duminică, 2 aprilie 2023

Istoria se repetă... la nesfârșit: AMEFA - Ardealul Cluj 3-3 (1-2)

Duminică, 26 martie, de la ora 18, pe o vreme bună pentru fotbal, pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu”, s-a disputat meciul dintre AMEFA și Ardealul Cluj, un derby local care, în ultima vreme, s-a încheiat mereu cu același scor, 3-3. Oricât de puțin obișnuit ar fi pentru fotbal un astfel de scor, el s-a repetat din nou și de această dată, chiar dacă ambele echipe au făcut tot posibilul ca să evite... repetarea istoriei și să câștige jocul! Față de meciurile precedente care s-au încheiat cu același rezultat, de data aceasta AMEFA se poate considera echipa ghinionistă, oaspeții egalând în minutele de prelungire, după un meci în care nu au contat cu adevărat pe teren decât în prima repriză.

Cele două echipe, AMEFA (în alb) și Ardealul (în vișiniu), și brigada de arbitri se pregătesc să intre pe teren. Foto: Raularian Rusu

Titularii celor două echipe și brigada de arbitri salută publicul. Foto: Raularian Rusu

Jucătorii celor două echipe și arbitrii se salută înainte de startul partidei. Foto: Raularian Rusu

AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos (79 Denis Alexandru), Horațiu Moldovan (62 Răzvan Cetănaș), Emil Trifan, Robert Rus (79 János Szabó) - Andrei Nemeș (79 Vlad Miron) - Marius Frîncu (62 Andrei Țucudean), Rareș Suciaghi, Rareș Ciprian Câmpan (62 Lucian Baciu), Darian Soporan - Cristian Cifor (46 Mihnea Jurca). Rezerve neutilizate: Marius Vlad Ciortea, Norbert Costiniuc, Sebastian Chiș. Alături de echipă au mai fost, ca de obicei, Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi, precum și Rareș Chesăuan (accidentat).

Meciul a fost arbitrat de o brigadă avându-l la centru pe Șerban Matei (Cluj-Napoca), ajutat de asistenții Ionuț Ovidiu Sabou (Cluj-Napoca) și Luca-Tudor Căpîlna (Dej). Observator din partea AJF a fost domnul Szöke Francisc (Cluj-Napoca).

Cartonașe galbene: Andrei Nemeș (min. 28), Marius Frîncu (min. 53), Rareș Suciaghi (min. 55), Răzvan Cetănaș (min. 90+2), respectiv George Ștefan Chindriș (min. 50), Cristian Daniel Sabău (min. 54) și Bogdan Florin Morea (min. 77).

Partida a început în trombă, cu ocazii mari la ambele porți. Darius Vasile Chindriș (Ardealul) șutează excepțional de la distanță, dar nimerește bara din dreapta porții lui Paul Șofron, de unde mingea ricoșează aproximativ paralel cu linia porții (min. 1). Aproape imediat, gazdele recuperează o minge în apropierea careului advers prin Marius Frîncu, acesta îi pasează în careu lui Cristian Cifor care, singur cu portarul, șutează tot în bara laterală din dreapta portarului (min. 4).

În prima repriză s-a jucat mult pe contre, ambele echipe dovedind ample resurse ofensive, dar apărându-se de asemenea foarte bine, grupat și organizat. Cele două formații și-au împărțit perioadele de dominare, și au ratat ocazii bune de a deschide scorul.

Tocmai pe când AMEFA părea să fi pus în sfârșit stăpânire pe joc și pe mijlocul terenului, oaspeții au dat lovitura pe contraatac. O minge lungă îl găsește pe Darius Chindriș în jumătatea adversă, acesta deviază pentru coechipierul său din linia ofensivă, care reușește să pătrundă pe partea dreaptă în careu până în apropierea liniei de fund, de unde centrează perfect pentru același Darius Chindriș, venit în fața porții, și acesta reia dintre fundașii gazdelor și pe lângă portarul Paul Șofron: 0-1 (min. 27).

AMEFA reia ofensiva la poarta adversă cu și mai multă înverșunare, încercând să desfacă defensiva adversă pe toate părțile. Darian Soporan se dovedește a fi cel mai abil pe banda stângă, și, după o șansă ratată, el reușește egalarea. Robert Rus recuperează o minge în apropierea centrului terenului, îi pasează lui Rareș Ciprian Câmpan, care găsește pasa ideală pentru Darian Soporan, pe banda stângă, printre fundași, în careul advers, iar acesta șutează precis la colțul lung: 1-1 (min. 37).

Finalul primei reprize a fost unul echilibrat, dar tot oaspeții au dat lovitura în ultimul minut de joc, la o fază care nu anunța mare lucru. Paul Șofron, cu soarele în ochi, a respins în corner un șut relativ banal de la distanță. Din lovitura de colț rezultată, mingea a fost centrată în fața porții, de unde Andrei Ionuț Nichiteanu, infiltrat printre fundașii gazdelor și portarul Paul Șofron, a reluat cu capul, inițial în bară, de unde mingea a revenit la el, cu noroc, atingându-l și pe portarul Paul Șofron pe traseu, iar a doua oară acesta a fost capabil să găsească plasa: 1-2 (min. 45).

Scorul oarecum nedrept de la pauză i-a motivat și mai mult pe jucătorii de la AMEFA, care au făcut o a doua repriză de senzație, asaltând constant poarta adversă. Doar evoluția miraculoasă a portarului oaspeților, Dan Cosmin Moldovan, i-a salvat pe aceștia de la o înfrângere categorică. În a doua repriză, Ardealul rareori a trecut în jumătatea adversă de teren și nu a beneficiat de nici măcar o ocazie notabilă de gol (cu excepția golului marcat în prelungiri), în vreme ce AMEFA a ratat câte o ocazie imensă la fiecare câteva minute, spațiul de aici fiind insuficient pentru a le nota pe fiecare.

Egalarea a venit după 10 minute de foc la poarta Ardealului și, deși a avut o doză de șansă, a fost o consecință firească a unei dominări absolute. Emil Trifan a executat o lovitură liberă din lateral dreapta, cam de la 20-22 de metri distanță de poartă, mingea a lovit ușor unul din jucătorii din zid, suficient cât să fie deviată și să aibă o traiectorie ciudată, imprevizibilă, și să-l păcălească pe portarul Ardealului: 2-2 (min. 55).

AMEFA nu s-a oprit, deoarece obiectivul era, evident, victoria, astfel că ofensiva totală la poarta Ardealului a continuat. Rând pe rând, Mihnea Jurca, Darian Soporan, Rareș Suciaghi și noii intrați Lucian Baciu și Andrei Țucudean au creat și/sau au ratat oportunități clare de gol. Fundașii au încercat și ei șuturi de la distanță, două dintre acestea fiind remarcabile, unul aparținând lui Andrei Lakatos, scos incredibil de portarul advers de la vinclu, și unul lui Emil Trifan, de la și mai mare distanță, mingea, atinsă și de portar, lovind bara transversală.

În cele din urmă, după cum era și firesc, AMEFA a preluat conducerea. Rareș Suciaghi, decisiv în atâtea situații și în atâtea meciuri, a recuperat un balon în jumătatea proprie, a înaintat cu mingea la picior, într-o acțiune individuală specifică, până în jumătatea adversă, i-a pasat lui Vlad Miron, care a reușit o atingere magică, punându-l pe Mihnea Jurca pe o traiectorie directă, centrală, spre poarta adversă, și, ajuns în careu, singur cu portarul, Mihnea nu avea cum să rateze: 3-2 (min. 80).

La acest scor a intervenit, din păcate, o oarecare relaxare în rândul echipei gazdă, fapt care a și costat. Deși oaspeții nu au părut deloc să reînvie, AMEFA ar fi avut șansa să facă 4-2 și să încheie definitiv conturile, dar Mihnea Jurca, din nou singur cu portarul, a șutat în afara cadrului porții, iar Andrei Țucudean, într-o poziție similară, unu la unu cu portarul advers, a șutat defectuos și a ratat. Superficialitatea în astfel de faze clare de gol se mai și plătește. 

În minutele de prelungire, oaspeții au aruncat o minge mai mult la întâmplare înspre careul advers, iar Răzvan Cetănaș a comis un fault, probabil inutil, în apropierea propriului careu. Darius Chindriș și-a asumat executarea loviturii libere, deși poziția (ușor în lateral stânga) nu era foarte avantajoasă. Cu toate acestea, el a reușit să păcălească pe toată lumea, trimițând pe lângă zid, puternic, pe jos, la colțul lung, exact lângă bară: 3-3 (min. 90+2).

S-a dovedit a fi prea târziu pentru ca AMEFA să mai poată prelua conducerea, arbitrii prelungind doar cu un minut după marcarea golului egalizator de către oaspeți. AMEFA a pierdut astfel două puncte prețioase, într-un meci în care, cel puțin în repriza a doua, a fost net superioară echipei adverse. Ardealul, pe de altă parte, a dat o replică foarte bună în prima repriză, și a demonstrat maturitate, jucându-și șansa până la final și obținând un punct probabil nesperat la un moment dat.

AMEFA coboară momentan pe poziția a treia în clasament și va întâlni în meciul următor pe Juniorul Cluj, duminică, 2 aprilie, de la ora 17, pe terenul sintetic de la Baza Sportivă ”Unirea” din cartierul clujean Mănăștur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu