vineri, 25 noiembrie 2011

Două reprize identice şi nefavorabile: AMEFA 1911 - Feleacul SA 2-6 (1-3)

Pe o vreme rece, ceţoasă, vineri, 25 noiembrie, de la orele 20, pe terenul CMC 2, AMEFA 1911 a pierdut al patrulea meci din acest campionat, de data aceasta fără drept de apel, în faţa unei echipe care, în acest joc, ne-a fost superioară la toate capitolele. Pentru AMEFA 1911 au evoluat: Paul Şofron - Eugen Ciobanu, Horaţiu Mureşan, Raularian Rusu, Florin Mureşan, Tudor Boier, Andrei Şişoe, Flaviu Marc şi Cătălin Schuller.
Meciul a început furtunos, cu o bară pentru AMEFA, respectiv un gol pentru Feleacul SA, după o pasă greşită a lui Horaţiu Mureşan. Acelaşi Horaţiu Mureşan s-a revanşat câteva minute mai târziu, egalând pe contraatac. Pe finalul primei părţi însă, adversarii au făcut diferenţa şi s-au desprins la două goluri, în urma unor combinaţii reuşite, la care apărarea noastră nu s-a sincronizat.
În a doua repriză, AMEFA a încercat din răsputeri să revină în joc, dar tot adversarii au fost cei care au înscris, beneficiind de spaţiile destul de libere lăsate în defensivă de jucătorii noştri. La unele goluri au avut şi noroc, dar, în ansamblu, scorul de 6-1 pe care îl arăta tabela aproape de final exprima, din păcate, realitatea din teren. În ultimele minute, AMEFA a rămas în şapte oameni (fără rezerve), deoarece Horaţiu Mureşan a trebuit să plece mai repede, iar Flaviu Marc s-a accidentat destul de grav. Chiar şi aşa, la ultima fază, Cătălin Schuller a marcat din pasa lui Andrei Şişoe, stabilind scorul final: 2-6.
După un astfel de meci, în care multe goluri s-au luat din greşeli individuale în apărare, atacul nu a funcţionat iar mijlocul aproape că nu a existat, este greu să tragi concluzii. Cert este că am întâlnit o echipă puternică, căreia nu am reuşit să-i facem faţă.

duminică, 20 noiembrie 2011

Scor de proporţii la un presupus derby: Friend Boys - AMEFA 2-9 (0-2)

Duminică, 20 noiembrie, de la orele 19, pe terenul CMC 2, AMEFA 1911 a întâlnit o vecină de clasament - Friend Boys, care înaintea jocului avea acelaşi număr de puncte, dar golaveraj mai bun. Cu toate acestea, AMEFA a tranşat fără probleme meciul, jucând şi într-o formulă apropiată de cea optimă: Paul Şofron - Eugen Ciobanu, Horaţiu Mureşan, Raularian Rusu, Flaviu Marc, Florin Mureşan, Raul Tat, Tudor Boier, Andrei Şişoe. Cartonaş galben: Eugen Ciobanu (pentru alunecare).
Prima repriză a fost mai echilibrată, deşi scorul s-a deschis repede, după o aruncare cu mâna a lui Paul Şofron în careul advers. Mingea a fost uşor deviată de un fundaş advers, derutându-l pe portar: 0-1. Pe finalul primei părţi, AMEFA şi-a majorat avantajul printr-un şut puternic al lui Raul Tat.
În a doua repriză, echilibrul s-a rupt complet, iar golurile au curs în poarta adversă, autori fiind Horaţiu Mureşan (cu două reuşite), Andrei Şişoe şi Tudor Boier (cu ajutorul transversalei). La 0-6, Flaviu Marc a făcut un fault în careu, şi Friend Boys au marcat din penalty. La faza următoare, un fundaş advers a scos mingea cu mâna de pe linia porţii şi a fost eliminat. Penalty-ul a fost executat de Tudor Boier, care a înscris după ce portarul a respins în faţă. Până la final au mai punctat Raul Tat (cu călcâiul) şi Florin Mureşan. Întrucât toată lumea a dorit să înscrie, apărarea a fost puţin neglijată, astfel că adversarii au reuşit şi ei să marcheze (în inferioritate), stabilind scorul final: 2-9.
A fost probabil cel mai bun meci al AMEFA 1911 de la înfiinţare, o victorie fără emoţii în faţa unei echipe cu care suntem în concurenţă directă pentru un loc pe podium.

