Duminică, 29 septembrie, pe o vreme ploioasă și pe un teren îmbibat cu apă și cu numeroase bălți, AMEFA a jucat primul său meci pe teren propriu din actualul sezon cu începere de la ora 17 în compania echipei Viitorul Gârbău. Jocul, desfășurat pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”, a fost pe punctul de a fi amânat din cauza condițiilor improprii în care se afla o parte din suprafața de joc sintetică. Totuși, având în vedere dificultățile organizatorice și logistice pe care le presupune amânarea unui meci când toată lumea, inclusiv echipa oaspete, este deja prezentă la teren, s-a luat decizia ca meciul să se dispute. Pentru AMEFA a fost un meci cu mult ghinion, în condițiile în care a dominat partida de la un capăt la altul, a fost echipa mai bună pe teren din aproape toate punctele de vedere, și totuși a pierdut, oaspeții fiind mai eficienți și punctând la două din puținele ocazii pe care le-au avut. Pentru AMEFA, echipa care a avut mai mult posesia și a încercat să construiască ceva, vremea și terenul s-au dovedit adversari mai de temut decât cei din echipa adversă, mingea oprindu-se deseori prin bălți, inclusiv în careul advers, în momente decisive. În plus, arbitrii au pus și ei umărul la victoria oaspeților, prin câteva decizii controversate sau de-a dreptul greșite.
Cele două echipe, AMEFA (în roșu-negru) și Viitorul Gârbău (în galben-negru), și brigada de arbitri înaintea începerii meciului. Foto: Raularian Rusu
AMEFA a jucat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos, László Dénes, Emil Trifan, Robert Rus (66 Denis Alexandru) - Rareș Ciprian Câmpan, Andrei Nemeș, Lucian Baciu - Felix Halbedel (57 Rareș Chesăuan), Mihnea Jurca, Adrian Blendea. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
Au arbitrat foarte slab Alin Constantin Vicliuc la centru, Tudor Horea Punteaș și Cătălin Man - asistenți (toți din Cluj-Napoca).
Încă din primele minute, AMEFA a avut câteva șanse bune de a deschide scorul, dar atacanții Felix Halbedel, Mihnea Jurca și Adrian Blendea, deși și-au depășit adversarii și au ajuns în careu în poziție clară de finalizare, au fost încurcați de apa de pe gazon și șuturile lor s-au oprit în baltă sau au fost atenuate, permițând portarului advers să intervină.
Prima fază controversată s-a petrecut în minutul 13, la o minge lungă, de urmărire, pe partea dreaptă. Mihnea Jurca, deși a pornit din spatele adversarului, a reușit să-l depășească în alergare, să-i ”ia fața”. În careu însă, fundașul de la Viitorul Gârbău l-a dezechilibrat pe Mihnea Jurca, provocând căderea acestuia în momentul în care avea mingea sub control și se îndrepta spre poartă. Atât arbitrul de centru, cât și asistentul de pe acea parte (Cătălin Man), au ignorat faultul evident, care ar fi însemnat și penalty și (posibil) cartonaș roșu pentru jucătorul oaspeților.
Peste doar două minute, la prima acțiune de atac a oaspeților, aceștia deschid scorul cu mult noroc: la o centrare de pe partea dreaptă, mingea îl lovește pe Emil Trifan, și din acesta ricoșează nefericit în poartă: 0-1 (min. 15).
AMEFA reia atacurile cu intensitate sporită și reușește egalarea destul de repede. După un corner de pe partea stângă, mingea ajunge pe partea opusă la László Dénes, al cărui șut dintr-un unghi dificil îl păcălește totuși pe portarul advers: 1-1 (min. 20).
În continuare, jocul s-a desfășurat în aceleași coordonate, cu AMEFA căutând să străpungă defensiva adversă, a cărui principal aliat a fost terenul greu și bălțile din fața porții. Chiar și când oaspeții au părut depășiți, au intervenit arbitrii. În min. 40, Andrei Nemeș îi pasează de pe partea stângă lui Felix Halbedel în centru și acesta scapă spre poartă, dar asistentul semnalizează offside. Pe filmare se vede clar că un fundaș de la Viitorul Gârbău era chiar în spatele lui Felix Halbedel și cu cel puțin un picior mai aproape de poartă în momentul pasei.
De altfel, atmosfera s-a tensionat spre finalul primei reprize, pe fondul unei serii de decizii controversate ale brigăzii de arbitri, jucătorii de la AMEFA inflamându-se inclusiv de la faze mai puțin importante, precum un aut de margine.
În acest context tensionat, a venit și al doilea gol al oaspeților, după un fault dur în atac (nesancționat) asupra lui Emil Trifan, comis chiar înainte de șutul precis din afara careului a lui Alex Marc Calina: 1-2 (min. 44). O fază la care fundașul de la AMEFA nu a putut participa, fiind întins pe jos, fapt care nu i-a impresionat pe arbitri, și nici pe oaspeți, care au continuat jocul și au înscris golul care avea să fie (surprinzător) cel al victoriei.
În repriza a doua, deși toată lumea se aștepta ca AMEFA să răstoarne situația de pe tabelă, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Oaspeții au jucat inteligent, la trecerea timpului și conservarea rezultatului, fragmentând jocul cât mai mult, ceea ce nici nu era prea greu în condițiile în care s-a disputat meciul. AMEFA a continuat să atace, dar de multe ori haotic, fără să mai găsească atât de ușor breșe într-o defensivă tot mai compactă a oaspeților, care s-au baricadat în fața porții, cu rare incursiuni în terenul advers. Chiar și așa, oaspeții au fost aproape de 3-1 la o fază la care portarul Paul Șofron a intervenit de două ori în fața atacanților de la Viitorul Gârbău, care au șutat pe rând în blocajul portarului de la AMEFA.
În afară de această dublă ocazie însă, oaspeții nu au contat aproape deloc în ofensivă și au mizat pe o apărare ”beton”, care în cele din urmă a dat roade. Jucătorii de la AMEFA, cu ”bateriile” tot mai pe ”low” pe măsură ce se apropia finalul meciului, n-au mai găsit suficiente resurse și soluții pentru a răsturna scorul sau măcar pentru a egala. Cu toate acestea, o parte din vină se poate atribui și arbitrilor, care au judecat orice fază în favoarea echipei oaspete. Astfel, în min. 51, Adrian Blendea primește o pasă excelentă de pe partea dreaptă, în careu, dar este împiedicat și trântit la pământ de un fundaș, care vine din spate. Arbitrul lasă jocul să continue. În min. 58, după o fază prelungită de atac în careul celor de la Viitorul Gârbău, în care atacanții de la AMEFA au tras în portar de la câțiva metri, Mihnea Jurca finalizează în cele din urmă, dar se semnalizează offside la Rareș Chesăuan, în faza premergătoare golului. Reluările nu sunt clare, dar mai mulți jucători oaspeți și portarul se aflau în careul mic la acea fază, ceea ce face suspicioasă poziția de offside.
Atacurile AMEFA au continuat, cu numeroase alte ocazii, neconcretizate însă. În minutul 84, arbitrul de centru a comis o nouă gafă monumentală, acordând al doilea cartonaș galben și implicit cartonașul roșu căpitanului AMEFA, Emil Trifan, la o fază la care acesta a fost faultat dur de către adversarul direct. Emil Trifan nu a continuat jocul și s-a întors spre adversar, fără să-l atingă. Arbitrul a întrerupt imediat jocul, normal ar fi fost să-l întrerupă pentru acordarea loviturii libere pentru AMEFA din moment ce avantajul nu s-a concretizat. În schimb, arbitrul a acordat cartonașe galbene ambilor jucători, lui Emil Trifan probabil pentru că și-a permis să se oprească după ce a fost ”cosit” de adversar și a avut tupeul să-l înfrunte pe acesta, deși nimic altceva nu s-a întâmplat. Mai mult, în loc ca jocul să se reia cu o lovitură liberă pentru AMEFA, arbitrul a decis că mingea aparține echipei oaspete!
Chiar și în zece, AMEFA a dominat finalul de joc, și a mai ratat o ocazie clară de a egala, prin Adrian Blendea, care, singur în fața porții, a trimis peste transversală.
În cele din urmă, oaspeții au luat toate cele trei puncte, iar AMEFA rămâne cu o uriașă frustrare după un meci pe care l-a avut în mână din toate punctele de vedere, dar pe care l-a pierdut într-o manieră demnă de un scenariu de la Hollywood.
Următorul meci al AMEFA va fi sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 15, la Aghireșu, cu Minerul Aghireșu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu