AMEFA, la al treilea sezon în Campionatul Județean Cluj, zona Cluj (Liga a 5-a), a încheiat pe locul 11 (din 17 echipe), cu 45 de puncte, în urma a 32 de meciuri în care s-au înregistrat 13 victorii, 6 egaluri și 13 înfrângeri, golaveraj negativ 85-117 (-32), -3 la ”adevăr”. Dacă adăugăm și meciul din Cupa României, disputat în compania viitoarei campioane a Ligii a 4-a (promovată în Liga a 3-a), și câștigătoare a Cupei României (faza județeană), Sticla Arieșul Turda, bilanțul crește la 33 de meciuri, 14 înfrângeri, 126 de goluri primite.
Este evident o performanță mai slabă decât cea din anii precedenți, când echipa a terminat în prima jumătate a clasamentului, pe locul 6 (în 2015-2016) sau locul 7 (în 2016-2017), cu plus la ”adevăr”. Comparația este mai ușor de făcut cu sezonul precedent, când s-a jucat același număr de meciuri și s-au obținut cu 8 puncte în plus. În sezonul 2017-2018 s-au obținut 1,406 puncte/meci, comparativ cu 1,656 puncte/meci în campionatul precedent.
Pe de altă parte, din cele 13 înfrângeri, 9 au fost consecutive, în primele 9 etape de campionat, plus înfrângerea din cupă, ceea ce dă o serie de 10 înfrângeri consecutive în perioada august-octombrie 2017, o imagine destul de completă a startului dezastruos pe care echipa l-a avut, și care a fost și o consecință a unui management nesatisfăcător. Înainte de începerea sezonului, antrenorul principal Radu Mureșan, care absentase din motive obiective de mai multe ori în returul ediției 2016-2017, a renunțat la poziția sa în favoarea lui George Cotuț, care a devenit astfel antrenor principal la începutul sezonului 2017-2018. Totuși, George Cotuț nu a mai putut să continue și ca jucător, transferându-se în Liga a 4-a la Unirea Iclod. În ciuda intențiilor sale bune ca antrenor, echipa nu a reacționat bine iar după șase înfrângeri George Cotuț a renunțat. Pentru etapa a 7-a a fost rechemat Radu Mureșan, dar meciul cu Avântul Bradu Luna de Sus a fost un fiasco (1-9) iar Radu Mureșan a renunțat la rândul său. O serie de jucători de bază (între care Lucian Dodea și Adrian Oltean) nu au mai dorit să continue iar soarta echipei a fost pusă sub semnul întrebării. Totuși, la insistențele unui grup de jucători dornici să continue indiferent de rezultate, echipa a rămas în campionat, conducerea tehnică fiind atribuită căpitanului de echipă Emil Trifan, care astfel a devenit și antrenor. Au urmat încă două înfrângeri dar apoi, odată cu victoria obținută în deplasare la Borșa în etapa a 10-a, echipa a început să se redreseze și să obțină rezultate tot mai bune, inclusiv victorii cu primele clasate, precum Viitorul Poieni sau Progresul Vlaha.
În retur, forma bună arătată pe finalul turului s-a consolidat. La aceasta a contribuit și revenirea la echipă a lui Eugen Ciobanu, jucător de bază în defensivă, și transferul lui Lucian Baciu de la Inter Dezmir. În calitate de mijlocaș stânga (sau aripă), Lucian Baciu a avut de multe ori o contribuție decisivă în ofensivă, alături de prietenul său Horațiu Brici. Să notăm și repoziționarea lui Giuseppe Perelli, care a trecut sub comanda lui Emil Trifan din fundaș central în vârf de atac, e adevărat că și în lipsa altor soluții viabile pentru acest post: Totuși, Giuseppe Perelli s-a descurcat destul de bine în noua postură, marcând nu mai puțin de 20 goluri! Rareș Suciaghi a jucat în aceste condiții într-o poziție mai retrasă, de mijlocaș central, de unde a reușit să-și pună mai bine în valoare calitățile, și unde a făcut pereche, de cele mai multe ori, cu Horațiu Brici. Pe aripa dreaptă a devenit constantă prezența lui Cosmin Hetea, jucător care de asemenea a avut o contribuție însemnată la faza ofensivă.
Cu toate acestea, numărul total de goluri înscrise, 85, este în scădere față de anii anteriori, cu o medie de doar 2,58 goluri/meci (comparativ cu 3,25 în 2016-2017 și 3,38 în 2015-2016). O primă explicație reiese din startul foarte slab de campionat, în care echipa a și marcat foarte puțin. Apoi, lipsa unor atacanți de valoare în lot (care să vină la meciuri), respectiv absenteismul acestora la meciuri - în acest campionat, Radu Neag, Cosmin Gorga și Dan Zaharia au avut împreună doar 11 meciuri jucate, câte 3 sau 4 meciuri fiecare. Oricare dintre ei ar fi putut ameliora substanțial zestrea de goluri marcate a echipei, fiind jucători cu certe calități, cu mult peste nivelul Ligii a 5-a. Un alt jucător cu profil ofensiv, Marius Bolda, a părăsit echipa în pauza de iarnă, transferându-se la Avântul Bradu Luna de Sus, în vreme ce Lucian Dodea și Adrian Oltean s-au transferat la ACS FC Bonțida. Andrei Dicu, de asemenea un mijlocaș foarte bun, a fost din păcate prezent mai rar (doar la 14 meciuri din 33).
Situația a fost și mai dramatică în defensivă. Golaverajul negativ (-32) se datorează atât faptului că multe din cele 13 victorii au fost obținute la limită, dar și faptului că înfrângerile au fost de multe ori la scor, înregistrându-se în acest sens mai multe recorduri negative: 0-13 cu Ardealul Cluj-Napoca, 1-9 cu Avântul Bradu Luna de Sus, 2-9 cu Viitorul Sânpaul, 0-7 cu Speranța Jucu, 1-7 cu Viitorul Poieni, 1-5 cu Vlădeasa Huedin, toate în deplasare, dar și 1-5 cu Inter Dezmir sau 0-4 cu Someșul II Gilău, acasă. Asemenea rezultate se pot explica în mai multe feluri, și e sigur că nu doar defensiva este de vină - de multe ori, echipa a căzut fizic și psihic și unii jucători aproape că au renunțat să mai lupte sau să mai joace când scorul a căpătat proporții, ceea ce a augmentat dezastrul de pe tabelă.
Cu toate acestea, este totuși clar că defensiva a rămas și rămâne punctul nevralgic al echipei. Aducerea lui Eugen Ciobanu în pauza de iarnă a contribuit la ameliorarea situației, dar încă nu e suficient. Portarii au alternat evoluțiile mai bune cu cele mai puțin reușite, și asta se poate spune și despre alți componenți ai compartimentului defensiv. Singurul aspect pozitiv pare să fie prezența constantă la meciuri a unor jucători (Emil Trifan, Marius Someșan, Andrei Lakatos, Robert Rus, Horațiu Moldovan, în plus față de Eugen Ciobanu), în vreme ce alții au venit din păcate mai rar (Rareș Mocan, George Deac), deși contribuția lor ar fi foarte apreciată.
Un alt aspect care s-a înrăutățit de la un sezon la altul este numărul cartonașelor. Cartonașele roșii pot avea un impact mare într-un meci, mai ales când sunt primite devreme. În acest sezon, jucătorii de la AMEFA au primit un număr record de cartonașe roșii, 6 (față de 3 sau 4 în campionatele precedente). Ce este și mai grav este că toate au fost primite direct, deci nu prin cumul de cartonașe galbene, ceea ce înseamnă automat o perioadă mai lungă de suspendare și o amendă mai consistentă. Dintre acestea, două au fost luate la începutul meciului și au fost decisive pentru stabilirea câștigătoarei: Tudor Herlea în deplasare cu Avântul Bradu Luna de Sus, când AMEFA conducea cu 1-0 (scor final: 9-1 pentru Luna de Sus), și Emil Trifan în deplasare cu Speranța Jucu, la scorul 0-0 (scor final: 7-0 pentru Jucu). Similar a fost și în cazul cartonașului roșu primit de Paul Șofron în meciul din deplasare cu Progresul Sânnicoară, dar acolo hazardul a făcut ca AMEFA să câștige la ”masa verde” cu 3-0 un meci pierdut pe teren 4-5. Celelalte trei cartonașe roșii au fost luate pe final de meci și nu au influențat decisiv rezultatul (Bogdan Puskas în meciul de acasă cu Viitorul Gârbău, 2-2, Cosmin Hetea în deplasare cu Viitorul Poieni, 1-7, și Emil Trifan în deplasare cu Progresul Vlaha, 4-4). Totuși, se poate spune că a contat absența acestor jucători în meciurile următoare, când au fost suspendați. Majoritatea acestor cartonașe s-au luat pentru faulturi sau hențuri în postură de ultim apărător (Herlea, Șofron, Trifan la Jucu), urmate apoi de injurii la adresa arbitrului (Puskas, Hetea) și altercații cu adversarii (Trifan la Vlaha), deci niciunul pentru faulturi violente. Evident, toate ar fi putut fi evitate.
În ceea ce privește cartonașele galbene, deși numărul acestora a scăzut puțin în comparație cu sezonul precedent, 60 față de 62, se poate spune că, din păcate, ele sunt primite preponderent de anumiți jucători, care automat devin candidați la suspendări constante. Și aici se poate consemna un record negativ, în cazul lui Horațiu Moldovan, care a primit nu mai puțin de 10 cartonașe galbene. El este urmat în acest clasament de Emil Trifan și Cosmin Hetea cu 7, Eugen Ciobanu și Paul Șofron cu 4, Horațiu Brici, Andrei Lakatos, Marius Bolda, Giuseppe Perelli și Robert Rus cu 3, Rareș Ciprian Câmpan, Cosmin Gorga, Adrian Oltean și Rareș Suciaghi cu 2, Marius Someșan, Radu Neag, Lucian Dodea, Tibor Razman și Bogdan Puskas 1.
Statisticile jucătorilor s-au calculat ținând cont de totalul celor 33 de meciuri (32 în campionat + 1 în cupă). S-a luat în calcul și meciul cu Progresul Sânnicoară din retur, cu tot cu titulari, rezerve și marcatori, chiar dacă rezultatul a fost în cele din urmă decis la ”masa verde” (dar meciul s-a jucat). În mod absolut remarcabil, Giuseppe Perelli a fost prezent și a jucat în toate cele 33 de meciuri, un record care va fi greu de egalat. Mulți alți jucători au venit la mai mult de 20 de meciuri, fapt îmbucurător.
Top prezențe / meciuri jucate (din 33 de meciuri, 32 în campionat + 1 în cupă)
33 Giuseppe Perelli
29 Emil Trifan, Cosmin Hetea (dacă n-ar fi fost etapele de suspendare, ar fi stat și mai bine)
28 Marius Someșan
25 Rareș Suciaghi, Andrei Lakatos, Victor Iovănescu, Robert Rus
23 Paul Șofron
21 Horațiu Moldovan
Top titulari
32 Giuseppe Perelli
29 Emil Trifan
27 Cosmin Hetea
26 Marius Someșan
25 Rareș Suciaghi
19 Paul Șofron, Horațiu Moldovan
18 Andrei Lakatos, Victor Iovănescu
17 Horațiu Brici
Top minute jucate
2538 Giuseppe Perelli
2325 Emil Trifan
2303 Cosmin Hetea
2207 Rareș Suciaghi
1947 Marius Someșan
1716 Horațiu Moldovan
1641 Paul Șofron
1612 Andrei Lakatos
1594 Victor Iovănescu
1523 Horațiu Brici
Evident, jucătorii care au evoluat doar în tur (Marius Bolda) sau în
retur (Eugen Ciobanu, Lucian Baciu) nu prea pot intra în astfel de
topuri, chiar dacă au avut o prezență constantă și o contribuție
importantă la realizările echipei.
Golgeteri (sunt 86 de goluri în loc de 85, deoarece s-au luat în calcul cele 4 goluri marcate pe teren la Sânnicoară, unde rezultatul decis la ”masa verde” a fost 3-0)
20 Giuseppe Perelli
14 Rareș Suciaghi (2 din penalty)
10 Horațiu Brici
7 Lucian Baciu (1 din penalty)
5 Cosmin Hetea
4 Dan Zaharia, Andrei Dicu
3 Bogdan Puskas, Eugen Ciobanu
2 Robert Rus, Marius Bolda, Radu Neag
1 Victor Iovănescu, Marius Someșan, Andrei Lakatos, Tudor Herlea, Emil Trifan, Rareș Pereni, Adrian Oltean, George Deac
Au mai fost și 2 autogoluri ale adversarilor, care nu s-au putut nicicum atribui ca goluri ale unor jucători ai AMEFA.
Se poate observa că 3 jucători - Giuseppe Perelli, Rareș Suciaghi și Horațiu Brici - au marcat mai mult de jumătate din golurile echipei.
Se poate încerca și o formație-standard a AMEFA pentru sezonul 2017-2018: Șofron (Herlea) - Someșan (Lakatos), Ciobanu, Trifan, Moldovan (Rus) - Iovănescu (Câmpan) - Hetea, Suciaghi, Brici (Dicu), Baciu (Bolda) - Perelli. S-a jucat mai mult în acest sistem, 4-1-4-1, față de cel obișnuit din anii trecuți, 4-4-2. De multe ori, acest sistem s-a transformat în 4-3-3, cu mijlocașii laterali (Hetea, Baciu sau Bolda) jucând mai degrabă ca aripi, în compartimentul ofensiv, și nu în cel median, fapt ce a impus responsabilități mai mari fundașilor laterali.
Dar iară statisticile complete pentru cei 35 de jucători care au evoluat în sezonul 2017-2018 pentru AMEFA:
Portari
Paul Șofron - 23 de meciuri, din care 19 ca titular, 1641 minute jucate
Tudor Herlea - 19 meciuri, din care 14 ca titular, 1151 minute jucate, 1 gol (a evoluat și ca jucător de câmp când n-au fost alte soluții!)
Ovidiu Miclăuș - 2 meciuri, din care 1 ca titular, 135 minute jucate
Bogdan Chiorean -1 meci, în care a intrat din postura de rezervă, 75 de minute jucate
Fundași
Marius Someșan - 28 de meciuri, din care 26 ca titular, 1947 minute jucate, 1 gol
Andrei Lakatos - 25 de meciuri, din care 18 ca titular, 1612 minute jucate, 1 gol
Horațiu Moldovan - 21 de meciuri, din care 19 ca titular, 1716 minute jucate
Eugen Ciobanu - 15 meciuri, toate ca titular, 1310 minute jucate, 3 goluri
Emil Trifan - 29 de meciuri, toate ca titular, 2325 minute jucate, 1 gol
Robert Rus - 25 de meciuri, din care 14 ca titular, 1392 minute jucate, 2 goluri
Rareș Mocan - 7 meciuri, din care 4 ca titular, 418 minute jucate
Lucian Macri - 14 meciuri, din care 3 ca titular, 524 minute jucate
Tibor Razman - 5 meciuri, din care 4 ca titular, 331 minute jucate
Vlad Pop - 5 meciuri, din care 1 ca titular, 147 minute jucate
Ionuț Pintilie - 10 meciuri, niciunul ca titular, 182 minute jucate
George Deac - 3 meciuri, toate ca titular, 207 minute jucate, 1 gol
Tiberiu Cirebea - 2 meciuri, ambele ca titular, 160 minute jucate
Mijlocași
Victor Iovănescu - 25 meciuri, din care 18 ca titular, 1594 minute jucate, 1 gol
Rareș Ciprian Câmpan - 20 meciuri, din care 10 ca titular, 1093 minute jucate
Cosmin Hetea - 29 meciuri, din care 27 ca titular, 2303 minute jucate, 5 goluri
Horațiu Brici - 18 meciuri, din care 17 ca titular, 1523 minute jucate, 10 goluri
Lucian Dodea - 3 meciuri, toate ca titular, 260 minute jucate
Rareș Suciaghi - 25 meciuri, toate ca titular, 2207 minute jucate, 14 goluri (2 din penalty)
Marius Bolda - 15 meciuri, toate ca titular, 1257 minute jucate, 2 goluri
Andrei Dicu - 14 meciuri, din care 12 ca titular, 1026 minute jucate, 4 goluri
Lucian Baciu - 11 meciuri, din care 9 ca titular, 875 minute jucate, 7 goluri (1 din penalty)
Bogdan Puskas - 16 meciuri, din care 7 ca titular, 817 minute jucate, 3 goluri
Rareș Pereni - 3 meciuri, niciunul ca titular, 64 minute jucate, 1 gol
Lorand Nagy - 4 meciuri, niciunul ca titular, 46 minute jucate
Raul Tat - 1 meci, în care a fost titular, 90 minute jucate
Atacanți
Giuseppe Perelli - 33 meciuri, din care 32 ca titular, 2538 minute jucate, 20 goluri
Radu Neag - 4 meciuri, din care 3 ca titular, 289 minute jucate, 2 goluri
Dan Zaharia - 4 meciuri, din care 2 ca titular, 224 minute jucate, 4 goluri
Adrian Oltean - 7 meciuri, toate ca titular, 620 minute jucate, 1 gol
Cosmin Gorga - 3 meciuri, toate ca titular, 237 minute jucate
O analiză foarte competentă a sezonului 2017-2018 pentru AMEFA, ușor diferită de aceasta, se găsește pe
pagina de Facebook a echipei.