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Acum 100 de ani: fotbalul în cadrul societăţilor de gimnastică

Într-o postare mai veche, am prezentat contextul apariţiei fotbalului în Transilvania, Banat şi Crişana, în corelaţie cu ceea ce se întâmpla în Imperiul Austro-Ungar la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX din punct de vedere fotbalistic. Scopul general este acela de a explica şi apariţia echipei AMEFA în anul 1911.
În afara cluburilor atletice, în cadrul cărora s-au înfiinţat şi dezvoltat secţii de fotbal, o deosebită importanţă pentru mişcarea sportivă au avut şi societăţile de gimnastică (Torna Egylet - TE, Torna Club - TC sau Torna és Vivó Egylet - TVE, dacă în titlu apărea şi scrima). Acestea, de cele mai multe ori, erau cu adevărat cluburi polisportive, cu numeroase ramuri, între care şi fotbalul. Ele au proliferat în Imperiul Austro-Ungar începând cu ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, iar fotbalul s-a impus relativ repede în cadrul lor. Cele mai renumite sunt cluburile din Budapesta, care au obţinut performanţe fotbalistice deosebite, inclusiv mai multe titluri de campioană a Ungariei: Ferencvárosi TC şi Újpesti TE.
În România, se evidenţiază Societatea de Gimnastică Arad (ATE) şi Societatea de Gimnastică Sibiu, echipe puternice în perioada antebelică şi interbelică. După al doilea război mondial, societăţile de gimnastică au dispărut de pe harta sportivă a României, fiind probabil considerate o reminiscenţă a epocii burghezo-moşiereşti.
În continuare, în acelaşi mod în care am procedat cu cluburile atletice, prezint o listă cu societăţile de gimnastică (uneori şi scrimă) din Ungaria, Banat, Crişana şi Transilvania, înfiinţate înainte de Marea Unire sau imediat după acest eveniment. Evident, această listă este incompletă, astfel că orice fel de completări sau adăugiri sunt binevenite:

Budapesti Torna Club (BTC) – 9 mai 1885, secţia de fotbal 7 februarie 1897
Újpesti Torna Egylet (ÚTE) – 16 iunie 1885, secţia de fotbal 1899 (până în 1901 separat)
III. Kerületi Torna és Vivó Egylet (Budapesta) – 24 ianuarie 1887, fotbal - 1902
Ferencvárosi Torna Club (FTC) – 3 mai 1899, secţia de fotbal din 3 decembrie 1900
Fővárosi Torna Club (viitoarea Terézvárosi TC Budapesta, din 1909) – ianuarie 1902
Nagykanizsai Torna Egylet (NTE) – 1866, secţia de fotbal – 1912
Debreceni Torna Egylet (DTE) – 1867, secţia de fotbal – înainte de 1910
Aradi Torna Egylet (ATE / Societatea de Gimnastică Arad) – 1871, fotbal - 1901
Temesvári Torna Egylet (SG Timişoara) – 1875, secţie de fotbal 1911, din 1913 FC Timişoara?
Szabadkai Torna Club (Clubul de Gimnastică Subotica) – 1880, secţie de fotbal - ?
Kecskeméti Torna és Vívó Egyesület (din 1910 Kecskeméti AC) – 1899, secţia de fotbal - ?
Nyíregyházi Torna- és Vívó Egylet – 30 decembrie 1905
Kolozsvári Torna Club (KTC, un presupus strămoş al CFR Cluj) – 1909?
Szatmári Torna és Vívó Egylet (Societatea de Gimnastică şi Scrimă Satu Mare) - ?
Csepeli Torna Klub (Budapesta) – 1912
Szebeni Torna Egylet / Hermannstadter Turnverein (Societatea de Gimnastică Sibiu) – 1913?
Societatea de Gimnastică Lugoj – 1919

luni, 14 noiembrie 2011

O nouă victorie cu acelaşi scor: Morocănoşii - AMEFA 3-4 (2-1)

Pe un frig pătrunzător, duminică, 13 noiembrie, de la orele 18, pe terenul CMC 1, AMEFA 1911 a repurtat o nouă victorie la limită, înregistrându-se acelaşi scor (4-3) ca şi la precedentele două succese. Adversari au fost Morocănoşii, o echipă bună şi care a pus multe probleme, în ciuda locului (antepenultimul) ocupat în clasament. Pentru AMEFA au evoluat: Paul Şofron - Flaviu Marc, Tudor Boier, Horea Ionuţ Meleg, Raularian Rusu, Horaţiu Mureşan, Florin Mureşan, Raul Tat, Andrei Şişoe şi Cătălin Schuller. Cartonaşe galbene: Tudor Boier (pentru un fault dur) şi Andrei Şişoe (pentru comportament nesportiv).
Partida a avut încă din debut un ritm foarte bun, cu ocazii la ambele porţi. Pentru AMEFA au ratat câteva ocazii bune Andrei Şişoe, Tudor Boier şi Cătălin Schuller. În poarta noastră, Paul Şofron s-a remarcat la şuturile puternice ale adversarilor. Spre finalul primei reprize, s-a deschis scorul printr-un şut plasat al lui Raul Tat. Aproape imediat însă, Morocănoşii au egalat cu un şut puternic, iar în ultimul minut al primei părţi au preluat conducerea după o acţiune colectivă.
În a doua repriză, AMEFA a dominat mult mai clar întâlnirea, presând constant poarta adversă. Egalarea a venit repede, prin reuşita lui Andrei Şişoe, singur cu portarul. Dar, din nou adversarii au replicat rapid, şi au profitat de neatenţia defensivei noastre la o lovitură liberă, fază finalizată nefericit de Tudor Boier (autogol, în încercarea de a evita golul). Până la sfârşitul meciului, AMEFA a reuşit să-şi materializeze pe tabelă superioritatea din joc şi să întoarcă rezultatul, prin golurile lui Raul Tat (şut puternic de la distanţă) şi Florin Mureşan (cu o execuţie spectaculoasă din careu).
A fost însă mult mai greu decât ne aşteptam iar numeroasele rezultate la limită indică un echilibru valoric evident în această divizie.

