AMEFA a avut un sezon 2017-2018 foarte slab până în prezent, dacă ne raportăm la sezoanele anterioare, când echipa a iernat pe poziții fruntașe în clasamentul Campionatului Județean Cluj, zona Cluj (Liga a 5-a). Sezonul de toamnă a inclus un meci de Cupa României, 16 partide din turul campionatului și o partidă din retur, în total 18 meciuri, în care AMEFA a înregistrat 5 victorii, 1 egal și 12 înfrângeri (din care 11 în campionat și una în cupă), golaveraj 31-75 (31-66 în campionat).
Practic, partida din Cupă (pierdută cu 9-0 în fața unei echipe de Liga a 4-a, cu pretenții de promovare în Liga a 3-a, Sticla Arieșul Turda) a dat startul unui sezon care a continuat la fel de dezastruos, cu încă 9 înfrângeri, în total 10 meciuri pierdute consecutiv din august până la începutul lui octombrie. Retragerea de la echipă a conducerii tehnice, formată din George Cotuț și Radu Mureșan, la sfârșitul lunii septembrie, s-a dorit a fi un șoc la echipă, într-un moment dificil, în care s-a pus chiar problema abandonării competiției. Cu toate acestea, au mai trecut două etape (și două înfrângeri) înainte ca echipa să obțină primul succes, în etapa a 10-a, în deplasare, la Borșa. Practic, pentru perioada octombrie-decembrie, când echipa a fost condusă de Emil Trifan, aflat în premieră în postura de antrenor-jucător, bilanțul este pozitiv: 5 victorii, 1 egal și 4 înfrângeri. Acest reviriment are legătură și cu atmosfera de la echipă, care a devenit mai relaxată, după ce unii dintre jucători, atașați de fostul antrenor, George Cotuț, nu au mai venit la meciuri.
Trebuie spus că în prima parte a campionatului, când s-au acumulat multe înfrângeri consecutive, o parte din vină pentru rezultatele slabe au avut-o și jucătorii, care au venit în număr redus la meciuri, astfel că de multe ori echipa s-a prezentat în doar 11 jucători (fără rezerve) sau doar cu 1-2 rezerve, fapt care a influențat direct rezultatele. Au fost și situații în care portarii au trebuit să intre pe teren ca jucători de câmp deoarece nu era cine altcineva să joace și era singura soluție pentru ca echipa să nu evolueze în inferioritate numerică: așa s-a întâmplat cu Tudor Herlea în deplasările de la Huedin sau de la Borșa și cu Paul Șofron la Florești. În partidele de acasă, prezența a fost mai bună, iar ea s-a îmbunătățit considerabil spre finalul turului, când s-au mai acumulat și rezultate pozitive. În total, media a fost de 13,6 jucători prezenți/meci, ceea ce ar însemna 2-3 rezerve, dar în fapt această medie a fost mult îmbunătățită în ultimele etape.
De altfel, din cauza lipsei acute de jucători, respectiv a absenței acestora de la meciuri, conducerea clubului a fost nevoită să legitimeze câțiva jucători pe parcurs, cum a fost cazul lui Andrei Lakatos, Rareș Pereni, Lorand Nagy sau Ovidiu Miclăuș (acesta a și plecat după două jocuri).
În prima parte a campionatului, jocul echipei a suferit în toate compartimentele. În defensivă, cuplul de fundași centrali Tibor Razman - Giuseppe Perelli, folosit cu precădere la începutul sezonului, s-a dovedit a fi lent și ușor de depășit de către jucătorii adverși. Încetul cu încetul, și din cauza absenței îndelungate a lui Tibor Razman (care n-a mai venit la meciuri de la sfârșitul lui septembrie), noul cuplu de fundași centrali folosit în a doua parte a sezonului a fost alcătuit, de cele mai multe ori, din Horațiu Moldovan și Emil Trifan. În apărare, trebuie menționată și prezența constantă a lui Andrei Lakatos, care a debutat abia pe la jumătatea sezonului, în special pe postul de fundaș dreapta, și a lui Robert Rus, pe partea stângă. Marius Someșan a avut și el numeroase prezențe, dar a evoluat pe posturi foarte diferite pe parcursul campionatului.
La mijloc s-au petrecut cele mai multe schimbări pe parcursul campionatului. Singurii jucători constanți au fost Cosmin Hetea, de obicei pe dreapta, și Marius Bolda, de obicei pe stânga. De altfel, ei au evoluat pe mai multe posturi, în funcție de necesități; în special Cosmin Hetea a jucat pe aproape toate posturile posibile, de la portar (în două meciuri!), la fundaș lateral, mijlocaș lateral și vârf de atac. Problema amândorura a rămas finalizarea, execuția în fața porții lăsând mult de dorit. E adevărat că amândoi au reușit să marcheze, chiar goluri spectaculoase, dar raportat la numărul de ocazii, acestea sunt foarte puține! În cazul lui Cosmin Hetea, totuși, ar trebui să remarcăm rolul său de pasator decisiv, el fiind astfel co-autor la multe alte goluri reușite de colegii din avanposturi.
Dintre ceilalți jucători, în prima parte a campionatului trebuie notată prezența constantă a lui Adrian Oltean și una mai degrabă periodică a lui Lucian Dodea; ambii au renunțat să mai vină după plecarea antrenorului George Cotuț. În centrul liniei de mijloc, în special în fața apărării, au jucat mai mult Victor Iovănescu și Rareș Ciprian Câmpan; în a doua parte a campionatului a sosit la echipă și Horațiu Brici, care a alcătuit un cuplu excelent în partea centrală a liniei de mijloc cu Rareș Suciaghi, retras pe această poziție din postura de atacant, unde a dat un randament mai scăzut pe parcursul acestui campionat.
Tot la mijloc, trebuie să notăm aportul pozitiv a doi jucători care au debutat la echipă în acest campionat: Andrei Dicu, care s-a descurcat bine și uneori foarte bine, în special prin viziunea jocului și pasele oferite coechipierilor, și Rareș Pereni, care a impresionat prin forța șuturilor sale.
Compartimentul cel mai afectat a fost atacul. Atacanții din sezonul trecut au venit rar (Radu Neag) sau deloc (Cosmin Gorga) la meciuri, astfel că a fost nevoie de improvizații. Au jucat pe acest post, de voie - de nevoie, Rareș Suciaghi, Marius Bolda, Adrian Oltean și chiar Cosmin Hetea, eficiența fiind foarte scăzută. În aceste condiții, în a doua parte a campionatului, a fost încercat pe această poziție și Giuseppe Perelli, reconvertit din fundaș în atacant. El a reușit să înscrie 9 goluri și să facă mai multe meciuri bune ca vârf de atac. Trebuie remarcat faptul că el a fost singurul jucător prezent la toate cele 18 meciuri (17 din campionat + 1 din cupă), fiind urmat îndeaproape de Cosmin Hetea, care a absentat o singură dată.
Iată însă și topurile sezonului de toamnă:
Meciuri jucate
18 Giuseppe Perelli
17 Cosmin Hetea
15 Marius Bolda
14 Paul Șofron, Marius Someșan, Robert Rus, Emil Trifan
13 Victor Iovănescu
12 Andrei Lakatos, Rareș Suciaghi, Lucian Macri
Meciuri ca titulari
17 Giuseppe Perelli
15 Cosmin Hetea, Marius Bolda
14 Emil Trifan
13 Paul Șofron, Marius Someșan
12 Rareș Suciaghi
11 Andrei Lakatos, Victor Iovănescu
9 Horațiu Moldovan, Rareș Ciprian Câmpan
Minute jucate
1509 Giuseppe Perelli
1360 Cosmin Hetea
1257 Marius Bolda
1178 Emil Trifan
1080 Rareș Suciaghi
1070 Paul Șofron
986 Marius Someșan
937 Victor Iovănescu
853 Andrei Lakatos
838 Robert Rus
Goluri marcate
9 Giuseppe Perelli
4 Rareș Suciaghi (1 din penalty)
2 Andrei Dicu, Bogdan Puskas, Marius Bolda, Radu Neag
1 Andrei Lakatos, Victor Iovănescu, Robert Rus, Cosmin Hetea, Tudor Herlea, Emil Trifan, George Deac, Rareș Pereni, Adrian Oltean.
+ 1 autogol (ACS Aghireșu).
Echipa a beneficiat de două penalty-uri, unul transformat (Rareș Suciaghi, cu Viitorul Poieni) și unul ratat (Emil Trifan, cu Voința Pata).
S-au primit două cartonașe roșii, de către Tudor Herlea (în meciul din deplasare cu Avântul Bradu Luna de Sus) și Emil Trifan (în meciul din deplasare cu Speranșa Jucu). Ambele au fost primite pe la începutul meciurilor, când AMEFA fie conducea (1-0 la Liteni cu Avântul Bradu Luna de Sus), fie era la egalitate, 0-0, cu adversarii, și au determinat înfrângeri la scor mare - 9-1 ”încasat” de la Luna de Sus, 7-0 de la Jucu. În afara acestora, au mai fost situații de inferioritate sau dublă inferioritate, când unii jucători au ajuns cu întârziere (la Huedin) sau au părăsit terenul în semn de protest. În general, echipa a primit foarte multe goluri, în total 75 (peste 4 goluri primite/meci), dintre care câte 9 la Turda, Luna de Sus și Sânpaul, câte 7 de la Speranța Jucu și Ardealul, câte 5 de la Inter Dezmir și Vlădeasa Huedin, etc. Multe din înfrângeri au fost la scoruri mari și foarte mari, și doar cea cu Voința Pata a fost la limită (1-2).
În contrast cu acestea, victoriile au fost de cele mai multe ori la limită: 4-3 cu Viitorul Poieni și ACS Aghireșu, 1-0 cu AS Borșa; meciul cu Progresul Vlaha a fost câștigat cu mai multă lejeritate (4-2) și singura victorie la scor a fost cea cu Viitorul Dezmir (5-1). În majoritatea meciurilor pierdute, AMEFA nu a punctat deloc sau o singură dată, excepție făcând meciurile de la Sânpaul (2 goluri marcate, dar... 9 primite) și acasă cu Ardealul (4 goluri marcate, raportat la cele 7 primite). În total s-au marcat abia 31 de goluri, o medie de doar 1,72 goluri/meci.
Sperăm ca toate aceste statistici să fie îmbunătățite în sezonul de primăvară și AMEFA să urce cât mai mult în clasament de pe locul 14 pe care îl ocupă acum, cu doar 16 puncte din 17 meciuri.
Iată însă și statisticile complete cu privire la lotul de jucători în sezonul de toamnă:
Portari
Paul Șofron - 14 meciuri jucate, din care 13 ca titular, 1070 minute jucate.
Tudor Herlea - 9 meciuri jucate, din care 5 ca titular, 436 minute jucate, 1 gol.
Ovidiu Miclăuș - 2 meciuri jucate, din care 1 ca titular, 135 minute jucate.
Fundași
Andrei Lakatos - 12 meciuri jucate, din care 11 ca titular, 853 minute jucate, 1 gol.
Marius Someșan - 14 meciuri jucate, din care 13 ca titular, 986 minute jucate.
Lucian Macri - 12 meciuri jucate, din care 3 ca titular, 434 minute jucate.
George Deac - 3 meciuri jucate, toate ca titular, 207 minute jucate, 1 gol.
Tiberiu Cirebea - 2 meciuri jucate, ambele ca titular, 160 minute jucate.
Horațiu Moldovan - 10 meciuri jucate, din care 9 ca titular, 810 minute jucate.
Tibor Razman - 5 meciuri jucate, din care 4 ca titular, 331 minute jucate.
Emil Trifan - 14 meciuri jucate, toate ca titular, 1178 minute jucate, 1 gol.
Robert Rus - 14 meciuri jucate, din care 8 ca titular, 838 minute jucate, 1 gol.
Rareș Mocan - 2 meciuri jucate, ambele ca titular, 180 minute jucate.
Mijlocași
Victor Iovănescu - 13 meciuri jucate, din care 11 ca titular, 937 minute jucate, 1 gol.
Rareș Ciprian Câmpan - 11 meciuri jucate, din care 9 ca titular, 797 minute jucate.
Cosmin Hetea - 17 meciuri jucate, din care 15 ca titular, 1360 minute jucate, 1 gol.
Raul Tat - 1 meci jucat, ca titular, 90 de minute jucate.
Lucian Dodea - 3 meciuri jucate, toate ca titular, 260 minute jucate.
Adrian Oltean - 7 meciuri jucate, toate ca titular, 620 minute jucate.
Rareș Pereni - 3 meciuri jucate, niciunul ca titular, 64 minute jucate, 1 gol.
Horațiu Brici - 6 meciuri jucate, din care 5 ca titular, 489 minute jucate.
Andrei Dicu - 9 meciuri jucate, din care 8 ca titular, 692 minute jucate, 2 goluri.
Marius Bolda - 15 meciuri jucate, toate ca titular, 1257 minute jucate, 2 goluri.
Bogdan Puskas - 9 meciuri jucate, din care 4 ca titular, 461 minute jucate, 2 goluri.
Lorand Nagy - 4 meciuri jucate, niciunul ca titular, 46 minute jucate.
Atacanți
Giuseppe Perelli - 18 meciuri jucate, din care 17 ca titular, 1509 minute jucate, 9 goluri.
Rareș Suciaghi - 12 meciuri jucate, toate ca titular, 1080 minute jucate, 4 goluri (1 din penalty).
Radu Neag - 4 meciuri jucate, din care 3 ca titular, 289 minute jucate, 2 goluri.
Se poate încerca și o formulă-standard pentru acest tur de campionat: Șofron - Someșan (Lakatos), Moldovan, Trifan, Rus - Hetea, Iovănescu, Câmpan (Dicu), Bolda - Suciaghi, Perelli.