Etapa a 19-a a Ligii a 5-a (Campionatul Județean Cluj, zona Cluj) a fost programată în mod nefericit în week-end-ul prelungit care includea data de 1 mai, după o pauză destul de lungă cauzată de sărbătorile pascale și de o etapă de Cupa României, în care a participat o singură echipă din zona Cluj (Viitorul Poieni). Astfel, primele două clasate, AMEFA și Viitorul Poieni, au disputat acest meci derby (al etapei, cel puțin) vineri, 28 aprilie, de la ora 20, pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu”, așadar pe nocturnă. Oaspeții, Viitorul Poieni, s-au impus fără drept de apel, consolidându-și poziția de lideri ai clasamentului.
Viitorul Poieni (în alb), brigada de arbitri și AMEFA (în albastru) înainte de începerea jocului. Foto: Raularian Rusu
AMEFA (în albastru, plan apropiat), brigada de arbitri și Viitorul Poieni (în alb) pregătiți de start. Foto: Raularian Rusu
AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos (77 Rareș Mocan), Horațiu Moldovan (77 Răzvan Cetănaș), Emil Trifan, Robert Rus (77 Cosmin Hetea) - Lucian Baciu, Marius Frîncu (60 Mircea Eugen Ciobanu), Andrei Nemeș, Rareș Ciprian Câmpan (60 Adrian Blendea), Darian Soporan (84 Sebastian Chiș) - Mihnea Jurca (84 Denis Alexandru). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Rezerve neutilizate: Marius Vlad Ciortea, Rareș Chesăuan. Alături de echipă a mai fost Raularian Rusu.
Viitorul Poieni: Vasile Tudor Ștefăniță - Alex Nicolae Gyonos, Bogdan Ionuț Ienec, Sergiu Leahu, Andrei Ionuț Boroștean, Mihai Florin Popa (74 Sorin Vulturar), Mircea Ioan Rusu, Flaviu Maxim (46 Cosmin Chiorean), Rareș Tenea, Julius Nebangwa Chenwi, Vasile Ovidiu Pop. Managerul echipei este domnul Sorin Vulturar.
Meciul a fost arbitrat de Șerban Matei (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de Ioan Ovidiu Sabou (Cluj-Napoca) și Luca Tudor Căpîlna (Dej) - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Ovidiu Fărăgău (Cluj-Napoca).
Cartonașe galbene: Emil Trifan (min. 46), respectiv Florin Mihai Popa (min. 25), Mircea Ioan Rusu (min. 42), Flaviu Maxim (min. 45).
Cartonaș roșu: Mircea Eugen Ciobanu (min. 66).
Partida a fost dominată încă din start de echipa oaspete, care s-a instalat în jumătatea adversă de teren și a presat constant, pentru a deschide scorul cât mai repede. AMEFA s-a apărat destul de exact, dar a reușit rareori să treacă de jumătatea terenului în primul sfert de oră, când Viitorul Poieni a avut câteva ocazii mari. Mai întâi, Vasile Ovidiu Pop a reluat spectaculos, din foarfecă laterală, după o preluare pe piept, din careu, dar Paul Șofron a respins (min. 5). Același Vasile Ovidiu Pop a fost excelent servit în centrul careului, dar, deși complet liber, a trimis peste poartă (min. 9). Paul Șofron a respins cu o paradă de zile mari un șut din afara careului (min. 13).
Încetul cu încetul, meciul s-a mai echilibrat, iar gazdele au avut la rândul lor două șanse de a deschide scorul. Șutul lui Marius Frîncu din lateral dreapta a lovit bara transversală (min. 18), iar incursiunea lui Mihnea Jurca, lansat foarte bine pe culoar de Rareș Ciprian Câmpan, s-a încheiat cu un șut din careu în bara laterală (min. 19).
Tocmai pe când AMEFA părea să fi echilibrat jocul, oaspeții au dat lovitura pe contraatac, după un corner al gazdelor. Mingea a ajuns în banda dreaptă, de unde i s-a pasat lui Vasile Ovidiu Pop, care a preluat cu mâna (henț discret, nesemnalizat de brigada de arbitri), și apoi a plecat într-o cursă solitară spre careul advers, încheiată cu un șut precis la colțul lung: 0-1 (min. 25).
După gol, AMEFA a încercat să iasă mai mult la joc, dar tot cei de la Viitorul Poieni au reușit să mențină mai mult posesia mingii și să se apropie mai periculos de poartă. Un șut de la distanță al oaspeților a trecut cu puțin pe lângă poartă (min. 30), iar Julius Nebagwa Chenwi a fost blocat in extremis de Paul Șofron (min. 38).
După pauză, AMEFA a încercat să revină în joc, și a adoptat o strategie mai ofensivă, care s-a dovedit a fi riscantă, deoarece oaspeții au profitat de spațiile mai mari lăsate în apărare și s-au distanțat decisiv pe tabelă. Astfel, la capătul unui contraatac, Andrei Ionuț Boroștean a prins un șut extraordinar din lateral stânga, din afara careului, mingea mergând ca teleghidată direct în vinclu: 0-2 (min. 52).
Speranțele gazdelor s-au năruit complet pe la jumătatea reprizei secunde. O centrare de pe partea dreaptă a trecut miraculos printre sau pe lângă mai mulți fundași de la AMEFA și a ajuns în centrul careului la Vasile Ovidiu Pop, care a șutat nestingherit unde a dorit el: 0-3 (min. 65). După doar un minut, același Vasile Ovidiu Pop este lansat spre poartă, iar Mircea Eugen Ciobanu îl faultează din postură de ultim apărător la marginea careului, motiv pentru care vede cartonașul roșu (min. 66). Din lovitura liberă rezultă un corner, iar după corner mingea este centrată la colțul lung, de unde Alex Nicolae Gyonos reia cu capul: 0-4 (min. 68). Șah-mat, game over, cum s-ar zice.
Scorul ar fi putut lua proporții catastrofale pentru AMEFA, care, în zece oameni și cu moralul la pământ, era clar expusă unei situații delicate. Cei de la Viitorul Poieni nu au mai forțat însă, marcând doar o singură dată până la finalul partidei, prin Andrei Ionuț Boroștean, care, aproape de la centrul terenului, văzându-l ieșit din poartă pe Paul Șofron, a trimis un șut incredibil de la foarte mare distanță pentru a stabili scorul final: 0-5 (min. 80).
Paradoxal, în zece oameni, AMEFA și-a creat mai multe ocazii în ultimele 20 de minute decât în tot restul partidei, fiind de multe ori aproape de a înscrie golul de onoare, în condițiile în care oaspeții au redus ”turația motoarelor”. Pe rând însă, Mihnea Jurca, Adrian Blendea, Lucian Baciu sau Darian Soporan au ratat oportunități destul de clare de a reduce din handicap.
Pentru AMEFA, acest rezultat este un adevărat ”duș rece”, în condițiile în care până acum echipa se bătea pentru primul loc, iar acest obiectiv pare în acest moment nu doar nerealizabil, ci și nefiresc, având în vedere că liderul, Viitorul Poieni, se dovedește a fi o echipă clar mai bună. E adevărat, la AMEFA a lipsit Rareș Suciaghi, jucător esențial în compartimentul ofensiv, dar e greu de spus dacă prezența lui ar fi influențat decisiv rezultatul meciului. Rămâne ca AMEFA să se bată în continuare cu șanse reale pentru locul 2 sau măcar pentru un loc pe podium, în vreme ce Viitorul Poieni este clar favorită la câștigarea acestei ediții de campionat.
Pentru AMEFA, următorul meci va avea loc duminică, 7 mai, de la ora 18, în deplasare cu ultima clasată, AS Borșa. O victorie la Borșa este absolut necesară pentru moralul echipei, puternic afectat după această înfrângere la scor cu Viitorul Poieni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu