sâmbătă, 25 noiembrie 2023

Golul victoriei, la ultima fază: AMEFA - ACS AllMotion Aghireșu 3-2 (1-1)

Meciul dintre AMEFA și ultima clasată, ACS AllMotion Aghireșu, echipă care obținuse un singur punct în primele 10 etape de campionat, se prefigura ca unul foarte ușor pentru echipa gazdă. Cum se întâmplă însă deseori în astfel de situații, subestimându-și adversarul, AMEFA a fost foarte aproape de un eșec sau un semi-eșec pe terenul propriu din Parcul Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu” duminică, 19 noiembrie, cu începere de la ora 14. Gazdele au deschis repede scorul, dar s-au întrecut în ratări și s-au văzut egalate înainte de pauză. În a doua repriză, oaspeții s-au apărat cu îndârjire și au reușit să mențină rezultatul, iar pe final chiar au preluat conducerea, fiind aproape de a da lovitura. AMEFA a întors însă rezultatul, egalând din penalty în minutul 90 și marcând golul victoriei la ultima fază, în al șaselea minut de prelungiri.

AMEFA a evoluat cu: Cătălin Dodea (46 Paul Șofron) - Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus (73 Denis Alexandru) - Andrei Nemeș, László Dénes (59 Mirel Mureșan), Rareș Ciprian Câmpan (46 Cristi Cifor) - Rareș Suciaghi, Lucian Baciu (73 Darius Pogan), Darian Soporan (59 Adrian Blendea). Rezervă neutilizată: János Szabó. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu, Gabriel Suciaghi și Daniel Șinca.

A arbitrat o brigadă clujeană, cu Mihai Mureșan la centru, ajutat de Székely Zsolt și Ioan Mihai Prunar - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Lucian Mandi (Florești).

Cartonașe galbene: Emil Trifan (min. 10), Rareș Suciaghi (min. 64), respectiv Sorin Călin Mocan (min. 90+5).

AMEFA (în plan apropiat, cu tricouri albe), brigada de arbitri și AllMotion Aghireșu (cu tricouri roșii) înainte de începerea jocului. Foto: Raularian Rusu

AMEFA a început bine, gazdele părând hotărâte să rezolve încă de la început situația partidei. Chiar în minutul 3, o centrare de pe dreapta a lui Rareș Suciaghi este reluată în plasă de Lucian Baciu din fața porții, dar golul este anulat pentru fault în atac. O lovitură liberă de pe partea dreaptă este executată scurt de Rareș Ciprian Câmpan, până la Andrei Lakatos, acesta prelungește la Robert Rus, al cărui șut cu boltă, la vinclu, este scos de portarul advers (min. 8). Golul vine în cele din urmă. Emil Trifan îl lansează pe Darian Soporan pe partea stângă, acesta intră nestingherit în careu și șutează la colțul scurt: 1-0 (min. 13).

După gol, gazdele se relaxează puțin, oaspeții ies și ei la joc, dar fără a-și crea mari ocazii. Tot AMEFA are ocaziile cele mai mari. La un corner executat de pe partea stângă de Lucian Baciu, Robert Rus reia din câțiva metri în portar, mingea ricoșează la Andrei Nemeș, care șutează peste poartă din apropiere (min. 23). Darian Soporan scapă spre poartă în centru, dar șutul său trece milimetric pe lângă bară (min. 26). AllMotion Aghireșu are o primă ocazie un minut mai târziu, când un șut de la distanță, care se ducea bine, sub bară, este reținut de Cătălin Dodea.

În aceste condiții, în care AMEFA părea să domine și să controleze jocul, golul egalizator a venit ca un șoc, care a demoralizat echipa gazdă și le-a dat încredere oaspeților. A fost o lovitură liberă din dreapta, mingea centrată în careu a fost inițial respinsă, dar a ajuns tot la jucătorii de la Aghireșu, fiind recentrată, la un jucător demarcat în careu, șutul acestuia a lovit transversala, mingea a ricoșat la Marius Marin care, din câțiva metri, cu poarta goală în față, a înscris: 1-1 (min. 33).

Până la pauză, AMEFA a mai avut două șanse de a înscrie, prin Rareș Ciprian Câmpan (min. 40 și 43), dar prima dată a intervenit portarul, iar a doua dată șutul a fost blocat de fundașii adverși, în careu.

În a doua repriză, gazdele au dominat teritorial, încercând din răsputeri să desfacă apărarea foarte aglomerată a echipei din Aghireșu. Oaspeții au renunțat aproape complet la orice tentativă ofensivă, trecând rareori de centrul terenului, și concentrându-se aproape exclusiv pe faza defensivă, unde, spre meritul lor, au depus eforturi uriașe, dovedind o pregătire fizică de invidiat la acest nivel. Mai trebuie spus și că portarul de la Aghireșu a făcut un meci mare.

În condițiile acestea, deși AMEFA a recurs la schimbări, pentru a reîmprospăta forțele celor de pe teren, ocaziile au apărut mai rar decât în prima repriză. Abia în ultimele 20 de minute au apărut situații mai clare de gol, Mirel Mureșan și Darius Pogan șutând din interiorul careului, dar fără a reuși să-l învingă pe portarul advers, aflat în zi de grație.

Cum se întâmplă uneori în astfel de situații, ocaziile se răzbună, și la unul din rarele atacuri ale oaspeților, aceștia au preluat conducerea. A fost o fază care nu anunța nimic, cu un jucător de la Aghireșu plecat cam de unul singur pe banda stângă, de unde a centrat în fața porții, dar fără adresă, pentru că nu avea nici un coechipier acolo, însă Emil Trifan a intervenit nefericit, introducându-și mingea în proprie poartă, prinzându-l și pe picior greșit pe portarul Paul Șofron: 1-2 (min. 86).

Golul părea să le ofere celor de la Aghireșu șansa unei prime victorii stagionale, dar a avut totodată darul de a ”trezi” echipa gazdă, care s-a aruncat cu toate forțele în atac, pentru că nu mai era nimic de pierdut. La o lovitură liberă executată de Mirel Mureșan în careu, mingea a fost inițial respinsă de oaspeți până la Andrei Lakatos, acesta a trimis spre Rareș Suciaghi în careu, care a fost deposedat, dar mingea a ajuns pe linia de 16 metri, de unde Cristi Cifor a încercat să șuteze, fiind contrat cu talpa de un fundaș advers (min. 88). Arbitrul a acordat penalty pentru AMEFA, deși mingea sărise la Rareș Suciaghi, care a și înscris, dar golul nu s-a validat. În schimb, după parlamentările de rigoare, același Rareș Suciaghi a transformat penalty-ul: 2-2 (min. 90).

Arbitrul a acordat inițial 4 minute de prelungire, dar oaspeții au mai efectuat o schimbare în prelungiri, la care, dacă adăugăm și tragerile de timp, ar fi fost suficiente argumente pentru un număr mai mare de minute de prelungire. La ceea ce probabil era ultima fază, Rareș Suciaghi a fost faultat (tras de tricou) cam la 25 de metri de poarta adversă, în poziție centrală (min. 90+5). Arbitrul i-a și atras atenția lui Emil Trifan, care urma să execute lovitura liberă, că este ultima fază, și că trebuie să tragă direct pe poartă. Ceea ce Emil Trifan a și făcut, mingea a fost ușor deviată de un jucător din zid, fapt care probabil l-a încurcat puțin pe portar, care, în loc să prindă mingea, a respins-o în față, iar Adrian Blendea, pe fază, a înscris, aducând victoria pentru AMEFA: 3-2 (min. 90+6). Fluierul de final s-a și auzit imediat după, oaspeții nici nu au mai reluat jocul de la centru.

A fost o victorie muncită pentru AMEFA, obținută cu forcepsul în ultimele secunde ale meciului, dar meritată după aspectul general al jocului. Oaspeții merită și ei laude pentru felul în care și-au apărat șansele, pentru risipa de energie, chiar dacă în cele din urmă nu s-au ales nici măcar cu un punct.

Pentru AMEFA urmează un meci dificil, în deplasare, cu Ardealul Cluj, echipă pe care n-am mai învins-o de ceva vreme, rezultatul obișnuit al ultimelor întâlniri fiind... 3-3. Meciul se va disputa duminică, 26 noiembrie, de la ora 17:30, pe terenul sintetic din cartierul clujean Someșeni.

sâmbătă, 18 noiembrie 2023

Rezultatul s-a conturat pe final: Progresul Sânnicoară - AMEFA 1-3 (0-0)

Pe o vreme rece și un gazon umed în urma ploilor din ultimele zile, duminică, 12 noiembrie, cu începere de la ora 12.30, pe terenul Arenei ”Vasile Moga” din Apahida s-au înfruntat Progresul Sânnicoară și AMEFA. Meciul a fost unul destul de echilibrat și, deși ocazii au fost destule, golurile au apărut doar în ultimele 20 de minute, oaspeții fiind cei care au reușit în cele din urmă să se impună, întrucât au reușit să controleze jocul în partea sa finală și să fie mai eficienți în fața porții adverse.

AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus (65 Denis Alexandru) - Mirel Mureșan (55 Vlad Ciortea), László Dénes, Rareș Ciprian Câmpan - János Szabó (63 Vlad Miron), Lucian Baciu, Darian Soporan. Alături de echipă a mai fost Raularian Rusu.

Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, cu Dan Alexandru Rad la centru, ajutat de asistenții Cătălin Man și Mihai Alexandru Ona. Observator din partea AJF a fost domnul Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca).

Cartonașe galbene: Horațiu Moldovan (min. 61), Rareș Ciprian Câmpan (min. 80).

Progresul Sânnicoară (în vișiniu-negru), brigada de arbitri și AMEFA (cu tricouri albe) înainte de startul partidei. Foto: Raularian Rusu

Prima repriză s-a caracterizat prin echilibru, ambele echipe având momente în care au părut că ar controla jocul, doar pentru a ceda ulterior inițiativa adversarilor. Atacurile s-au succedat la cele două porți, dar șansele au fost relativ puține, jucătorii fiind destul de incomodați de starea gazonului în anumite porțiuni. AMEFA a avut prima ocazie, prin Darian Soporan, care a trimis în afara cadrului porții dintr-o poziție favorabilă (min. 15). Aproape imediat, un jucător al gazdelor a scăpat singur spre poartă, dar a fost blocat de portarul Paul Șofron (min. 17).

Cea mai mare oportunitate a echipei din Sânnicoară în prima repriză a venit din lovitură liberă, mingea lovind transversala (min. 30). Cu toate acestea, AMEFA ar fi putut deschide scorul la rândul său, prin Darian Soporan, care a avut o succesiune de ocazii mari și foarte mari, ratând însă de puțin ținta (min. 34, 35 și 40).

Repriza a doua s-a desfășurat sub aceleași auspicii ca și prima, în special în prima sa jumătate, cele două echipe încercând în zadar să străpungă liniile adverse. Gazdele au avut o lovitură liberă din lateral stânga, executată la fel de bine ca și cea din prima repriză, mingea lovind pentru a doua oară transversala porții lui Paul Șofron (min. 60).

Dacă gazdele au șutat de două ori în transversală din lovitură liberă, oaspeții au reușit să înscrie din prima încercare. La o lovitură liberă de la mare distanță (în jur de 30 de metri de poartă), căpitanul Emil Trifan a trimis perfect la vinclul din stânga sus, deranjând păianjenul: 0-1 (min. 72).

După marcarea primului gol, meciul s-a mai animat, Progresul fiind obligată să iasă la joc pentru a egala. Cu toate acestea, tot AMEFA a avut o șansă uriașă, prin Lucian Baciu, care a driblat fundașii adverși, dar, singur cu portarul, a trimis în acesta (min. 79).

Cu toate acestea, presiunea gazdelor s-a materializat în cele din urmă pe tabelă. După o minge disputată la centrul terenului, Andrei Poclitar s-a lansat spre poartă și nu a putut fi oprit nici de Horațiu Moldovan, nici de Emil Trifan, iar șutul său la colțul lung a adus egalarea: 1-1 (min. 84).

Progresul Sânnicoară a părut a fi ”pe val”, dar AMEFA a revenit în avantaj aproape imediat. Pe un contraatac purtat în banda dreaptă, Vlad Miron a trimis o minge în față, Vlad Ciortea a prelungit, iar Darian Soporan a profitat de indecizia fundașilor și a portarului pentru a strecura mingea în poartă de la 16 metri: 1-2 (min. 86).

În ultimele minute, gazdele au încercat din nou să egaleze, dar AMEFA a știut să țină mingea departe de propria jumătate, și chiar să închidă definitiv meciul în prelungiri. După un corner, Vlad Miron a condus mingea de-a lungul liniei de fund, i-a pasat lui Darian Soporan în centrul careului, iar acesta a punctat cu latul la colțul lung: 1-3 (min. 90+2).

Pentru AMEFA este a patra victorie consecutivă în deplasare, sezonul acesta caracterizându-se, până acum, prin rezultate mai bune în deplasare decât acasă. Sperăm că ”gheața se va sparge” și pe teren propriu duminică, 19 noiembrie, când AMEFA întâlnește pe teren propriu ultima clasată, ACS AllMotion Aghireșu, de la ora 14.

sâmbătă, 11 noiembrie 2023

Liderul se impune în ultimele 10 minute: AMEFA - Avântul Bradu Luna de Sus 1-3 (0-1)

AMEFA continuă seria alternativă a victoriilor și înfrângerilor, pe principiul ”una caldă, una rece”, iar duminică, 5 noiembrie 2023, a fost rândul celei ”reci”, o înfrângere pe teren propriu (din nou!) în fața liderului Avântul Bradu Luna de Sus. Disputat pe nocturnă, cu începere de la ora 18, meciul a fost dominat în mare parte de echipa oaspete, care a deschis scorul spre finalul primei reprize. AMEFA a avut o perioadă mai bună în startul reprizei secunde, când a și egalat, dar oaspeții au revenit încetul cu încetul la cârma jocului, și au reușit să înscrie golurile decisive în ultimele minute, păstrându-și așadar prima poziție în clasament.

AMEFA a jucat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos (86 János Szabó), Horațiu Moldovan, László Dénes, Emil Trifan - Rareș Suciaghi, Andrei Nemeș, Rareș Ciprian Câmpan (79 Sebastian Chiș) - Adrian Blendea (46 Robert Rus), Lucian Baciu, Darian Soporan. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.

Meciul a fost arbitrat de Marius Chioran (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de asistenții Andrei Beti și Mihai Cîrgea (ambii din Mihai Viteazu). Observator din partea AJF a fost domnul Lucian Mandi (Florești).

Cartonașe galbene: Emil Trifan (18), László Dénes (73), respectiv Horațiu Georgian Neamț (18).

Cele două echipe, AMEFA (în plan apropiat, în roșu) și Avântul Bradu Luna de Sus, și brigada de arbitri înainte de startul partidei. Foto: Raularian Rusu.

Încă din startul partidei, oaspeții și-au făcut clar cunoscute intențiile ofensive, atacând într-un ritm susținut poarta apărată de Paul Șofron și ratând ocazii destul de clare de gol. Ar mai trebui adăugat că, pe lângă șuturile apărate de portarul AMEFA și cele (destul de multe) trimise alături sau peste poartă, două șuturi au nimerit bara laterală dreaptă. 

În tot acest răstimp, AMEFA a încercat să dea replica pe contraatac, dar a avut o singură oportunitate clară de a înscrie, prin Lucian Baciu, care a scăpat singur spre poarta adversă, dar șutul său a fost deviat în corner de portarul Alex Căpățână (minutul 26). Adrian Blendea a ajuns și el în poziție de finalizare în două rânduri, dar șuturile sale nu au fost pe spațiul porții.

Spre finalul primei reprize, dominarea oaspeților s-a materializat în urma unei faze care nu anunța mare lucru. O centrare înaltă de pe partea stângă, destinată nimănui, a ajuns în careul AMEFA, unde Paul Șofron și Emil Trifan nu s-au înțeles ce să facă cu mingea. Emil Trifan a respins greșit, până la Ion Lucian Henning, acesta a preluat, a driblat și a înscris: 0-1 (min. 39).

Imediat după gol, AMEFA a ieșit mai hotărât la joc, iar oaspeții au făcut un pas în spate. Repriza secundă a debutat sub aceleași auspicii, cu gazdele mai determinate în plan ofensiv, iar oaspeții preocupați mai mult de conservarea rezultatului. La AMEFA, prin înlocuirea lui Adrian Blendea cu Robert Rus, s-au produs și niște mutări tactice, Emil Trifan revenind fundaș central, László Dénes fiind mutat mai în față, ca mijlocaș defensiv, iar Rareș Suciaghi a trecut în atac.

Rezultatul s-a văzut în cele din urmă și pe tabelă. După o acțiune pe partea stângă purtată de Rareș Ciprian Câmpan, mingea a ajuns în centru la Rareș Suciaghi, care i-a pasat decisiv lui Lucian Baciu, a cărui șut fără preluare de la marginea careului s-a dus direct în vinclu: 1-1 (minutul 61).

După golul egalizator, ambele echipe au căutat din răsputeri să înscrie golul victoriei. AMEFA, deși ”pe val” din punct de vedere moral, n-a mai găsit însă suficiente resurse fizice pentru încă un gol, deși a mai avut câteva șanse, dintre care cea mai mare i-a aparținut lui Rareș Suciaghi, scăpat singur spre poartă, dar deposedat în ultima clipă de la spate de către un fundaș advers, arbitrul considerând că intrarea a fost la minge. O interpretare diferită ar fi însemnat un cartonaș roșu pentru fundașul de la Luna de Sus.

Cert este că finalul a aparținut oaspeților, care au părut mai proaspeți, din punct de vedere fizic. Avântul Bradu Luna de Sus a dominat tot mai clar, și-a intensificat atacurile, și în cele din urmă a înscris. La o centrare de pe partea dreaptă, Horațiu Georgian Neamț a reluat din voleu, fără preluare, la colțul din dreapta lui Paul Șofron, acesta fiind parțial mascat de fundașii din careu: 1-2 (minutul 82).

Golul a stârnit o reacție firească în tabăra gazdelor, care s-au aruncat cu ultimele resurse în atac, în speranța unei noi egalări. Efectul a fost însă unul opus, deoarece spațiile mari lăsate în defensivă au fost speculate de adversari, care și-au consolidat avantajul pe tabela de marcaj în urma unei acțiuni purtate în mare viteză pe partea stângă, încheiată cu o centrare în careu, și care în cele din urmă a fost finalizată de George Daniel Mariș cu un șut la colțul scurt, sub transversală: 1-3 (minutul 89).

Pentru AMEFA a fost un nou duș rece, a treia înfrângere consecutivă pe teren propriu, e adevărat, în fața unui adversar care se bate pentru câștigarea campionatului și care a dovedit, cel puțin în acest meci, că are argumente în acest sens. AMEFA este deocamdată pe locul 8 în clasament, și va juca etapa viitoare, duminică, 12 noiembrie, în deplasare cu Progresul Sânnicoară, pe terenul din Apahida, cu începere de la ora 12:30.

sâmbătă, 4 noiembrie 2023

”Remontada”: Voința Sâncraiu - AMEFA 2-3 (0-0)

Duminică, 29 octombrie, pe o vreme frumoasă de toamnă, cu începere de la ora 14, pe terenul din Sâncraiu s-au înfruntat într-un meci echilibrat și aprig disputat până în ultimele minute echipa gazdă, Voința Sâncraiu, și AMEFA. După o primă repriză cu multe ocazii, dar fără goluri, gazdele s-au desprins aparent decisiv la începutul reprizei secunde, când au condus cu 2-0. AMEFA a revenit însă repede în joc, a egalat și a marcat golul victoriei pe final, obținând un nou succes în deplasare.

Voința Sâncraiu (în plan îndepărtat, în albastru), brigada de arbitri și AMEFA (în plan apropiat) înainte de startul partidei. Foto: Raularian Rusu

AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Denis Alexandru, Sebastian Chiș, Andrei Lakatos, Vlad Miron (57 Robert Rus) - László Dénes - Darius Pogan (68 János Szabó), Rareș Ciprian Câmpan, Rareș Suciaghi, Adrian Blendea - Lucian Baciu. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.

Au arbitrat Iulian Szekely la centru, Cătălin Hanga și Mihai Alexandru Ona - asistenți (toți din Cluj-Napoca). Observator din partea AJF a fost domnul Attila Kolozsi (Turda). Nu s-au acordat cartonașe.

Prima repriză a început cu o perioadă de tatonare, mai puțin obișnuită la acest nivel. Ambele echipe au încercat, pe rând, să mențină cât mai mult posesia, să controleze mijlocul terenului, dar s-a ajuns destul de rar în careul advers. AMEFA a avut primele șanse de gol, când a reușit să surprindă apărarea adversă cu pase filtrante, dar Lucian Baciu și Adrian Blendea nu au finalizat corespunzător din poziții ideale, singuri cu portarul advers.

Încetul cu încetul, gazdele au preluat însă controlul partidei, iar în a doua jumătate a primei reprize jocul s-a desfășurat predominant în jumătatea de teren a oaspeților, care au fost tot mai mult masați în propriul careu. Ocaziile nu au întârziat să apară și la poarta lui Paul Șofron, doar că gazdele au ratat incredibil câteva șanse foarte bune, trimițând mingea în afara cadrului porții din careu. Cu toate acestea, cea mai mare oportunitate a aparținut oaspeților, pe contraatac: lansat foarte bine de Rareș Suciaghi, Adrian Blendea a scăpat din nou singur cu portarul, l-a driblat și pe acesta, dar a trimis peste poartă.

Și la începutul reprizei secunde, tot gazdele au dominat teritorial, și au atacat cu aplomb, iar rezultatul s-a văzut imediat pe tabelă. La o centrare de pe partea dreaptă, un atacant al gazdelor a reluat cu capul, Paul Șofron a respins, însă doar până la Cătălin Raul Rusu, care a reluat simplu: 1-0 (min. 50). Peste doar câteva minute, o incursiune pe aceeași parte dreaptă a unui jucător al gazdelor s-a încheiat cu o pasă în fața porții pentru Daniel Tamás Mihály, care a îndeplinit o simplă formalitate: 2-0 (min. 56).

La acest scor, gazdele probabil s-au relaxat un pic, și au fost taxate imediat. Rareș Suciaghi a pătruns pe partea stângă, a trecut de mai mulți adversari, a centrat în careu, dar mingea a fost deviată nefericit în proprie poartă de Bogdan Ionuț Oneț: 2-1 (min. 57). 

A fost rândul oaspeților să prindă curaj și să atace mai hotărât poarta adversă. Sebi Chiș a trimis o minge lungă și înaltă spre careul Voinței, Rareș Ciprian Câmpan a prelungit cu capul până la Rareș Suciaghi, care, din marginea careului, a preluat și a șutat senzațional din întoarcere, la vinclu: 2-2 (min. 65).

Din acest moment, ambele echipe au căutat golul victoriei, intensificându-și acțiunile ofensive, dar fără a neglija apărarea. Echipa oaspete a părut mai lucidă în teren, în vreme ce gazdele au efectuat mai multe schimbări, care ar fi trebuit să aducă ”sânge proaspăt” pe teren, jucători care să facă diferența, dar care, de data aceasta cel puțin, nu s-au ridicat la nivelul așteptat, jocul Voinței Sâncraiu suferind spre final. În plus, apărarea AMEFA a făcut față cu brio, organizându-se foarte bine. 

AMEFA a dat în cele din urmă lovitura de grație echipei gazdă, aproape de final, când Rareș Ciprian Câmpan a executat perfect o lovitură liberă din apropierea careului advers: 2-3 (minutul 86). În ultimele minute, gazdele nu au părut să mai aibă forța necesară pentru a forța egalarea, deși au încercat, dar AMEFA a ținut mingea departe de poarta proprie și chiar de propria jumătate de teren.

Trebuie menționat că în acest meci au revenit pe teren la AMEFA, după lungi absențe cauzate de accidentări, Adrian Blendea și Robert Rus.

Următorul meci al AMEFA va fi duminică, 5 noiembrie, pe teren propriu, cu liderul Avântul Bradu Luna de Sus, cu începere de la ora 18.