Returul Ligii a 5-a (zona Cluj) a început parcă mai târziu ca niciodată în acest sezon, mai exact duminică, 27 martie 2022. AMEFA a avut meci la Sâncraiu, probabil cea mai lungă deplasare din tot anul, iar distanța relativ mare de parcurs (raportat la celelalte meciuri în deplasare) s-a concretizat printr-o participare extrem de redusă din partea jucătorilor, deși, evident, în cazul unora au fost și alte motive, obiective, pentru care au lipsit. Cert este că dintr-un lot de 32 de jucători, au venit la meci 12, din care 2 portari, deci aproape ”la fix” pentru a alinia 11...
Chiar și așa, pe o vreme frumoasă, cu soare și cer senin, AMEFA a reușit să obțină o victorie la limită, 1-0, care s-a conturat abia în a doua repriză, când s-a și marcat singurul gol al partidei. Terenul a pus probleme ambelor echipe, dar în special oaspeților, obișnuiți mai mult pe sintetic... iar adaptarea la condițiile de gazon cu iarbă naturală a părut să se facă destul de greu. Gazdele au avut câteva momente bune, au avut și ocazii, dar Paul Șofron a fost la post și a avut câteva intervenții salvatoare. Cu toate acestea, AMEFA a dominat cea mai mare parte a jocului, și a câștigat pe merit, scorul reflectând în bună măsură realitatea din teren.
Cele două echipe înainte de începerea partidei. AMEFA, în roșu-negru, în plan apropiat, de la stânga la dreapta: Denis Alexandru, Giuseppe Perelli, Marius Frîncu, Rareș Chesăuan, Darian Soporan, Robert Rus, Mihnea Jurcă, Andrei Lakatos, Marius Vlad Ciortea, Paul Șofron și Rareș Ciprian Câmpan. Foto: Raularian Rusu
AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron - Denis Alexandru, Andrei Lakatos, Giuseppe Perelli, Robert Rus - Rareș Ciprian Câmpan (cpt.), Marius Frîncu - Marius Vlad Ciortea, Mihnea Jurcă, Darian Soporan - Rareș Chesăuan. Rezervă neutilizată: Tudor Herlea. Alături de echipă a mai fost președintele asociației, Raularian Rusu.
Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, avându-l pe Soos Richard Robert la centru, ajutat de Cătălin Hanga și Cosmin Mateuț (asistenți). Observator din partea AJF a fost domnul Lucian Grigore Mandi (Florești).
În prima repriză, mai ales la început, AMEFA a forțat destul de mult deschiderea scorului, atât pe benzi, unde au acționat Darian Soporan și Vlad Ciortea, cât și în centru, unde Mihnea Jurcă și Rareș Chesăuan au luptat mult cu fundașii centrali adverși. Rareș Ciprian Câmpan și Marius Frîncu au trimis multe baloane utile, din păcate acestea nu au putut fi fructificate, deși câteva situații au fost foarte promițătoare. Cea mai mare ocazie s-a consemnat chiar în primele minute, când Rareș Chesăuan s-a desprins de fundași și s-a lansat spre poarta adversă, dar a fost faultat chiar înainte de a intra în careu. Un tip de fault care, atunci când a fost comis de un jucător de la AMEFA, în alte jocuri, a fost interpretat ca fiind în postură de ultim apărător și pentru care s-a acordat cartonaș roșu, a fost de data aceasta sancționat doar cu cartonaș galben. Din păcate, lovitura liberă (din poziție foarte bună) nu a dus la nimic concret, cum de altfel s-a întâmplat și cu alte lovituri libere de pe parcursul meciului, executanții (Rareș Ciprian Câmpan și Giuseppe Perelli) părând să nu fie în zi de șut.
În alte situații, defensiva celor de la Voința Sâncraiu a acționat foarte inteligent și a lăsat în offside atacanții de la AMEFA. Încetul cu încetul, gazdele au echilibrat jocul după minutul 20, și chiar au avut o mare ocazie, dar Paul Șofron a apărat un șut din interiorul careului, dintr-o poziție ideală, a unui atacant al Voinței.
În repriza secundă, gazdele au început mai avântat și au pus mai multă presiune la poarta lui Paul Șofron. Au fost multe centrări în careu, chiar și câteva șuturi la poartă, dar defensiva AMEFA a rezistat cu brio, cu câteva mici excepții, când tot portarul Paul Șofron a trebuit să intervină în fața atacanților adverși. AMEFA a replicat mai mult pe contraatac, beneficiind de viteza bună a jucătorilor din compartimentul ofensiv. După accidentarea lui Rareș Ciprian Câmpan (min. 55), o parte din sarcinile de coordonator i-au revenit lui Marius Frîncu, care a jucat excepțional, la fel ca și celălalt debutant la echipă, fundașul dreapta Denis Alexandru. Chiar și accidentat, Rareș Ciprian Câmpan a continuat până la final, în condițiile în care pe banca de rezerve mai era doar portarul Tudor Herlea (pregătit să intre și ca jucător de câmp, dacă situația o impunea).
Treptat, avântul gazdelor s-a mai temperat, iar AMEFA a trecut din nou la conducerea ostilităților, lansând atacuri tot mai periculoase. La o fază care nu anunța mare lucru s-a marcat singurul gol al meciului: Denis Alexandru a aruncat de la margine de pe partea dreaptă, Vlad Ciortea a prelungit cu capul spre careul advers, unde un fundaș a lovit greșit mingea, aceasta fiind preluată de Darian Soporan, care apoi a centrat prin fața porții spre Robert Rus, singur-singurel în 6 metri, iar acesta doar a trebuit să împingă balonul în poartă: 0-1 (min. 69).
Până la final nu s-a mai întâmplat nimic notabil. Ambele echipe au părut obosite. Voința Sâncraiu a încercat să revină, dar jucătorii au fost incapabili să mai creeze măcar o singură fază mai periculoasă. Tot AMEFA ar mai fi putut înscrie și majora diferența, dar finalizarea a lăsat de dorit, Rareș Ciprian Câmpan având o bună oportunitate chiar în ultimele minute, din careu, dar șutul său a ocolit spațiul porții. AMEFA de altfel nu a mai forțat atât de mult în atac, concentrându-se în special pe defensivă, iar apărătorii au reușit să contracareze toate tentativele ofensive ale gazdelor.
Finalul a adus multă bucurie în tabăra AMEFA, care înregistrează a patra victorie în această ediție de campionat, și a doua în deplasare. Este de altfel pentru prima dată când AMEFA câștigă cu Voința Sâncraiu.
Etapa următoare se va disputa duminică, 3 aprilie, iar AMEFA va avea un adversar dificil, Inter Dezmir. Jocul este programat de la ora 17 pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”.