marți, 22 august 2017

Eliminare rapidă din Cupa României: Sticla Arieșul Turda - AMEFA 9-0 (3-0)

Sezonul competițional 2017-2018 a debutat, ca și anul trecut, cu turul 1 al Cupei României (faza județeană). De data aceasta, echipele din Liga a 5-a au fost împerecheate la tragerea la sorți cu echipe din Liga a 4-a, cu unele excepții. AMEFA a jucat așadar în primul tur cu Sticla Arieșul Turda, în deplasare, deoarece echipa din Turda a dorit să includă partida în programul de la ”Zilele Municipiului Turda”. Astfel, partida a fost programată sâmbătă, 12 august, de la ora 18, pe Stadionul Municipal din Turda.
În prezența a aproximativ 60 de spectatori, au evoluat formațiile:
Sticla Arieșul Turda (albastru): Andrei Ursu - Robert Szakács, Victor Vasile Soporan (cpt.), Virgil Simion Cocoară, Valentin Eugen Marcu - Sergiu Mărginean (71 Vasile Stelian Mercean), Alexandru Savu, Ștefan Silaghi (46 Alin Tot), Florin Dan (69 Alin Tothăzan) - Flaviu Chișu, Gheorghiță Lăcătuș (46 George Ștefan Mâlnă). Antrenor: Artur Podar.
AMEFA (roșu-negru): Paul Șofron (cpt.) - George Deac (46 Lucian Macri), Tibor Razman, Emil Trifan, Giuseppe Perelli, Rareș Mocan - Marius Someșan, Raul Tat, Rareș Ciprian Câmpan, Cosmin Hetea - Marius Bolda. Director tehnic: Radu Mureșan. Antrenor: George Cotuț. Pe bancă au mai fost: Tudor Herlea (rezervă neutilizată), Raularian Rusu, János Székely.
Meciul a fost arbitrat de Victor Hurducaș (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de Iosif Adrian Nașc și George Suciu (ambii din Câmpia Turzii) - asistenți. Observator AJF: Ioan Maja (Cluj-Napoca). Cartonașe galbene: Virgil Simion Cocoară (min. 78), respectiv Tibor Razman (min. 41).
Având în vedere perioada de vară, de concedii și vacanță, AMEFA s-a prezentat cu doar 13 jucători la acest meci, dintre care doi portari. Pe de altă parte, Sticla Arieșul Turda pare o echipă pregătită să atace prima poziție în Liga a 4-a Cluj în acest an, și a făcut o adevărată demonstrație de forță, câștigând cu multă lejeritate partida. AMEFA a rezistat ceva mai bine în prima repriză, și ceva mai slab în a doua repriză, când oboseala și căldura și-au spus cuvântul, iar gazdele s-au detașat la un scor de maidan, ratând și numeroase alte ocazii. Scorul putea fi și mai mare, fără opoziția portarului Paul Șofron.
Primul gol a venit chiar din minutul 6, când Florin Dan a șutat surprinzător la colțul lung, dintr-o poziție dificilă: bară-gol și 1-0. Emil Trifan a ieșit dintre fundașii centrali și a trecut în linia de mijloc, iar jucătorii de la Sticla au fost prinși mai des în poziție de offside. Totuși, scorul a fost majorat în min. 20 de Flaviu Chișu, iar în min. 37 același jucător, Chișu, a făcut 3-0 pe tabelă, după două faze care au făcut șah-mat apărarea clujeană, fiind driblat inclusiv portarul Paul Șofron. Acesta a fost și scorul pauzei, deși gazdele au mai șutat de trei ori în bară iar Paul Șofron a avut câteva intervenții salutare. AMEFA aproape că nu a ieșit din propria jumătate, deși Marius Bolda s-a zbătut destul de mult între fundașii adverși.
Repriza a doua a început cum nu se poate mai rău, cu două goluri marcate foarte repede de turdeni, prin noul intrat Alin Tot în minutul 49 și Florin Dan, în minutul 51. La 5-0, a urmat o perioadă de relativă acalmie, în care gazdele s-au întrecut în ratări iar AMEFA a mai încercat cîte ceva pe contraatac, fără a ajunge măcar o dată periculos la poarta apărată de Ursu.
Sticla Arieșul s-a dezlănuțuit iarăși în ultimele 20 de minute, când am asistat și la câteva goluri ”în serie”, de exemplu Alin Tot a făcut 6-0 în min. 72 și peste doar un minut un alt nou intrat, Alin Tothăzan, a urcat scorul la 7-0. În minutul 76 Flaviu Chișu a înscris pentru 8-0 iar Alexandru Savu a punctat și el în minutul 87 pentru scorul final, 9-0.
După un astfel de meci, este greu de tras concluzii. AMEFA a jucat cu o echipă din altă categorie valorică, și deocamdată aceasta pare să fie diferența reală dintre o echipă de Liga a 5-a și una de Liga a 4-a, cu pretenții de promovare în Liga a 3-a, și cu un buget lunar care este de 60 de ori mai mare decât cel al AMEFA.
Oricum, diferența de scor putea fi mai mică dacă AMEFA ar fi avut lotul complet sau măcar câteva rezerve în plus. Mulți dintre jucători nu au mai jucat de la sfârșitul campionatului precedent (iunie) și nu fac față la 90 de minute de fotbal la intensitate mare și pe o căldură sufocantă.
E important ca echipa să treacă peste acest șoc (mai degrabă prin prisma scorului, decât a rezultatului în sine) și să se concentreze pe noua ediție de campionat, care va debuta duminică, 27 august. AMEFA va juca în premieră în deplasare în prima etapă, la Gilău, cu Someșul II Gilău, fosta echipă Bradul Mărișel, care a terminat pe locul 2 în sezonul precedent, la egalitate de puncte cu liderul Viitorul Feleacu. 
Meciul va avea loc pe terenul din Gilău duminică, 27 august, de la ora 18. Sperăm ca și de data aceasta AMEFA să înceapă cu dreptul campionatul.

duminică, 13 august 2017

Retrospectiva ediției de campionat 2016-2017: Rareș Ciprian Câmpan, Lucian Dodea și Radu Neag - evidențiații sezonului

În cel de-al doilea an în Liga a 5-a, zona Cluj, AMEFA a încheiat pe locul 7, cu 53 de puncte dintr-un total de 32 de meciuri, dintre care 17 victorii, 2 egaluri și 13 înfrângeri, golaveraj 104-92. Comparativ cu campionatul precedent, 2015-2016, echipa s-a clasat mai jos cu un loc dar dintr-un număr mai mare de echipe (locul 7 din 17 echipe, comparativ cu locul 6 din 14 echipe). Ca puncte, s-au realizat cu 10 puncte în plus (53 comparativ cu 43) dar dintr-un număr mai mare de meciuri (32 față de 26). Cu meciul din Cupa României, faza județeană, turul 1, pierdut cu 2-5 pe teren propriu cu Bradul Mărișel, bilanțul total devine de 33 de meciuri, 17 victorii, 2 egaluri și 14 înfrângeri, golaveraj 106-97.
Raportat la numărul de meciuri din campionat, rezultă că în sezonul 2016-2017 s-au obținut 1,656 puncte/meci, o valoare aproximativ egală cu cea de anul trecut - 1,654 puncte/meci. La ”adevăr”, s-a avansat cu un punct, +5, față de +4. Rezultă că performanța din această ediție de campionat este foarte asemănătoare cu cea din ediția precedentă de campionat.
Un minus mai evident apare la golaveraj, 104-92 (+12), comparativ cu 88-51 (+37) în campionatul trecut. În ceea ce privește golurile marcate, situația nu este în mod dramatic schimbată, întrucât s-au înscris 3,25 goluri/meci (comparativ cu 3,38 goluri/meci anul trecut). Din păcate, numărul de goluri primite este mult mai mare, în medie 2,87 goluri primite/meci, față de 1,96 goluri/meci în sezonul precedent, ceea ce înseamnă cu aproape un gol primit pe meci în plus. Dacă la sfârșitul sezonului de toamnă (tur + prima etapă din retur) golaverajul era 60-44 (+16), în sezonul de primăvară echipa a înregistrat mai multe înfrângeri la scor (2-7 cu Viitorul Sânpaul, 0-5 cu Voința Pata, 0-3 cu Iris Cluj-Napoca, toate în deplasare, 2-5 cu Viitorul Feleacu, acasă), astfel că golaverajul a fost afectat, acesta fiind negativ pentru sezonul de primăvară, 44-48 (-4). Mai trebuie menționat că echipa a primit cel puțin un gol la fiecare meci disputat (excepție făcând meciul câștigat la ”masa verde”, 3-0 cu Vlădeasa Huedin, pentru că adversarii nu s-au prezentat) și că s-au primit în general între 3 și 5 goluri în fiecare meci (5 de la Voința Pata, Viitorul Feleacu, Progresul Vlaha, 4 de la AS Borșa, Inter Dezmir, 3 de la Unirea II Jucu, Bradul Mărișel, ACS Aghireșu, Iris Cluj-Napoca).
În mod evident, echipa a avut o problemă în defensivă, de unde au plecat în pauza de iarnă fundașii Mircea Eugen Ciobanu și Călin Pop, precum și portarul Bogdan Chiorean. În afară de aceștia, au mai părăsit echipa în iarnă Horațiu Brici și Victor Iovănescu, iar la începutul returului au plecat și Raul Tat și frații Vlad și Alex Rednic. Pe parcursul returului a renunțat să mai vină la jocuri și golgeterul Radu Neag.
Noii veniți, George Cotuț și Adrian Oltean (acesta din urmă, prezent la toate jocurile din primăvară), au avut contribuții mai ales la mijloc și în ofensivă, în vreme ce defensiva a fost întărită cu Tibor Razman (fundaș central) și Rareș Mocan (fundaș lateral), acesta din urmă fiind prezent mai rar. Mai trebuie adăugat că și un alt fundaș, Horațiu Moldovan, a venit mai rar la jocuri, iar Cătălin Palfi, adus pentru a întări compartimentul ofensiv, a venit doar în mod sporadic la meciuri. Principalul câștig în ofensivă a fost Rareș Suciaghi, revenit la echipă după un an de pauză.
Au apărut schimbări și la nivelul conducerii tehnice a echipei. Antrenorul principal, Radu Mureșan, a fost destul de des absent (din motive obiective), în special în a doua parte a returului, astfel că s-a dovedit necesar ca echipa să aibă și un antrenor secund, care să-l înlocuiască pe antrenorul principal atunci când acesta lipsește sau să-l ajute, când este prezent. Această sarcină i-a revenit lui Gică Cotuț, jucător cu experiență la nivelul ligilor superioare (inclusiv Liga a 2-a), și care are maturitatea și cunoștințele fotbalistice pentru a-și asuma această poziție. El a fost astfel antrenor-jucător, cu excepția meciurilor la care a fost suspendat ca jucător, după cartonașul roșu primit în meciul cu Bradul Mărișel, când a stat efectiv pe bancă. George Cotuț a avut o contribuție decisivă, și ca jucător, la unele partide.
Din punct al vedere al situației disciplinare, situația s-a înrăutățit față de sezonul precedent, o explicație parțială fiind numărul mai mare de meciuri: 32 de partide jucate efectiv, 31 în campionat și una în cupă, comparativ cu 27 anul trecut. Față de cele 3 cartonașe roșii din sezonul precedent, s-au primit 4 cartonașe roșii (2 în tur, 2 în retur) de către Mircea Eugen Ciobanu, Lucian Dodea (ambii la meciul cu Viitorul Feleacu, în tur), George Cotuț (la meciul cu Bradul Mărișel, în retur) și Rareș Suciaghi (la meciul cu Voința Pata, în retur). De semnalat că Rareș Suciaghi a primit singurele sale cartonașe galbene în acel meci. În schimb, numărul de cartonașe galbene a crescut cu peste 50% față de anul trecut, totalizându-se 62 de cartonașe galbene (comparativ cu 40 în sezonul precedent). Dintre acestea, 6 s-au transformat în cartonașe roșii, conducând la eliminările lui Lucian Dodea, George Cotuț și Rareș Suciaghi; astfel, singurul jucător eliminat direct a fost Mircea Eugen Ciobanu. În ceea ce privește cartonașele galbene, în ”top” ar fi următorii jucători: 7 - Lucian Dodea, George Cotuț; 6 - Liviu Cosmin Hetea; 5 - George Deac; 3 - Horațiu Moldovan, Raul Tat, Paul Șofron, Radu Neag, Emil Trifan, Adrian Oltean; 2 - Marius Bolda, Rareș Ciprian Câmpan, Victor Iovănescu, Mircea Eugen Ciobanu, Horațiu Brici, Bogdan Puskas, Tibor Razman, Rareș Suciaghi; 1 - Tiberiu Cirebea, Cosmin Gorga, Călin Pop.
În general, echipa a avut o evoluție mai slabă în retur, în special pe final, între etapele 28 și 33, când, cu excepția meciului câștigat fără joc (3-0 cu Vlădeasa Huedin), s-au înregistrat 5 meciuri fără victorie, cu 3 înfrângeri consecutive și un singur rezultat de egalitate, 2-2 la Viitorul Gârbău, care poate fi considerat ca pozitiv. Înfrângerea din penultima etapă, 2-7 la Viitorul Sânpaul, a anulat șansele ca echipa să se claseze pe locul 5, fiind în pericol să coboare chiar pe locul 10 în funcție de scorul din ultima etapă (care, din fericire, a fost o victorie, 5-4 cu AS Borșa) și de rezultatele de la celelalte jocuri.
Din punct de vedere al statisticilor, la cele 31 de meciuri jucate efectiv în campionat (fără meciul câștigat fără joc cu Vlădeasa Huedin) se adaugă și meciul din Cupa României, faza județeană, turul 1, pierdut cu 2-5 pe teren propriu cu Bradul Mărișel înainte de începerea campionatului. Astfel, în realizarea topurilor, s-au luat în calcul toate cele 32 de meciuri jucate efectiv.

Top prezențe (dintr-un total de 32 de jocuri, din care 31 în campionat + 1 în Cupă)
26 Rareș Ciprian Câmpan
25 Robert Rus
24 Lucian Dodea, Liviu Cosmin Hetea
23 Paul Șofron
22 Marius Bolda
21 Marius Someșan
20 Emil Trifan
19 Cosmin Gorga, Bogdan Puskas

Top titulari
24 Lucian Dodea
22 Rareș Ciprian Câmpan
21 Paul Șofron
20 Emil Trifan, Robert Rus
19 Marius Bolda, Liviu Cosmin Hetea
18 Cosmin Gorga
15 George Deac
14 Adrian Oltean (doar în retur!)

Top minute jucate
2097 Lucian Dodea
1947 Rareș Ciprian Câmpan
1856 Paul Șofron
1784 Liviu Cosmin Hetea
1689 Robert Rus
1686 Emil Trifan
1587 Cosmin Gorga
1529 Marius Bolda
1298 George Deac
1235 Radu Neag

Golgeteri
21 Radu Neag
12 Marius Bolda
10 Rareș Suciaghi
9 Cosmin Gorga, George Cotuț (2 din penalty)
7 Emil Trifan (4 din penalty)
6 Bogdan Puskas
5 Lucian Dodea (2 din penalty)
4 Horațiu Brici, Raul Tat, Liviu Cosmin Hetea, Adrian Oltean
2 Marius Someșan
1 Rareș Ciprian Câmpan, Călin Pop, Tiberiu Cirebea, Vlad Rednic, Alex Rednic, Tibor Razman.

Se poate încerca și o variantă de echipă-standard a AMEFA în sezonul 2016-2017: Șofron - Deac (Someșan), Ciobanu (Moldovan), Trifan, Rus - Hetea (Oltean), Dodea, Câmpan, Bolda (Puskas) - Gorga (Brici), Neag (Cotuț).
Dar iată și lotul echipei în sezonul 2016-2017, cuprinzând 32 de jucători:
Portari:
Paul Șofron - 23 meciuri, din care 21 ca titular, 1856 minute jucate.
Tudor Herlea - 11 meciuri, din care 8 ca titular, 696 minute jucate.
Bogdan Chiorean - 10 meciuri, din care 5 ca titular, 585 minute jucate (doar în tur).
Fundași:
George Deac - 15 meciuri, toate ca titular, 1298 minute jucate.
Marius Someșan - 21 meciuri, din care 8 ca titular, 937 minute jucate, 2 goluri.
Horațiu Moldovan - 15 meciuri jucate, din care 12 ca titular, 1112 minute jucate.
Lucian Macri - 11 meciuri, din care 1 ca titular, 285 minute jucate.
Mircea Eugen Ciobanu - 13 meciuri, din care 12 ca titular, 1121 minute jucate (doar în tur).
Călin Pop - 8 meciuri, toate ca titular, 692 minute jucate, 1 gol (doar în tur).
Vlad Pop - 9 meciuri, din care 4 ca titular, 308 minute jucate.
Tibor Razman - 9 meciuri, toate ca titular, 708 minute jucate, 1 gol (doar în retur).
Andrei Alexandru Rednic - 7 meciuri, din care 4 ca titular, 307 minute jucate, 1 gol (doar în tur).
Emil Trifan - 20 meciuri, toate ca titular, 1686 minute jucate, 7 goluri.
Robert Rus - 25 meciuri, din care 20 ca titular, 1689 minute jucate.
Rareș Mocan - 5 meciuri, din care 4 ca titular, 339 minute jucate (doar în retur).
Mijlocași:
Liviu Cosmin Hetea - 24 meciuri, din care 19 ca titular, 1784 minute jucate, 4 goluri.
Raul Tat - 15 meciuri, din care 13 ca titular, 1048 minute jucate, 4 goluri.
Tiberiu Cirebea - 5 meciuri, din care 4 ca titular, 357 minute jucate, 1 gol (doar în tur).
Adrian Oltean - 14 meciuri, toate ca titular, 1088 minute jucate, 4 goluri (doar în retur).
Victor Iovănescu - 15 meciuri, din care 8 ca titular, 871 minute jucate.
Lucian Dodea - 24 meciuri, toate ca titular, 2097 minute jucate, 5 goluri.
Rareș Ciprian Câmpan - 26 meciuri, din care 22 ca titular, 1947 minute jucate, 1 gol.
Horațiu Brici - 13 meciuri, din care 12 ca titular, 1087 minute jucate, 4 goluri (doar în tur).
Marius Bolda - 22 meciuri, din care 19 ca titular, 1529 minute jucate, 12 goluri.
Bogdan Puskas - 19 meciuri, din care 11 ca titular, 1035 minute jucate, 6 goluri.
Atacanți:
Cosmin Gorga - 19 meciuri, din care 18 ca titular, 1587 minute jucate, 9 goluri.
Radu Neag - 17 meciuri, din care 12 ca titular, 1235 minute jucate, 21 goluri.
George Cotuț - 12 meciuri, toate ca titular, 1034 minute jucate, 9 goluri (doar în retur).
Rareș Suciaghi - 10 meciuri, din care 9 ca titular, 827 minute jucate, 10 goluri (doar în retur).
Vlad Rednic - 6 meciuri, din care 2 ca titular, 256 minute jucate, 1 gol (doar în tur).
Sorin Pop - 2 meciuri, ambele ca titular, 135 minute jucate (doar în tur).
Cătălin Palfi - 3 meciuri, niciunul ca titular, 60 minute jucate (doar în retur).