luni, 7 noiembrie 2011

Debut cu dreptul în cupă: Melcii Furioşi - AMEFA 3-4 (1-1)

AMEFA 1911 şi-a rezolvat parţial problemele de lot pentru meciul de debut în cupă, astfel că duminică, 6 noiembrie, de la orele 18, pe terenul CMC 1, au fost prezenţi următorii: Paul Şofron - Andrei Şişoe, Raularian Rusu, Horea Ionuţ Meleg, Flaviu Marc, Tudor Boier, Florin Mureşan şi Cătălin Schuller. Cartonaş galben: Andrei Şişoe (pentru proteste).
Adversari au fost Melcii Furioşi, o echipă din divizia F (inferioară), dar care se află pe locul 2 în clasament şi care s-a dovedit extrem de dificil de învins. De altfel, meciul retur se anunţă de pe acum a fi unul foarte încins!
Partida a început în nota de dominare a celor de la AMEFA, care s-a materializat prin golul marcat de Florin Mureşan, cu un şut puternic şi plasat. Încet-încet, Melcii au echilibrat partida şi au avut mai multe ocazii de a înscrie, dar Paul Şofron a intervenit salvator de mai multe ori. Nu a mai putut face nimic însă la o combinaţie a atacanţilor adverşi, care au ajuns în situaţie de singur cu portarul, astfel că la pauză a fost 1-1.
Repriza a doua a fost mult mai disputată, dovadă şi cele două cartonaşe galbene (câte unul de fiecare parte), dar putem spune că arbitrul a dat dovadă de clemenţă! S-a jucat de multe ori la "rupere". De altfel golul doi al adversarilor a venit după o incursiune a lui Paul Şofron în afara careului, deposedat fiind printr-o intervenţie mai puţin ortodoxă de vârful lor de atac, dar nesancţionată de arbitru. Poarta a rămas goală, astfel că Melcii au preluat conducerea. Puţin mai târziu a fost 3-1 şi se anunţa o nouă înfrângere pentru AMEFA.
Finalul partidei ne-a aparţinut însă. La un fault grosolan asupra lui Andrei Şişoe (în urma căruia a luat galben tocmai cel faultat, pentru proteste şi injurii), arbitrul a lăsat avantaj, Flaviu Marc a şutat şi a înscris. Adversarii şi îndeosebi portarul au cerut să se dea lovitură liberă, pentru că (cică) se opriseră, dar s-a acordat, normal, golul: 3-2. Egalarea a survenit în urma unei degajări a lui Paul Şofron în faţa porţii adverse, de unde Tudor Boier a deviat cu capul. Acelaşi Tudor Boier a adus victoria cu un gol marcat din careu după o acţiune colectivă de atac. Paul Şofron a salvat şi în a doua repriză mai multe mingi de gol, astfel încât AMEFA se poate declara foarte mulţumită de această victorie.
Nu suntem însă la fel de mulţumiţi de felul în care au înţeles unii jucători adverşi să trateze jocul şi mai ales picioarele noastre. Sperăm ca în retur Melcii să nu mai fie atât de furioşi iar noi să învăţăm să nu mai răspundem la şicane şi să putem disputa un meci în spiritul fair-play-ului.

Înfrângere la scor: AMEFA 1911 - FC Timişoreana 1-9 (1-4)

Vineri, 4 noiembrie, de la orele 18, pe terenul CMC, AMEFA 1911 a fost învinsă categoric de FC Timişoreana, o echipă mai valoroasă, dar care a profitat de numeroasele absenţe din lotul nostru şi, în special, de lipsa unui portar. Eforturile de a amâna meciul au eşuat, astfel că AMEFA s-a prezentat cu următorii: Flaviu Marc, Andrei Braşovan, Adrian Macavei, Adrian Silaghi, Adrian Coman, Horaţiu Mureşan, Raul Tat, Tudor Boier şi Cătălin Schuller.
Fără un portar de "meserie", s-a făcut cu schimbul în poartă. Consecinţa a fost că adversarii au marcat aproape la fiecare fază de atac, inclusiv din situaţii mai puţin clare. Scorul putea fi şi mai mare, dar Flaviu Marc a apărat un penalty, pe care tot el l-a produs.
Golul de onoare a fost înscris de Cătălin Schuller, din pasa lui Flaviu Marc.
La un asemenea scor, alte comentarii sunt de prisos. Sperăm ca această înfrângere să rămână un caz izolat şi, în viitor, să programăm meciurile cu mai multă atenţie.