sâmbătă, 27 mai 2023

Norma de cinci: Sănătatea S.P. 2 Cluj-Napoca - AMEFA 2-5 (1-4)

Duminică, 21 mai, de la ora 17, AMEFA a întâlnit a doua echipă a clubului Sănătatea Servicii Publice Cluj-Napoca pe terenul sintetic din Baza Sportivă ”Unirea” (cartier Mănăștur), deoarece pe stadionul Clujana, unde joacă de obicei meciurile de pe teren propriu „virușii verzi”, a avut loc un festival. Vremea a fost una deosebit de caldă, până pe la mijlocul reprizei secunde, când s-a stârnit o aversă de ploaie, care a ținut exact până la final. Oaspeții nu au avut probleme în a se impune în fața unei echipe formată aproape exclusiv din juniori. AMEFA a marcat iarăși 5 goluri în deplasare, după isprăvile similare din ultimele două deplasări, cu Juniorul Cluj, tot pe acest teren (și același scor, 2-5), și cu AS Borșa (scor 3-5), astfel că se poate spune că a devenit o normă să înscrie 5 goluri în deplasare. În plus, și în meciul din tur, de pe teren propriu, AMEFA a învins cu 5-1 pe Sănătatea 2 Cluj-Napoca.

AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - János Szabó, Andrei Nemeș, Emil Trifan, Robert Rus (71 Rareș Mocan) - Marius Frîncu (79 Sebastian Chiș) - Lucian Baciu (58 Marius Vlad Ciortea), Rareș Ciprian Câmpan (79 Răzvan Cetănaș), Rareș Suciaghi, Adrian Blendea (71 Denis Alexandru) - Cristian Cifor (58 Vlad Miron). Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.

Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, cu Pavel Mura la centru, ajutat de asistenții Andrei Lucian Feher și Székely Zsolt. Observator din partea AJF a fost domnul Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca).

Cartonaș galben: Marius Frîncu (min. 72).

Partida a început foarte bine pentru AMEFA, care a deschis scorul la prima acțiune. Rareș Ciprian Câmpan a executat un corner de pe partea dreaptă, a trimis surprinzător în afara careului la Marius Frîncu, demarcat, iar acesta a avut timp să preia și să-și pregătească șutul, nu prea puternic, dar suficient de plasat ca să-l încurce pe portarul gazdelor, mai ales că mingea a trecut printre mai mulți jucători din careu: 0-1 (min. 2).

Tinerii jucători ai echipei gazdă au preluat în scurt timp frâiele partidei, având mai mult timp posesia și atacând destul de constant, dar mai degrabă haotic, în vreme ce AMEFA s-a apărat exact și a încercat să dea replica pe contraatac.

Dominarea teritorială a gazdelor a avut în cele din urmă consecințe pe tabela de marcaj. După ce l-au pus la încercare pe Paul Șofron în câteva rânduri, gazdele au reușit egalarea: o acțiune consistentă pe partea dreaptă s-a finalizat cu o centrare precisă pe jos în centrul careului, de unde Mario Lucas Iancu a reluat nestingherit în poartă: 1-1 (min. 20).

Răspunsul oaspeților nu a întârziat. Cei doi mijlocași de creație, Rareș Ciprian Câmpan și Rareș Suciaghi, au reușit un un-doi pe un contraatac purtat pe axul central, iar Rareș Suciaghi a finalizat cu un șut din marginea careului, la colț, în stânga portarului: 1-2 (min. 24). AMEFA a continuat de data aceasta să preseze, și, excelent lansat de Rareș Suciaghi, Cristi Cifor a șutat din careu la colțul lung, dar a nimerit bara laterală (min. 29).

AMEFA s-a desprins definitiv câteva minute mai târziu. Lucian Baciu a trimis o diagonală lungă, din propria jumătate, spre Adrian Blendea, care a scăpat de marcaj pe banda stângă, a pătruns în careu și a trimis precis la colțul lung: 1-3 (min. 32).

Gazdele ar fi putut reveni în joc. După un corner de pe partea stângă, executat la bara a doua, unul din jucătorii de la Sănătatea a trimis mingea cu capul în bara transversală (min. 34). Dacă n-au punctat gazdele, au făcut-o oaspeții, tot după un corner, și tot de pe partea stângă. Lucian Baciu a executat, un fundaș a respins neinspirat până la Rareș Ciprian Câmpan, aflat liber la 16 m, și acesta a șutat din prima, fără preluare, cu stângul, la vinclu: 1-4 (min. 41).

Repriza a doua a fost mai liniștită din punct de vedere al acțiunilor de poartă. Echipa gazdă, Sănătatea 2 Cluj, a avut posesia mingii, dar nu prea a reușit să străpungă defensiva foarte bine organizată a oaspeților, care au practicat un joc tipic de conservare a rezultatului, cu unele acțiuni pe contraatac, care însă nu au mai avut puterea celor din prima repriză. S-au produs și numeroase modificări în ambele echipe. În plus, de pe la jumătatea reprizei a început să plouă. Din fericire, intensitatea moderată a ploii a permis ca jocul să continue, deși nivelul a scăzut și mai mult.

Fază de joc de la jumătatea reprizei secunde, după începerea ploii. Sănătatea 2 Cluj (în verde-roșu-albastru) are posesia în propria jumătate, iar AMEFA (în alb) se apără. Foto: Raularian Rusu

Gazdele au intensificat atacurile spre finalul jocului și au avut câteva ocazii bune de a mai reduce din handicap, inclusiv un șut în bara laterală (min. 75). AMEFA a egalat imediat situația la șuturi în bară: noul intrat Sebastian Chiș a expediat un șut din afara careului și a nimerit tot bara laterală (min. 80).

La faza imediat următoare, AMEFA a punctat din nou. Marius Vlad Ciortea a centrat precis de pe partea dreaptă pentru Rareș Suciaghi, acesta a preluat pe piept și apoi a șutat cu stângul (!), imparabil: 1-5 (min. 81).

Tinerii de la Sănătatea 2 Cluj nu s-au lăsat, presiunea la poarta lui Paul Șofron a crescut din nou în ultimele minute ale partidei, și în cele din urmă a dat roade. După o acțiune prelungită de atac, Rareș Costantea a trimis un șut puternic și precis din afara careului, în dreapta portarului: 2-5 (min. 87).

Cu acest succes, AMEFA se menține pe poziția a treia, la două puncte în spatele echipei de pe locul 2, Avântul Bradu Luna de Sus, și cu două puncte mai mult decât echipa de pe locul 4, Someșul Gilău. Următorul meci al AMEFA va fi duminică, 28 mai, de la ora 18, pe teren propriu, cu ACS Pădureni Chinteni.

sâmbătă, 20 mai 2023

În luptă cu vremea, terenul și... adversarul: AS Borșa - AMEFA 3-5 (1-3)

După înfrângerea categorică din fața liderului, AMEFA a avut șansa de a-și reveni din punct de vedere al moralului în disputa cu ultima clasată, AS Borșa, echipă care, până în acest moment, nu a reușit să obțină nici măcar un punct în tot sezonul. Cu toate acestea, meciul de duminică, 7 mai, de la ora 18, s-a dovedit a fi unul dintre cele mai dificile. Pe lângă faptul că gazdele, de la AS Borșa, s-au prezentat cu mult peste așteptări, au fost probleme majore cu suprafața de joc - cineva a uitat să mai și tundă iarba la Borșa, iar colac peste pupăză, vremea s-a deteriorat strașnic la sfârșitul primei reprize, când s-a pornit o ploaie torențială, la care s-a adăugat în scurt timp o vijelie, care a făcut imposibilă reluarea meciului după pauză. Repriza a doua s-a disputat totuși, cu o oarecare întârziere, după lungi insistențe, și după ce vijelia s-a mai potolit (dar nu și ploaia), în condiții de joc absolut inumane, pe ploaie și pe un teren îmbibat cu apă și plin de băltoace, jucătorii fiind obligați să practice un fel de polo cu piciorul.

Încă de la încălzire se vedeau niște nori amenințători în depărtare. AMEFA (în alb), în plan apropiat, și AS Borșa (în galben) în plan secundar, pe terenul cu păpădii și iarbă netunsă de ceva vreme de la Borșa. Foto: Raularian Rusu

Cele două echipe și brigada de arbitri la start. Foto: Raularian Rusu

AMEFA a jucat cu: Marius Vlad Ciortea - Andrei Lakatos (61 Sebastian Chiș), Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Robert Rus (69 Rareș Mocan) - Andrei Nemeș, Rareș Suciaghi (69 János Szabó) - Vlad Miron, Darian Soporan, Adrian Blendea (61 Mircea Eugen Ciobanu) - Mihnea Jurca. Rezervă neutilizată: Rareș Ciprian Câmpan. Alături de echipă au mai fost: Tudor Herlea, Raularian Rusu, Gabriel Suciaghi.

Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, cu Cristian Maghiar la centru, ajutat de asistenții Bogdan Claudiu Săbăduș și Andrei Lucian Feher. Observator din partea AJF a fost domnul Alexandru Pop (Dej).

Cartonașe galbene: Tiberiu Flavius Moholea (min. 65), Raul Andrei Buturcă (min. 70) și Gabriel Călin Coșarcă (min. 80), respectiv Horațiu Moldovan (min. 43).

Prima repriză s-a desfășurat în condiții relativ normale de vreme, chiar dacă gazonul a fost sub orice critică. AMEFA a părut să rezolve meciul încă din primele 10 minute, când s-a distanțat la 2-0 pe tabelă. Mai întâi, Andrei Nemeș a reușit o pasă filtrantă care a prins pe picior greșit apărarea gazdelor, Mihnea Jurca scăpând singur cu portarul advers, și marcând cu un șut pe lângă acesta: 0-1 (min. 7). Doar două minute mai târziu, portarul gazdelor a trimis greșit balonul, exact la Darian Soporan, care, foarte inspirat, a trimis pe colțul lung: 0-2 (min. 9).

Din păcate, la acest scor, oaspeții au lăsat-o mai moale, permițând echipei gazdă să revină în joc. Astfel, după un corner de pe partea stângă, apărarea oaspeților a respins mingea doar până la Dragoș Bogdan Pop, în centrul careului, demarcat, iar acesta a avut timp să-și plaseze lovitura de cap: 1-2 (min. 16).

Situația pe teren s-a echilibrat în mod oarecum neașteptat, gazdele simțind că se poate mai mult. AS Borșa a fost la un pas de egalare în min. 33, la o lovitură liberă de la mare distanță, executată foarte bine, dar Marius Vlad Ciortea a reușit să respingă de sub bară, însă tot la un adversar, care a reluat din 6 metri în transversală, mingea fiind ulterior respinsă cu greu din fața porții de defensiva AMEFA.

Peste doar un minut însă, oaspeții s-au desprins din nou la două goluri, în urma unui contraatac, Mihnea Jurca pasându-i decisiv în centrul careului lui Rareș Suciaghi, care a driblat portarul și a finalizat: 1-3 (min. 34).

Chiar înainte de finalul primei reprize, Rareș Suciaghi i-a întors serviciul lui Mihnea Jurca, tot pe un contraatac, lăsându-l pe acesta singur cu portarul, dar Mihnea Jurca a șutat în portarul advers, ratând cea mai mare ocazie a oaspeților cu excepția golurilor (min. 44).

Deja la momentul respectiv ploua, iar ploaia s-a intensificat chiar în ultimul minut al primei reprize, suficient cât să-i ude până la piele pe jucători și pe arbitri, care s-au grăbit la cabine.

Pe timpul pauzei, ploaia s-a transformat în grindină, iar vântul a cunoscut intensificări până la stadiul de vijelie. După 15 minute de pauză, arbitrii și jucătorii au revenit pe teren, cu gândul (probabil) de a începe repriza a doua, doar pentru a constata, destul de repede, că acest lucru era absolut imposibil. Brigada de arbitri a luat decizia de a se aștepta o oră, cum spune regulamentul. S-au purtat tot felul de discuții, inclusiv pentru ca meciul să se încheie cu rezultatul consemnat după prima repriză, 1-3, dar gazdele nu au fost de acord. Problema era că, și dacă ploaia și vijelia se termina, terenul era impracticabil din cauza cantităților mari de apă căzute și acumulate pe gazon. În plus, la ora 20 (după ora de așteptare), ar fi fost prea întuneric pentru a se putea juca.

Astfel că după vreo 20 de minute, când vijelia s-a mai potolit, și ploaia s-a transformat într-una mocănească, arbitrii au rugat gazdele să retraseze terenul (nu se mai vedeau liniile) și apoi au dat drumul la joc, deși condițiile erau inimaginabil de proaste.

Jocul s-a transformat într-o luptă mai degrabă fizică, cu mingi lungi, pe sus, ca să se evite contactul cu băltoacele de pe gazon. Scorul a evoluat cam la fel ca în prima repriză. După vreo 15 minute de joc cu mingi ”la bătaie”, a venit și primul gol. Emil Trifan a degajat lung din propria jumătate, un fundaș central al gazdelor a preluat greșit și i-a făcut practic cadou mingea lui Mihnea Jurca, iar acesta a pătruns în careu și de data aceasta n-a mai ratat: 1-4 (min. 60).

Același Mihnea Jurca a scăpat din nou spre poarta adversă peste câteva minute, dar a șutat peste transversală (min. 67). În schimb, scorul s-a modificat din nou peste doar două minute. Andrei Nemeș l-a lansat pe Darian Soporan pe partea stângă, acesta a centrat perfect pentru Vlad Miron, și aceasta a finalizat în doi timpi, după ce prima dată mingea a lovit bara laterală, dar i-a revenit, pentru 1-5 (min. 69).

La acest scor, din nou, oaspeții s-au văzut câștigători și au mai redus ”turația motoarelor”, fapt de care au profitat gazdele de la AS Borșa, care au dominat destul de clar jocul în ultimele 20 de minute. Ei au reușit să reducă din handicap, mai întâi prin Alexandru Bernard Bocăneală, căruia i s-a ridicat mingea ca la fotbal pe plajă, la marginea careului, și el a expediat un șut imparabil din voleu, în stânga lui Marius Vlad Ciortea: 2-5 (min. 75).

Peste doar un minut, la o șarjă ofensivă a gazdelor pe partea dreaptă, noul intrat János Szabó a comis fault în propriul careu, iar arbitrul a acordat penalty pentru gazde. Acesta a fost transformat de Raul Andrei Buturcă: 3-5 (min. 77).

Până la final AS Borșa a continuat să atace, dar AMEFA, simțind că gluma s-ar putea îngroșa, s-a organizat mai bine în defensivă, astfel că scorul nu s-a mai modificat.

Cu această victorie, AMEFA a trecut din nou pe poziția a doua, profitând de egalul celor de la Avântul Bradu Luna de Sus. În etapa următoare, a 21-a, AMEFA însă a stat, iar Avântul Bradu Luna de Sus a câștigat, astfel că cele două echipe au făcut din nou rocadă între ele în clasament, cei de la Luna de Sus urcând pe poziția secundă, cu 2 puncte în plus față de AMEFA. Cele două echipe au acum același număr de partide jucate.

Următorul meci al AMEFA este duminică, 21 mai, de la ora 17, în deplasare cu Sănătatea 2 Cluj-Napoca. Partida se va juca pe terenul sintetic de la Baza Sportivă ”Unirea” din cartierul Mănăștur, deoarece pe stadionul Clujana are loc un festival.

sâmbătă, 6 mai 2023

Liderul s-a impus clar: AMEFA - Viitorul Poieni 0-5 (0-1)

Etapa a 19-a a Ligii a 5-a (Campionatul Județean Cluj, zona Cluj) a fost programată în mod nefericit în week-end-ul prelungit care includea data de 1 mai, după o pauză destul de lungă cauzată de sărbătorile pascale și de o etapă de Cupa României, în care a participat o singură echipă din zona Cluj (Viitorul Poieni). Astfel, primele două clasate, AMEFA și Viitorul Poieni, au disputat acest meci derby (al etapei, cel puțin) vineri, 28 aprilie, de la ora 20, pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu”, așadar pe nocturnă. Oaspeții, Viitorul Poieni, s-au impus fără drept de apel, consolidându-și poziția de lideri ai clasamentului.

Viitorul Poieni (în alb), brigada de arbitri și AMEFA (în albastru) înainte de începerea jocului. Foto: Raularian Rusu

AMEFA (în albastru, plan apropiat), brigada de arbitri și Viitorul Poieni (în alb) pregătiți de start. Foto: Raularian Rusu

AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos (77 Rareș Mocan), Horațiu Moldovan (77 Răzvan Cetănaș), Emil Trifan, Robert Rus (77 Cosmin Hetea) - Lucian Baciu, Marius Frîncu (60 Mircea Eugen Ciobanu), Andrei Nemeș, Rareș Ciprian Câmpan (60 Adrian Blendea), Darian Soporan (84 Sebastian Chiș) - Mihnea Jurca (84 Denis Alexandru). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Rezerve neutilizate: Marius Vlad Ciortea, Rareș Chesăuan. Alături de echipă a mai fost Raularian Rusu.

Viitorul Poieni: Vasile Tudor Ștefăniță - Alex Nicolae Gyonos, Bogdan Ionuț Ienec, Sergiu Leahu, Andrei Ionuț Boroștean, Mihai Florin Popa (74 Sorin Vulturar), Mircea Ioan Rusu, Flaviu Maxim (46 Cosmin Chiorean), Rareș Tenea, Julius Nebangwa Chenwi, Vasile Ovidiu Pop. Managerul echipei este domnul Sorin Vulturar.

Meciul a fost arbitrat de Șerban Matei (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de Ioan Ovidiu Sabou (Cluj-Napoca) și Luca Tudor Căpîlna (Dej) - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Ovidiu Fărăgău (Cluj-Napoca).

Cartonașe galbene: Emil Trifan (min. 46), respectiv Florin Mihai Popa (min. 25), Mircea Ioan Rusu (min. 42), Flaviu Maxim (min. 45).

Cartonaș roșu: Mircea Eugen Ciobanu (min. 66).

Partida a fost dominată încă din start de echipa oaspete, care s-a instalat în jumătatea adversă de teren și a presat constant, pentru a deschide scorul cât mai repede. AMEFA s-a apărat destul de exact, dar a reușit rareori să treacă de jumătatea terenului în primul sfert de oră, când Viitorul Poieni a avut câteva ocazii mari. Mai întâi, Vasile Ovidiu Pop a reluat spectaculos, din foarfecă laterală, după o preluare pe piept, din careu, dar Paul Șofron a respins (min. 5). Același Vasile Ovidiu Pop a fost excelent servit în centrul careului, dar, deși complet liber, a trimis peste poartă (min. 9). Paul Șofron a respins cu o paradă de zile mari un șut din afara careului (min. 13).

Încetul cu încetul, meciul s-a mai echilibrat, iar gazdele au avut la rândul lor două șanse de a deschide scorul. Șutul lui Marius Frîncu din lateral dreapta a lovit bara transversală (min. 18), iar incursiunea lui Mihnea Jurca, lansat foarte bine pe culoar de Rareș Ciprian Câmpan, s-a încheiat cu un șut din careu în bara laterală (min. 19).

Tocmai pe când AMEFA părea să fi echilibrat jocul, oaspeții au dat lovitura pe contraatac, după un corner al gazdelor. Mingea a ajuns în banda dreaptă, de unde i s-a pasat lui Vasile Ovidiu Pop, care a preluat cu mâna (henț discret, nesemnalizat de brigada de arbitri), și apoi a plecat într-o cursă solitară spre careul advers, încheiată cu un șut precis la colțul lung: 0-1 (min. 25). 

După gol, AMEFA a încercat să iasă mai mult la joc, dar tot cei de la Viitorul Poieni au reușit să mențină mai mult posesia mingii și să se apropie mai periculos de poartă. Un șut de la distanță al oaspeților a trecut cu puțin pe lângă poartă (min. 30), iar Julius Nebagwa Chenwi a fost blocat in extremis de Paul Șofron (min. 38).

După pauză, AMEFA a încercat să revină în joc, și a adoptat o strategie mai ofensivă, care s-a dovedit a fi riscantă, deoarece oaspeții au profitat de spațiile mai mari lăsate în apărare și s-au distanțat decisiv pe tabelă. Astfel, la capătul unui contraatac, Andrei Ionuț Boroștean a prins un șut extraordinar din lateral stânga, din afara careului, mingea mergând ca teleghidată direct în vinclu: 0-2 (min. 52).

Speranțele gazdelor s-au năruit complet pe la jumătatea reprizei secunde. O centrare de pe partea dreaptă a trecut miraculos printre sau pe lângă mai mulți fundași de la AMEFA și a ajuns în centrul careului la Vasile Ovidiu Pop, care a șutat nestingherit unde a dorit el: 0-3 (min. 65). După doar un minut, același Vasile Ovidiu Pop este lansat spre poartă, iar Mircea Eugen Ciobanu îl faultează din postură de ultim apărător la marginea careului, motiv pentru care vede cartonașul roșu (min. 66). Din lovitura liberă rezultă un corner, iar după corner mingea este centrată la colțul lung, de unde Alex Nicolae Gyonos reia cu capul: 0-4 (min. 68). Șah-mat, game over, cum s-ar zice.

Scorul ar fi putut lua proporții catastrofale pentru AMEFA, care, în zece oameni și cu moralul la pământ, era clar expusă unei situații delicate. Cei de la Viitorul Poieni nu au mai forțat însă, marcând doar o singură dată până la finalul partidei, prin Andrei Ionuț Boroștean, care, aproape de la centrul terenului, văzându-l ieșit din poartă pe Paul Șofron, a trimis un șut incredibil de la foarte mare distanță pentru a stabili scorul final: 0-5 (min. 80).

Paradoxal, în zece oameni, AMEFA și-a creat mai multe ocazii în ultimele 20 de minute decât în tot restul partidei, fiind de multe ori aproape de a înscrie golul de onoare, în condițiile în care oaspeții au redus ”turația motoarelor”. Pe rând însă, Mihnea Jurca, Adrian Blendea, Lucian Baciu sau Darian Soporan au ratat oportunități destul de clare de a reduce din handicap.

Pentru AMEFA, acest rezultat este un adevărat ”duș rece”, în condițiile în care până acum echipa se bătea pentru primul loc, iar acest obiectiv pare în acest moment nu doar nerealizabil, ci și nefiresc, având în vedere că liderul, Viitorul Poieni, se dovedește a fi o echipă clar mai bună. E adevărat, la AMEFA a lipsit Rareș Suciaghi, jucător esențial în compartimentul ofensiv, dar e greu de spus dacă prezența lui ar fi influențat decisiv rezultatul meciului. Rămâne ca AMEFA să se bată în continuare cu șanse reale pentru locul 2 sau măcar pentru un loc pe podium, în vreme ce Viitorul Poieni este clar favorită la câștigarea acestei ediții de campionat.

Pentru AMEFA, următorul meci va avea loc duminică, 7 mai, de la ora 18, în deplasare cu ultima clasată, AS Borșa. O victorie la Borșa este absolut necesară pentru moralul echipei, puternic afectat după această înfrângere la scor cu Viitorul Poieni.