Flaviu Cătinean, deși a făcut parte din lot pe tot parcursul anului, nu a fost prezent la niciun meci oficial.

marți, 8 august 2017

Sticla Arieșul Turda - AMEFA în primul tur al Cupei României, faza județeană

Ieri, 7 august, a avut loc tragerea la sorți a primului tur al Cupei României la fotbal, faza județeană. Cu mici excepții, echipele din Liga a 5-a (zona Cluj) au fost împerecheate cu echipe din Liga a 4-a. AMEFA a avut șansa (sau neșansa, depinde din ce perspectivă privim lucrurile) să aibă drept adversar pe Sticla Arieșul Turda, una dintre cele mai puternice echipe din Liga a 4-a Cluj, probabilă pretendentă la promovare în acest an. Meciul (manșă unică) se va desfășura sâmbătă, 12 august, de la ora 18, pe stadionul Municipal din Turda, fiind inclus într-un program mai larg de manifestări care au loc cu ocazia Zilelor Municipiului Turda. Având în vedere cadrul festiv, este evident că gazdele vor alinia echipa standard și meciul va fi unul foarte greu pentru AMEFA. Învingătoarea din acest meci va juca pe teren propriu partida din turul 2 al Cupei României în compania învingătoarei din disputa dintre Viitorul Gârbău și Sporting Apahida, în week-end-ul următor (19-20 august).
Dar iată programul complet al meciurilor ce vor avea loc în acest sfârșit de săptămână în turul 1 al Cupei României, faza județeană (exact în ordinea în care s-a tras la sorți):
Progresul Vlaha - Inter Dezmir
Sticla Arieșul Turda - AMEFA
Viitorul Gârbău - Sporting Apahida
Viitorul Poieni - Universitatea 2 Cluj
Viitorul Feleacu - CS Florești
Voința Pata - CS Viile Dejului
Speranța Jucu - Unirea Iclod
AS Borșa - Atletic Olimpia Gherla
CSM Câmpia Turzii - Iris Cluj-Napoca
Viitorul Dezmir - Vulturul Mintiu Gherlii
Someșul 2 Gilău - Viitorul Mihai Georgescu
ACS Aghireșu - Someșul Gilău
Unirea Florești - Armenopolis Gherla
Avântul Bradu Luna de Sus - CFR Dej
Progresul Sânnicoară - Arieșul Mihai Viteazu
Vlădeasa Huedin - Unirea Triteni
În turul 2 vor avea loc partidele:
Sticla Turda/AMEFA - Viitorul Gârbău/Sporting Apahida
CSM Câmpia Turzii/Iris - Unirea Florești/Armenopolis
AS Borșa/Atletic Olimpia Gherla - Progresul Vlaha/Inter Dezmir
Viitorul Feleacu/CS Florești - Viitorul Poieni/U 2 Cluj
Avântul Bradu Luna de Sus/CFR Dej - ACS Aghireșu/Someșul Gilău
Progresul Sânnicoară/Arieșul Mihai Viteazu - Speranța Jucu/Unirea Iclod
Viitorul Dezmir/Vulturul Mintiu Gherlii - Someșul 2 Gilău/Viitorul Mihai Georgescu
Voința Pata/Viile Dejului - Vlădeasa Huedin/Unirea Triteni
Cu această ocazie, am aflat și ultimele noutăți privind posibila componență a Ligii a 5-a, zona Cluj, în campionatul 2017-2018. Comparativ cu ediția recent încheiată, nu vor mai fi prezente Viitorul Feleacu - clasată pe primul loc și promovată în Liga a 4-a, și foarte probabil Viitorul Sânpaul, care nu s-a înscris în campionat și se pare că nu se va mai înscrie. Viitorul Gârbău, clasată pe locul 3, a avut intenția de a se înscrie în Liga a 4-a dar aparent a renunțat. Bradul Mărișel, clasată pe locul 2, își va schimba numele în Someșul 2 Gilău, iar Unirea 2 Jucu, clasată pe locul 4 - în Speranța Jucu; aceste două echipe sunt teoretic noi dar practic se bazează pe loturile celor două cluburi care au participat anul trecut și care, din diverse motive, nu mai pot continua cu vechea denumire. În plus față de sezonul trecut apare o singură echipă, Unirea Florești, ”retrogradată” (din proprie voință) din Liga a 4-a.
În aceste condiții, se pare că Liga a 5-a, zona Cluj, va fi formată din 16 echipe - cu condiția ca toate echipele să se înscrie, întrucât mai există asociații cu unele probleme financiare și care încă nu s-au înscris. Faptul că ele participă la Cupa României nu garantează prezența și în campionat. Țintarul pentru ediția 2017-2018 va fi stabilit în ședința din 21 august iar campionatul va debuta în 26-27 august.
La AMEFA continuă campania de transferuri. Deocamdată echipa a pierdut un singur jucător - Daniel Șinca, transferat la Speranța Jucu, și a adus doi noi jucători, ale căror transferuri sunt deja rezolvate - Raul Tat (revenit de la Luceafărul Ghirișu Român) și Giuseppe Perelli (primul stranier din echipă, italian din Taranto, venit de la Iris Cluj-Napoca). De asemenea, așteptăm revenirea cu drepturi depline a celor doi jucători împrumutați în sezonul de primăvară la Viitorul Mihai Georgescu - Mircea Eugen Ciobanu și Victor Iovănescu. Alți câțiva jucători se vor adăuga în curând lotului pregătit de Radu Mureșan și George Cotuț - vom anunța transferurile pe măsură ce ele se vor efectua.
Deocamdată, toată atenția este concentrată pe primul meci oficial al verii, de la Turda. Este posibil ca acesta să fie și televizat de postul local Turda News, și să fie transmis inclusiv pe internet. Vom reveni cu un link către pagina web pe care se va transmite jocul (probabil pe YouTube) pentru ca acesta să poată fi urmărit de toți suporterii noștri și de iubitorii fotbalului, în general.

luni, 7 august 2017

Remember: returul Campionatului Republican 1964-1965, categoria B, seria a II-a

La sfârșitul turului Campionatului Republican 1964-1965, categoria B, seria a II-a, se înregistra o mare surpriză: Recolta Carei, revenită pe scena diviziei secunde după un an petrecut în divizia C, se afla într-o poziție inedită și nesperată de lider. 
AMEFA, care își schimbase numele din 1961 în Vagonul Arad, se afla într-o situație similară, după ce tocmai a reușit promovarea din divizia C, unde a stat un singur an (1963-1964). Arădenii se aflau totuși puțin mai jos în clasament, pe poziția a cincea, dar cu un +1 la ”adevăr” dătător de speranțe pentru o evoluție bună și în retur. De altfel, elevii lui Toma Jurcă se aflau pe o pantă ascendentă, care va culmina cu promovarea în prima ligă în anul 1968!
Clasamentul de la sfârșitul turului era următorul:



1.       Recolta Carei                     13  8  2  3  23-17  18
2.       Știința Timișoara               13  6  4  3  23-14  16
3.       Ind. Sîrmei Cîmpia Turzii 13  7  2  4  21-15  16
4.       Jiul Petrila                         13  6  3  4  25-14  15
5.       Vagonul Arad                    13  6  3  4  16-15  15
6.       CSM Sibiu                         13  6  2  5  21-17  14
7.       ASA Tîrgu Mureș             13  7  0  6  21-23  14
8.       Minerul Lupeni                 13  5  3  5  17-17  13
9.       AS Cugir                           13  6  1  6  20-20  13
10.   Gaz Metan Mediaș            13  5  3  5  14-15  13
11.   Clujana Cluj                      13  5  2  6  18-15  12
12.   Sătmăreana Satu Mare      13  5  0  8  15-17  10
13.   CSM Reșița                       13  3  2  8  15-28   8
14.   CFR Timișoara                  13  2  1  10  5-27   5
 

Interesant de remarcat este faptul că ultimele două clasate, CSM Reșița și CFR Timișoara, se clasaseră pe podium, pe locurile 2 și 3, în ediția precedentă de campionat, fiind principalele contracandidate ale Minerului Baia Mare, echipa care a reușit în cele din urmă să promoveze. Dar iată care erau și celelalte competitoare din această serie ”transilvană” a categoriei B (și în seria I erau două echipe din Ardeal, Tractorul Brașov și Chimia Făgăraș).
Știința (Politehnica) Timișoara tocmai retrogradase din categoria (divizia) A și era principala candidată la promovare, având o puternică susținere din partea autorităților din regiunea Banat.
Industria Sîrmei Cîmpia Turzii a fost principala adversară a timișorenilor pe parcursul returului și una dintre echipele puternice ale categoriei B din acea perioadă.
Jiul Petrila era de fapt fosta și viitoarea Jiul Petroșani. Retrogradată de curând din categoria A, era o permanentă candidată la revenirea pe prima scenă a fotbalului românesc, dar startul ratat al returului (cu două înfrângeri) a făcut ca minerii să renunțe la idee în acest sezon, devenind o echipă de pluton.
Minerul Lupeni era o altă echipă retrogradată de puțin timp (1963) din prima divizie dar nu mai avea să revină niciodată acolo, acordând prioritate vecinilor mai puternici din Petroșani. În categoria B era însă o echipă puternică, de temut.
Clujana era noul nume cu care s-a prezentat în această stagiune echipa care s-a numit CSM Cluj între 1960 și 1964. A doua echipă a Clujului, după Știința (aflată în categoria A), s-a aflat aproape de retrogradare în campionatul precedent dar a avut o evoluție destul de bună în acesta, în special în retur.
CSM Sibiu reprezenta principala echipă a orașului de pe Cibin. La fel ca și Clujana, după ce a fost aproape de retrogradare cu un sezon în urmă, sibienii și-au luat toate măsurile de precauție ca în acest campionat să fie scutiți de orice emoții.
ASA Tîrgu Mureș era noul nume (care avea să devină consacrat) al echipei mureșene, care se numise Mureșul între 1960 și 1964. În acest campionat, mureșenii au fost o echipă de mijlocul clasamentului, fiind cel mai aproape de zicala ”zmei acasă, miei afară”, dovadă că au reușit performanța de a câștiga toate meciurile de pe teren propriu, fără a lua vreun punct din deplasare.
Gaz Metan Mediaș a fost una dintre potențialele candidate la retrogradare, dar medieșenii au reușit cumva să ”dreagă busuiocul” și să se salveze și în acest an. A fost echipa cu cele mai multe rezultate de egalitate (7) din serie, la egalitate cu Minerul Lupeni.
AS Cugir a fost și a rămas una dintre echipele-surpriză din categoria B, care s-a descurcat remarcabil și în această ediție de campionat. În condițiile în care orașe mai mari din jur (Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Sebeș, Orăștie) nu aveau echipă la nivelul diviziei secunde, performanța echipei din Cugir de a se clasa pe la mijlocul clasamentului este una mai mult decât onorabilă.
Adevărata surpriză a fost însă, așa cum spuneam, Recolta Carei. O surpriză în ambele sensuri - una plăcută în tur și una neplăcută în retur, când echipa din Carei a obținut doar 7 puncte și a înscris doar 6 goluri! Noroc cu punctele acumulate în tur...
CSM Reșița fusese una dintre protagonistele campionatului precendent dar a avut un tur aproape catastrofal, încheiat pe poziție de retrogradare cu doar 8 puncte. Reșițenii au tras tare primăvara, fiind campionii (neoficiali) ai returului și salvându-se in extremis de la retrogradare, cu o victorie în ultima etapă în fața contracandidatei Sătmăreana.
Sătmăreana era noul nume al echipei din Satu Mare, care se numise ASMD (Asociația Sportivă Muncitoresc-Dinamovistă) Satu Mare din 1961, când a fost ”mutată” de la Baia Mare, unde activase înainte cu numele de Dinamo Săsar. Sătmărenii au avut două puncte avans față de CSM Reșița la finalul turului dar în retur, deși au avut evoluții relativ bune, nu au ținut pasul cu reșițenii.
CFR Timișoara a fost marea dezamăgire a acestei ediții de campionat. După ce ani la rând au fost printre candidatele la promovare, uneori cotată la egalitate cu concitadinii de la Știința, în acest sezon feroviarii nu au mai avut susținerea necesară, și, după un tur foarte-foarte slab, nu au mai reușit să recupereze în retur și au retrogradat pentru prima dată după război în divizia C.
Iată și rezultatele complete ale returului și clasamentul final:


Etapa 14, joi, 25 martie 1965 (etapa trebuia să se dispute duminică, 21 martie, dar s-a amânat datorită zilelor de doliu național cauzate de decesul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej)

Jiul Petrila – CFR Timișoara 0-1 (0-1) Panici 10.
ASA Tg. Mureș - Recolta Carei 3-0 (2-0) Siko 4, Dombrovschi 25p, 82.
AS Cugir – Sătmăreana 3-0 (1-0) Lazăr 15, Gh. Ion 55, Boroș I 80p.
CSM Reșița – CSM Sibiu 2-0 (1-0) Grizea 44, Rednic 58.
Știiința Timișoara – Vagonul Arad 1-0 (1-0) Lereter 40.
Gaz Metan Mediaș - Clujana 0-1 (0-0) Tordai 79.
ISCT – Minerul Lupeni 1-0 (1-0) Mureșan II 7.

Etapa 15, 28 martie 1965

Minerul Lupeni – Știința Timișoara 2-0 (1-0) Pleian 3, Ologu 64.
CFR Timișoara – CSM Reșița 3-1 (0-0) Gergeli 52, Covaci 79, 89 – Arnotski 90.
Recolta Carei – Gaz Metan Mediaș 1-1 (1-0) Hauler 25 - Țica 65.
Sătmăreana – ISCT 1-1 (1-1) Naghi 36 – Mureșan I 8.
Vagonul Arad – ASA Tg. Mureș 2-1 (2-1) Toma 13p, 28p – Gyorfi 26.
Clujana – Jiul Petrila 1-0 (0-0) Stanciu 48.
CSM Sibiu – AS Cugir 3-0 (2-0) Comșa 14, 85, Văcaru 26p.

Etapa 16, 4 aprilie 1965

ISCT – Gaz Metan Mediaș 1-0 (0-0) Chețan 84.
Jiul Petrila – Vagonul Arad 1-0 (1-0) Libardi 32p.
CSM Sibiu – CFR Timișoara 3-1 (2-1) Laufceag 17, Comșa 29, Selymesi I 56 – Covaci 37.
AS Cugir – Minerul Lupeni 0-0
Știința Timișoara – Clujana 2-1 (1-1) Cotormani 30, Lereter 74 – Stanciu 15.
CSM Reșița – ASA Tg. Mureș 1-0 (1-0) Pătrașcu 15.
Sătmăreana – Recolta Carei 1-0 (0-0) Kuki 64.

Etapa 17, 11 aprilie 1965

Vagonul Arad – Recolta Carei 2-1 (1-1) Macavei 19, Toma 59 – Mikulas 20.
Gaz Metan Mediaș - AS Cugir 2-0 (0-0) Pascal 48, Păcuraru 78.
Minerul Lupeni – Jiul Petrila 1-1 (0-0) Cotroază 59 – Casandra 63.
Clujana – CSM Reșița 0-0
ASA Tg. Mureș - Sătmăreana 2-0 (2-0) Dombrovschi 1, 10.
CFR Timișoara - Știința Timișoara 0-1 (0-0) Cotormani 56.
ISCT – CSM Sibiu 2-0 (1-0) Mureșan I 3, Mureșan II 76.

Etapa 18, 18 aprilie 1965

AS Cugir – Clujana 1-0 (0-0) Boroș I 70p.
ASA Tg. Mureș - Știința Timișoara 2-1 (1-0) Gyorfi 13, 67 – Regep 71.
CSM Reșița – Gaz Metan Mediaș 2-0 (2-0) Georgevici 25, 44.
CFR Timișoara – ISCT 1-1 (1-0) Fodor 5 – Vegh 68.
Minerul Lupeni – CSM Sibiu 2-0 (1-0) Ologu 28, Cotroază 48p.
Sătmăreana – Vagonul Arad 0-0
Recolta Carei – Jiul Petrila 2-0 (0-0) Mikulas 58, Hauler 85.

Etapa 19, 25 aprilie 1965

Știința Timișoara – Sătmăreana 2-0 (2-0) Cucu 2, Mihăilă 42.
Vagonul Arad – CFR Timișoara 3-2 (3-1) Schweininger 31, Boroș 42, Moț 43 – Fodor 9, 53.
Clujana – ISCT 2-0 (2-0) Soboslai 35, Bocan 45.
CSM Reșița – Minerul Lupeni 3-0 (1-0) Varga 25, Arnoțchi 46, 67.
CSM Sibiu – Recolta Carei 3-0 (1-0) Văcaru 33, Laufceag 50, Comșa 64.
Jiul Petrila – AS Cugir 2-0 (2-0) Libardi 5, 23.
Gaz Metan Mediaș - ASA Tg. Mureș 1-0 (0-0) Filip 78.

Etapa 20, 2 mai 1965

ISCT – ASA Tg. Mureș 3-1 (0-1) Chețan 59, Raab 62p, Vegh 77 - Țarălungă 32.
Sătmăreana – CFR Timișoara 4-0 (1-0) Silaghi 36, Tiron 52, 77, Mesaroș 85.
Știința Timișoara – Jiul Petrila 2-0 (0-0) R. Lazăr 53, Lereter 73p.
Minerul Lupeni – Gaz Metan Mediaș 3-0 (3-0) Cotroază 2, 38, Ologu 41.
Recolta Carei – Clujana 0-0
AS Cugir – CSM Reșița 3-0 (1-0) Mureșan 30, 75, Gh. Ion 55.
Vagonul Arad – CSM Sibiu 4-0 (2-0) Toma 30, Boroș 44, Petschowski III 48, 68.

Etapa 21, 9 mai 1965

CFR Timișoara – Minerul Lupeni 2-1 (2-0) Covaci 2, 11 – Staudt 48p.
ASA Tg. Mureș - AS Cugir 2-0 (1-0) Dombrovschi 39, Sardi 84.
Clujana – Vagonul Arad 3-1 (1-1) Soos 17p, Lungu 55, Gocan 77 – Stănoaie 29.
Jiul Petrila – Sătmăreana 5-0 (3-0) Farcaș 18, Martinovici 28, 58, Casandra 38, 86.
CSM Reșița – ISCT 2-1 (1-1) Griza 3, Varga 50 – Vegh 7.
CSM Sibiu – Gaz Metan Mediaș 0-0
Recolta Carei - Știința Timișoara 0-1 (0-0) Popa 66.

Etapa 22, 16 mai 1965

Sătmăreana – Clujana 2-0 (1-0) Mesaroș 26, Silaghi 78.
CFR Timișoara – Recolta Carei 1-1 (1-1) Gerghel 30p – Petz 7.
CSM Sibiu – Jiul Petrila 5-0 (3-0) Cherciu 17, Văcaru 19, 75, Comșa 38, Baban 85.
Minerul Lupeni – ASA Tg. Mureș 5-0 (4-0) Ologu 5, 10, 31, 38, Cotroază 87.
Gaz Metan Mediaș - Știința Timișoara 1-1 (1-1) Marinescu 44 – R. Lazăr 11.
Vagonul Arad – CSM Reșița 2-0 (1-0) Toma 38p, 52.
AS Cugir – ISCT 2-0 (0-0) Mihai 62p, Mureșan 86.

Etapa 23, 23 mai 1965

ISCT – Recolta Carei 1-0 (0-0) Constantin 65p.
Clujana – ASA Tg. Mureș 5-0 (3-0) Alecu 8a, Soboslai 12, 75, 83, Antal 54.
AS Cugir – CFR Timișoara 4-2 (3-1) Lazăr 18, 43, Kis 40, Moraru 85 – Gherghel 30, Pali 54.
Jiul Petrila – CSM Reșița 3-1 (2-0) Martinovici 1, Libardi 36, 50p – Niculescu 84.
Gaz Metan Mediaș - Vagonul Arad 2-1 (1-1) Filip 9, Barna 77 – Schlezinger 13.
Știința Timișoara – CSM Sibiu 4-0 (0-0) Lereter 50, 88, Manolache 60, 73.
Sătmăreana – Minerul Lupeni 4-1 (2-0) Kuki 10p, Marian 15, Silaghi 65, Mesaroș 85 – Ologu 88.

Etapa 24, 30 mai 1965

ISCT – Vagonul Arad 2-1 (0-1) Mureșan I 85, Mureșan II 90 – Boroș 36.
ASA Tg. Mureș - Jiul Petrila 3-1 (0-0) Alecu 65, Sîntion 75, Țarălungă 77 – Stoker 47.
Recolta Carei – AS Cugir 1-0 (0-0) Hauler 75p.
CSM Sibiu – Sătmăreana 5-1 (1-0) Văcaru 7, Popa 48, 51, Baban 84, Laufceag 88 – Mesaroș 67.
CFR Timișoara – Gaz Metan Mediaș 0-0
Minerul Lupeni – Clujana 0-0
CSM Reșița - Știința Timișoara 2-0 (1-0) Arnoțchi 29, Rednic 88. S-a jucat pe 9 iunie.

Etapa 25, 6 iunie 1965

Știința Timișoara – AS Cugir 3-1 (3-0) Manolache 2, Speriosu 23, Lereter 37 – Mureșan 54.
Jiul Petrila – ISCT 4-0 (4-0) Peronescu 8, 45, Casandra 16, Libardi 42p.
Vagonul Arad – Minerul Lupeni 0-0
Clujana – CFR Timișoara 3-0 (1-0) Rusu 40, Antal 48, Soboslai 62.
Sătmăreana – Gaz Metan Mediaș 2-0 (2-0) Savaniu 23, Mesaroș 34.
ASA Tg. Mureș - CSM Sibiu 4-0 (0-0) Dombrovschi 50, Sardi 54, 84, Sătmăreanu 65.
Recolta Carei – CSM Reșița 0-2 (0-1) Kafka 12, Arnoțchi 68.

Etapa 26, 13 iunie 1965

CSM Reșița – Sătmăreana 4-0 (3-0) Rednic 7, 86, Kafka 15, 30.
CFR Timișoara – ASA Tg. Mureș 2-1 (1-0) Covaci 38, Seceleanu 67 – Sardi 59.
Minerul Lupeni – Recolta Carei 4-0 (3-0) Ologu 2, Cărare 15, 35, Cotroază 46.
ISCT - Știința Timișoara 2-0 (2-0) Mureșan I 25, Rab 34p.
CSM Sibiu – Clujana 1-0 (0-0) Comșa 60.
Gaz Metan Mediaș - Jiul Petrila 3-0 (1-0) Tămăioagă 21, Pascal 50, Tudose 89.
AS Cugir – Vagonul Arad 2-1 (1-1) Mureșan 1, Boroș I 81 – Macavei 21. S-a jucat în devans, pe 2 iunie.

Clasament final

 1.       Știința Timișoara          26  14  5  7  41-25  33 
2.       Ind. Sîrmei C. Turzii    26  14  4  8  36-29  32
3.       Clujana Cluj                 26  11  5  10 34-22 27
4.       Minerul Lupeni            26  10  7  9  36-28  27
5.       CSM Sibiu                   26  12  3  11 41-37 27
6.       Vagonul Arad               26  11  5  10 33-30 27
7.       Jiul Petrila                    26  11  4  11 42-33 26
8.       AS Cugir                      26  12  2  12 36-36 26
9.       ASA Tîrgu Mureș        26  13  0  13 40-44 26 
10.   Gaz Metan Mediaș       26   9   7  10 24-27 25 
11.   CSM Reșița                  26  11  3  12 35-40 25 
12.   Recolta Carei               26  10  5  11 29-36 25 
13.   Sătmăreana Satu Mare 26  10  2  14 30-40 22 
14.   CFR Timișoara             26   6  4  16 20-50 16

Știința Timișoara a promovat în categoria A iar ultimele două clasate, Sătmăreana și CFR Timișoara, au retrogradat în categoria C. Atât situația la vârful clasamentului, cât și cea din subsolul acestuia, au fost influențate de un meci amânat ”strategic”, CSM Reșița - Știința Timișoara, din etapa a 24-a, care s-a jucat abia după etapa a 25-a (penultima), pe 9 iunie, când timișorenii erau deja promovați și și-au putut ”permite” să piardă meciul de la Reșița. Astfel, în etapa a 25-a, Industria Sîrmei Cîmpia Turzii a pierdut cu 4-0 (!) meciul din deplasare cu Jiul Petrila iar Știința Timișoara a câștigat partida de acasă, 3-1 cu AS Cugir. Diferența dintre cele două echipe era deja de 3 puncte și nu mai putea fi matematic recuperată de ISCT, care mai avea un singur meci de jucat (victoria valora doar 2 puncte). Astfel, Ștința a pierdut și restanța cu CSM Reșița, și meciul din ultima etapă, derby-ul cu a doua clasată, la Cîmpia Turzii, în care ”Sîrma” a obținut o victorie de palmares cu 2-0.
Pentru reșițeni nu era însă suficientă victoria din meciul cu Știința Timișoara. Ei oricum reușiseră să se impună în meciul din etapa a 25-a de la Carei, 2-0 cu Recolta, rezultat care poate fi considerat ca o mare surpriză. Astfel, cu toate că Sătmăreana a câștigat în aceeași etapă, 2-0 pe teren propriu cu Gaz Metan Mediaș, rămânea la un punct în spatele celor de la CSM Reșița înaintea ultimei etape, care, paradoxal, la fel ca și în cazul primelor clasate, programa meciul direct: CSM Reșița - Sătmăreana. Gazdelor le era suficient și un egal, în vreme ce oaspeții aveau nevoie de victorie pentru a se salva. Scorul, 4-0 pentru CSM Reșița, este însă elocvent.
 
Clasamentul returului diviziei B, seria a II-a

1.       CSM Reșița                       13  8  1  4  20-12  17
2.       Știința Timișoara               13  8  1  4  18-11  17
3.       Ind. Sîrmei Cîmpia Turzii 13  7  2  4  15-14  16
4.       Clujana Cluj                      13  6  3  4  16-7    15
5.       Minerul Lupeni                 13  5  4  4  19-11  14
6.       CSM Sibiu                         13  6  1  6  20-20  13
7.       AS Cugir                            13  6  1  6  16-16  13
8.       Vagonul Arad                     13  5  2  6  17-15  12
9.       ASA Tîrgu Mureș              13  6  0  7  19-21  12
10.   Gaz Metan Mediaș             13  4  4  5  10-12  12
11.   Sătmăreana Satu Mare       13  5  2  6  15-23  12
12.   Jiul Petrila                          13  5  1  7  17-19  11
13.   CFR Timișoara                   13  4  3  6  15-23  11
14.   Recolta Carei                      13  2  3  8    6-19   7


Echipa standard a Vagonului Arad a fost următoarea în acest retur de campionat: Kiss - Lenarth, Mühlroth (Petschovschi III), Izghireanu, Matusinka - Schweininger, Boroș - Stănoaie (Petschovschi II), Moț, Toma, Macavei. După cum se observă, antrenorul Toma Jurcă folosea o formulă 4-2-4, obișnuită în acea vreme. Au mai jucat: portarul Diaconu, fundașul Milincovici și atacantul Chitic, iar din lot mai făceau parte Negrău, Duma sau Neșcu. Principala noutate în retur era atacantul (extremă dreapta) Stănoaie, adus de la Dinamo Pitești. Cei doi frați Petschovschi, fiii marelui Iosif Petschovschi, au cam pierdut postura de titulari, fiind folosiți doar sporadic. Portarul Kiss, la echipă de aproape 20 de ani, a fost folosit aproape meci de meci, fiind uneori înlocuit cu Diaconu (erau permise doar maxim două schimbări, din care una de portar). Lenarth, Izghireanu și Matusinka au fost titulari incontestabili în apărare, iar Schweininger și Boroș au constituit cuplul de mijlocași centrali la toate partidele. În atac, dacă pe flancul drept au fost folosiți alternativ Stănoaie (cel mai des), Petschowski III sau Chitic, în centru au fost folosiți mai mereu Moț și Toma, iar pe stânga, inegalabilul Macavei.

 Echipa Vagonul Arad la meciul cu Jiul Petrila din deplasare (4 martie 1965, etapa a 16-a).
Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Toma Jurcă (antrenor), Boroș, Kiss, Lenarth, Matusinka, Petschovschi II, Izghireanu.
Jos, de la stânga la dreapta: Stănoaie, Moț, Schweininger, Toma, Macavei.

Vagonarii au făcut un campionat foarte bun. Începând cu etapa a 17-a, echipa a ajuns pe locul 3, și ar fi încheiat pe această poziție dacă ar fi obținut victoria în ultimul meci de pe teren propriu (0-0 cu Minerul Lupeni). Acest egal a făcut ca echipa arădeană să termine la egalitate de puncte cu alte trei echipe - Clujana, Minerul Lupeni și CSM Sibiu, care, având golaveraj mai bun, s-au clasat pe locurile 3, 4 și 5, iar Vagonul a terminat pe locul 6. Oricum, o comportare meritorie pentru o nou-promovată!
Golgeterii echipei din retur au fost: Toma - 6 goluri (din care 3 din penalty), Boroș 3, Macavei, Schweininger și Petschowski III - câte 2 goluri, Stănoaie și Moț - câte 1 gol.