nu a dat însă roadele așteptate, ocaziile fiind destul de puține la poarta lui Paul Șofron, care a apărat foarte bine. AMEFA a ajuns rar la poarta adversă, fiind de notat doar un șut din afara careului al lui Rareș Ciprian Câmpan, destul de puternic și plasat, dar care a fost reținut de portarul de la Acvila. Cei din Sânpaul au mărit presiunea spre finalul primei reprize, și după un șut care a lovit bara transversală (min. 44), a venit și primul gol, la ultima fază a primei reprize: după o suită de greșeli în lanț a mai multor jucători de la AMEFA, care nu au reușit să degajeze, Sebastian Cucuruzan a șutat spre poartă, mingea l-a lovit pe Emil Trifan și apoi a intrat în poartă, Paul Șofron fiind derutat de deviere: 1-0 (min. 45).
În repriza a doua, AMEFA a fost nevoită să iasă mai mult la joc, iar cei de la Acvila, la adăpostul unui avantaj totuși fragil, au preferat să se apere și să joace mai mult pe contraatac. Cu toate insistențele celor de la AMEFA, ocaziile la poarta adversă au fost destul de puține. Cea mai mare șansă de gol s-a consumat în min. 64, când Rareș Suciaghi a destabilizat întreaga apărare adversă, pătrunzând prin dribling pe partea stângă, și apoi pasându-i lui Vlad Miron, singur cu portarul advers în mijlocul careului, dar acesta nu a reușit să-l învingă pe portar. Peste doar două minute s-a petrecut o fază similară, cu Arman singur cu Paul Șofron, care a reușit să-l oprească.
Acesta avea însă să fie preambulul celor două goluri care au încheiat practic ”socotelile”. De fiecare dată, același Arman a scăpat din nou singur cu portarul, și nu a mai ratat, urcând scorul la 2-0 (min. 69) și apoi aproape imediat la 3-0 (min. 71), pe fondul unor schimbări în efectivul celor de la AMEFA, care au bulversat pe moment defensiva.
Până la finalul partidei nu au mai fost multe șanse de gol, Acvila Sânpaul jucând mai degrabă la conservarea rezultatului de pe tabelă, în vreme ce jucătorii de la AMEFA au părut incapabili să înscrie măcar golul de onoare, în ciuda unor eforturi consistente pe final. Să notăm, totuși, debutul la AMEFA, pe post de atacant, al lui Antonio Sălăjan, jucător de doar 15 ani.
Pentru AMEFA urmează o perioadă cu trei meciuri în șapte zile, primul fiind duminică, 15 septembrie, în deplasare la Jucu, de la ora 17, și apoi două pe teren propriu, miercuri, 18 septembrie, cu Inter Dezmir, în Cupa României, de la ora 19.30, și duminica cealaltă, de la ora 17, cu o echipă nou înscrisă, ACS Academia de Fotbal Florești.

sâmbătă, 7 septembrie 2019

Debut cu dreptul în noul sezon: AMEFA - AS Chinteni 6-2 (3-0)

Ediția de campionat 2019-2020 a început duminică, 1 septembrie 2019, după unele amânări generate de numărul relativ mic de echipe înscrise în Campionatul Județean Cluj (Liga a 5-a), zona Cluj. În cele din urmă, s-a dat startul unui campionat cu 14 echipe. În prima etapă, AMEFA a evoluat pe teren propriu, în Parcul Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu”, de la ora 17, pe o vreme deosebit de caldă, în compania unei echipe nou înființate, AS Chinteni 2019, pe care a reușit să o învingă destul de categoric.

 Primul 11 al AMEFA (în albastru) înainte de meci. În picioare, de la stânga la dreapta: Emil Trifan (căpitanul echipei), Victor Iovănescu (portar), Alex Chertes, Rareș Suciaghi, Cosmin Hetea, Marius Someșan, Ionuț Șanta, Robert Rus, Giuseppe Perelli, Rareș Ciprian Câmpan și Eugen Ciobanu. În dreapta lor, stând jos, Lucian Macri, și în picioare (în alb), domnul Gabriel Suciaghi.

Pentru AMEFA au jucat: Victor Iovănescu - Ionuț Șanta (54 Vlad Pop), Mircea Eugen Ciobanu (65 Lucian Macri), Emil Trifan, Robert Rus - Alex Chertes (62 Marius Vlad Ciortea), Marius Someșan (46 Andrei Țucudean), Rareș Ciprian Câmpan, Cosmin Hetea (46 Vlad Miron) - Rareș Suciaghi, Giuseppe Perelli (59 Ionuț Pintilie). Antrenor-jucător: Emil Trifan.
A arbitrat o brigadă clujeană, cu Ciprian Boanță la centru, Antal Csaba și Bazso-Magyar Tamas - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca).
Cartonașe galbene: Cosmin Hetea și Ionuț Șanta de la gazde, mai mulți jucători ai oaspeților.

 Meciul este pe cale să înceapă.

Partida a fost mai echilibrată decât arată scorul. În special în prima repriză oaspeții au pus destule probleme apărării AMEFA, dar s-au pierdut cu firea la finalizare. Gazdele au deschis scorul în urma unei lovituri libere, contestată de cei din Chinteni, după un fault la marginea careului asupra lui Giuseppe Perelli. Emil Trifan a executat în zid, mingea i-a revenit, și a doua oară a trimis printre jucătorii din zid, lângă bară: 1-0 (min. 20). AMEFA s-a desprins în câștigătoare spre finalul primei reprize. Mai întăi, după o frumoasă acțiune pe partea dreaptă, Alex Chertes i-a pasat în centrul careului lui Giuseppe Perelli, care a reluat cu latul, plasat: 2-0 (min. 41). Câteva minute mai târziu, Rareș Ciprian Câmpan a recuperat o minge, a pătruns prin defensiva adversă și i-a pasat decisiv lui Rareș Suciaghi care, aflat în poziție ideală, a punctat: 3-0 (min. 44). Din păcate pentru ei, oaspeții au preferat să se ia la harță cu arbitrul în loc să-și vadă de joc. Scorul de la pauză, 3-0, era într-adevăr demoralizant și frustrant, având în vedere echilibrul relativ care a părut să existe pe teren.
După pauză, scorul a luat proporții și mai mari. La o minge lungă aruncată mai degrabă la întâmplare de defensiva gazdelor, un fundaș al oaspeților a trimis cu capul spre propriul portar, care era însă ieșit din poartă, înscriind un gol de cascadorii râsului: 4-0 (min. 48). Acest gol a turnat și mai mult plumb în picioarele jucătorilor de la AS Chinteni, astfel că nu a fost tocmai de mirare că AMEFA a continuat să-și mărească avansul pe tabelă: după o fază prelungită de atac, Andrei Țucudean a șutat puternic și precis din careu: 5-0 (min. 58).
La acest scor, gazdele au mai redus turația motoarelor, s-au făcut și multe schimbări, astfel că oaspeții au avut ocazia să revină pe tabelă. Mai întâi, Ballok Marton a scăpat singur cu Victor Iovănescu și a trimis precis la colțul lung: 5-1 (min. 64). Peste zece minute, oaspeții au mai punctat odată, prin Ioan Gabriel Stoian: 5-2 (min. 74). Ultimul ”cuvânt” (a se citi: gol) a aparținut însă celor de la AMEFA. După mai multe ratări, o centrare foarte bună a lui Marius Vlad Ciortea de pe partea dreaptă l-a găsit pe Vlad Miron în centrul careului, iar acesta a reluat din drop, pe lângă portarul ieșit în întâmpinare, stabilind scorul final: 6-2 (min. 87).
Este un început bun, care ne dă speranțe într-un sezon mai bun decât cel precedent. Să nu uităm totuși că și în ediția trecută de campionat AMEFA a început cu o victorie, și încă în deplasare. Urmează un meci dificil cu AS Acvila (fostă Viitorul) Sânpaul, care va fi teoretic în deplasare, dar care, din motive organizatorice care țin de echipa din Sânpaul, se va desfășura tot pe terenul 2 din Parcul Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu”, duminică, 8 septembrie, de la ora 19.

joi, 5 septembrie 2019

Sezonul s-a încheiat cu o înfrângere: Avântul Bradu Luna de Sus - AMEFA 7-5 (6-1)

Ultima etapă a Campionatului Județean Cluj (Liga a 5-a), zona Cluj, sezonul 2018-2019, s-a desfășurat duminică, 26 mai 2019. Pe o vreme călduroasă, AMEFA a jucat în deplasare, pe terenul din Florești, cu Avântul Bradu Luna de Sus. Pentru AMEFA, miza meciului era locul 11, cel pe care echipa terminase și anul trecut, și pentru care era necesară o victorie, coroborată cu un rezultat negativ (înfrângere sau egal) al învinșilor din meciul precedent, ACS Aghireșu, care evoluau de la aceeași oră pe teren propriu, cu Inter Dezmir. Chiar dacă această condiție s-a îndeplinit, AMEFA nu a reușit să obțină un succes, ba mai mult, a fost foarte aproape de o înfrângere usturătoare, care s-a mai ”îndulcit” spre final. În orice caz, în minutul 30, tabela arăta 6-0 pentru gazdele de la Luna de Sus, și se întrevedea un nou record negativ.
Din fericire, oaspeții și-au revenit la timp, gazdele au mai redus din turația motoarelor, și scorul a fost în cele din urmă unul mai echilibrat (deși 7-5 nu pare a fi scor de fotbal).
Pentru AMEFA au evoluat: Paul Șofron (74 Tudor Herlea) - Andrei Lakatos, Vlad Pop (46 Ionuț Pintilie), Emil Trifan, Robert Rus (59 Lucian Macri) - Marius Someșan, Rareș Ciprian Câmpan (46 Lucian Baciu), Andrei Nemeș (71 Victor Iovănescu), Vlad Miron - Rareș Suciaghi, Giuseppe Perelli. Antrenor-jucător: Emil Trifan.
Partida a fost arbitrată de o brigadă clujeană, cu Dan Dreve la centru, Iulian Nicolae Szekely și Tasnady Janos-Gyorgy - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Dorin Barbu (Cluj-Napoca).
Cartonaș galben: Dan Vidrean-Căpușan de la gazde (min. 55).
Avântul Bradu Luna de Sus a deschis repede scorul, în min. 8, prin Jakab Andras, care a șutat surprinzător din voleu de la peste 40 de metri lateral stânga în vinclu, traiectoria mingii fiind greșit apreciată de Paul Șofron: 1-0. În min. 14, defensiva oaspeților a fost făcută șah-mat după un triunghi de pase, care l-a lăsat pe Muza Arpad Daniel în centrul careului, singur cu poarta goală: 2-0. Peste doar două minute, după o fază similară, Kallos Adrian Vasile a scăpat singur spre poartă și a finalizat: 3-0 (min. 16). Practic, la acest scor, se putea afirma că meciul era jucat.
A urmat o perioadă mai liniștită, dar în decursul a doar câteva minute, între minutul 27 și minutul 30, scorul a ajuns la un neverosimil 6-0. O nouă minge peste apărarea AMEFA a făcut ca gazdele să scape din nou spre poartă, și Jakab Andras a finalizat fără probleme din fața porții: 4-0 (min. 27). Peste doar două minute, pe contraatac, și în urma unei ieșiri greșite la offside a defensivei oaspeților, Muza Arpad Daniel a ajuns iar singur cu Paul Șofron, l-a driblat chiar de două ori, și apoi a trimis în poartă: 5-0 (min. 29). Nici nu s-a reluat bine mingea de la centru, că gazdele au punctat din nou, după o acțiune pe partea stângă, încheiată cu o pasă în centrul careului, de unde Kallos Adrian Vasile a reluat nestingherit, ca la antrenament: 6-0 (min. 30). Astfel, cei trei marcatori ai primelor trei goluri au mai marcat fiecare câte un gol, în exact aceeași ordine, realizând ”dubla”!
Din fericire pentru AMEFA, coșmarul s-a oprit aici. Gazdele au lăsat-o mai moale, iar oaspeții au continuat atacurile în speranța unui gol, care în cele din urmă a venit: la o centrare de pe partea dreaptă a lui Andrei Lakatos, mingea a fost reluată cu capul de Giuseppe Perelli din careu, fiind plasată lângă bară, portarul Ondreykovics Grațian fiind învins: 6-1 (min. 41).
Repriza a doua a fost mai echilibrată. Cei de la Avântul Bradu Luna de Sus au părut mulțumiți de rezultat, nu au mai forțat, și, deși au mai avut numeroase ocazii (inclusiv vreo două mingi în bară), nu au mai înscris decât spre final. Inițiativa a aparținut mai mult oaspeților, dornici să mai reducă din diferență și să mai spele rușinea celor întâmplate în prima repriză. Introducerea lui Lucian Baciu la pauză a vitalizat atacul celor de la AMEFA.
În min. 61, o acțiune a lui Rareș Suciaghi pe partea stângă s-a încheiat cu o centrare în careu, un fundaș al gazdelor deviind balonul cu mâna. Arbitrul a indicat penalty, transformat de Emil Trifan, deși portarul Tudor Bogdan Jula (introdus după pauză) ghicise colțul: 6-2 (min. 62).
Intrarea pe teren a lui Victor Iovănescu a adus un plus de claritate jocului oaspeților în ultimele 20 de minute, în vreme ce schimbările efectuate în tabăra gazdelor au avut un efect aproape contrar, cei introduși jucând la un nivel mai scăzut decât titularii. În aceste condiții, nu este de mirare că AMEFA a reușit să mai reducă din handicap.
Astfel, o ieșire în atac a căpitanului Emil Trifan a surprins apărarea gazdelor, acesta trimițând o pasă decisivă lui Rareș Suciaghi, care, ajuns în careu, i-a pasat lui Vlad Miron în fața porții, iar acesta nu a greșit ținta: 6-3 (min. 80).
În urma unui corner, Lucian Baciu a dorit să degajeze, dar a nimerit piciorul adversarului în loc de minge și arbitrul a indicat penalty, transformat de gazde: 7-3 (min. 88). Abia ce s-a reluat mingea de la centru, că Lucian Baciu și-a răscumpărat greșeala și, după o acțiune impetuoasă pe partea stângă, a centrat pe jos la colțul lung, de unde Vlad Miron a reluat în plasă: 7-4 (min. 89). Scorul final a fost stabilit în minutele de prelungire: după un corner executat de pe partea dreaptă de Emil Trifan, Vlad Miron a reluat cu capul la prima bară, spre colțul lung, mingea lovind bara laterală și intrând în plasă: 7-5 (min. 90+2). Să remarcăm că Vlad Miron, care până la acest meci nu a marcat nici măcar un gol pentru AMEFA, a reușit de data aceasta un hat-trick!
A fost un meci frumos, cu 12 goluri, un adevărat ”festival”, desfășurat într-o atmosferă previzibilă de vacanță pentru ambele echipe. După meci, jucătorii și staff-ul de la AMEFA au sărbătorit, conform uzanțelor, finalul de sezon, ”La Șes”. A fost poate, un sezon mai puțin reușit, deși, la fel ca în anul precedent, echipa a reușit să se mai redreseze în retur, încheind în cele din urmă pe locul 12 (din 17 echipe).