sâmbătă, 27 noiembrie 2021

Penalty-urile au decis în Cupă: Ardealul Cluj - AMEFA 3-3 (1-3), 4-3 la loviturile de la 11 metri

Pe o vreme rece, primul tur al Cupei României (faza județeană) s-a disputat duminică, 14 noiembrie. AMEFA a avut destul noroc la tragerea la sorți, urmând să joace cu ultima clasată, Ardealul, în deplasare. Meciul a avut loc de la ora 16.30, pe terenul sintetic de la Baza Sportivă Ardealul din cartierul clujean Someșeni, și s-a jucat predominant pe nocturnă (în prima repriză a mai fost puțină lumină naturală). Deși AMEFA a părut să controleze fără probleme jocul în prima repriză, gazdele au revenit surprinzător în a doua repriză, când au și egalat. În această fază a competiției nu se joacă prelungiri, așa că s-a trecut direct la loteria penalty-urilor, unde, în cele din urmă, Ardealul a avut câștig de cauză cu 4-3.

Brigada de arbitri (stânga), Ardealul Cluj (în roșu-negru) și AMEFA (în albastru, plan apropiat), la startul partidei. Foto: Raularian Rusu

AMEFA a jucat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos (46 Sebastian Chiș), Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus (67 Antonio Sălăjan) - Marius Vlad Ciortea, Lucian Baciu, Mirel Mureșan (59 Rareș Ciprian Câmpan), Lorand Szekely - Mihnea Jurcă, Darian Soporan. Antrenor-jucător: Emil Trifan. Alături de echipă au mai fost Tudor Herlea (rezervă neutilizată) și Raularian Rusu.

Meciul a fost arbitrat de o brigadă avându-l la centru pe Richard Robert Soos (Cluj-Napoca), ajutat de asistenții Laurențiu Ludovic Stoianovici (Turda) și Tasnády János-György (Cluj-Napoca). Observator din partea FRF a fost domnul Ovidiu Fărăgău (Cluj-Napoca).

S-au acordat mai multe cartonașe galbene, și un cartonaș roșu, primit de un jucător de la Ardealul în min. 80 (cumul de două cartonașe galbene).

După cum a început jocul, se părea că AMEFA se va impune fără probleme. Chiar în startul partidei, Marius Vlad Ciortea și Mihnea Jurcă au avut bune ocazii de a deschide scorul, și acest lucru s-a întâmplat în cele din urmă, după o pasă a lui Darian Soporan, reluată în plasă de Mihnea Jurcă, cu un șut din interiorul careului: 0-1 (min. 8). Deși presiunea la poarta gazdelor a început, treptat, să scadă, a venit destul de repede și golul al doilea: Darian Soporan a reușit o frumoasă acțiune individuală, a intrat în careu, a scos din joc și portarul, și i-a pasat lui Mihnea Jurcă, care a avut de îndeplinit o formalitate, trimițând mingea în poarta goală dintr-un unghi totuși dificil: 0-2 (min. 18). 

Deși la acest scor și după cum arătau lucrurile pe teren, se putea spune că meciul este jucat, realitatea iarăși ne-a contrazis. Și încă foarte repede. Probabil foarte euforici, pe de o parte, liniștiți și deconcentrați, pe de altă parte, jucătorii de la AMEFA nu au fost foarte atenți când gazdele au dat drumul la joc de la centru. Și astfel, au dat posibilitatea celor de la Ardealul să revină în joc, căci după o acțiune scurtă și foarte penetrantă pe dreapta, gazdele au punctat cu un șut la colțul lung la mai puțin de un minut de la golul celor de la AMEFA: 1-2 (min. 19).

Din acest moment, cei de la Ardealul au prins mai mult curaj și meciul s-a echilibrat vizibil. Ocaziile au apărut la ambele porți, dar tot oaspeții le-au avut pe cele mai mari și pe cele mai clare. În cele din urmă, diferența de două goluri a fost restabilită spre sfârșitul reprizei: Marius Vlad Ciortea a centrat perfect de pe partea dreaptă, și Mirel Mureșan a reluat cu capul din careu, la colțul scurt: 1-3 (min. 40).

Se părea, din nou că AMEFA se va impune fără probleme. Însă gazdele au început vijelios repriza a doua, cu atacuri succesive la poarta apărată de Paul Șofron. AMEFA a mai dat unele replici pe contraatac, în special prin Darian Soporan și Mihnea Jurcă, dar situația s-a schimbat destul de radical, cu Ardealul presând tot mai insistent. Și această insistență a dat în cele din urmă roade, căci după o centrare de pe partea stângă, un jucător al gazdelor a reluat cu capul, din careu, sub transversală: 2-3 (min. 60). 

AMEFA a încercat să dea o replică mai consistentă, dar tot Ardealul a fost echipa mai ofensivă, ”pe val” și din punct de vedere moral. Accidentarea lui Robert Rus (min. 66) a pus în și mai mare dificultate defensiva AMEFA, deoarece singura schimbare posibilă a fost cu un jucător de atac (Antonio Sălăjan), și întreg compartimentul defensiv a trebuit să fie regândit. Astfel, cei de la Ardealul au continuat cu și mai mare avânt atacurile, și au reușit egalarea după o fază prelungită în careu, încheiată cu un șut din apropiere: 3-3 (min. 77).

La acest scor orice părea posibil. Un jucător al gazdelor a văzut al doilea cartonaș galben și, în consecință pe cel roșu (min. 80). AMEFA a avut așadar un om în plus în ultimele 10 minute, dar nu a reușit să profite de această situație, în ciuda unor foarte bune șanse de a marca golul victoriei, ratate de Lucian Baciu (revenit pe banda stângă) sau Darian Soporan. Arbitrul s-a grăbit să fluiere finalul partidei, aproape fără prelungiri, și astfel s-a ajuns la loteria penalty-urilor.

La penalty-uri, în seria ”normală”, de câte cinci lovituri de la 11 metri pentru fiecare echipă, câte doi jucători de la fiecare echipă au ratat, și astfel scorul a fost 3-3. S-a trecut la seria a șasea, în care jucătorul de la Ardealul a punctat, iar Lorand Szekely (AMEFA) a ratat, și astfel Ardealul a câștigat cu 4-3 la penalty-uri și s-a calificat mai departe în turul 2 al Cupei României (faza județeană). Pentru AMEFA au punctat din penalty Emil Trifan (prima lovitură), Marius Vlad Ciortea (a treia lovitură) și Lucian Baciu (a cincea lovitură) și au ratat Rareș Ciprian Câmpan (a doua), Darian Soporan (a patra) și Lorand Szekely (a șasea), un procent de doar 50% penalty-uri înscrise, o problemă mai veche pe care o are această echipă și la care mai trebuie lucrat. Un alt fapt remarcabil este că toți cei care au ratat, au șutat în afara cadrului porții - Rareș Ciprian Câmpan pe lângă poartă, iar Darian Soporan și Lorand Szekely peste poartă, deci portarul de la Ardealul nu a intervenit la nici o lovitură de pedeapsă, în vreme ce Paul Șofron a apărat două penalty-uri și a fost foarte aproape de a mai para unul (primul), executanții de la Ardealul trimițând toate loviturile de la 11 m pe spațiul porții, chiar dacă unele execuții au mai lăsat de dorit.

După meci, într-o atmosferă mai puțin veselă decât se preconiza, jucătorii și staff-ul de la AMEFA au sărbătorit finalul primei jumătăți a sezonului într-un cadru oarecum impus de condițiile de pandemie. Cu concluziile (mai ample) privitoare la această primă parte a sezonului vom reveni poate cu altă ocazie, însă acum se impune pe scurt observația că AMEFA s-a clasat în cele din urmă pe locul 7 din 11 echipe, cu 11 puncte (trei victorii, două egaluri și cinci îngrângeri) în 10 meciuri din campionatul Ligii a 5-a, plus un egal în cupă, care s-a transformat într-o înfrângere la lovituri de pedeapsă. Rezultatele sunt puțin sub așteptări, dar sperăm ca ele să se îmbunătățească în a doua parte a sezonului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu