sâmbătă, 28 iulie 2018

Egal (nu tocmai amical) în ultima etapă: Progresul Vlaha - AMEFA 4-4 (3-3)

Așa cum ne-am obișnuit deja la ultimele partide ale AMEFA, și de data aceasta, duminică, 10 iunie, de la ora 18, am asistat la un meci cu multe goluri încheiat, în cele din urmă, cu un egal oarecum echitabil după aspectul partidei. Pe o vreme frumoasă, cu ceva vânt (furtuna a binevoit să aștepte până la sfârșitul meciului, când s-a dezlănțuit), aproximativ 50 de oameni au fost prezenți în tribunele cochetei arene din Vlaha și au văzut un meci disputat, cu numeroase răsturnări de scor, în care gazdele au părut la un moment dat că se desprind în câștigătoare dar pe final oaspeții ar fi putut profita de avantajul numeric pentru a da lovitura. Spectacolul a fost stricat în ultimele minute, când nervozitatea (nejustificată) de pe teren a răbufnit, rezultând câte un eliminat de la fiecare echipă.
Au evoluat:
Progresul Vlaha: Dan Ionuț Babii - Horațiu Georgian Neamț, Gebe Samu Tibor (46 Varadi Arnold), Denes Laszlo, Bogdan Ioan Trifan, Barazsuly Mark (82 Samuel Florian Lupean), Sorin Marinel Acatrinei, Tamas Andras Petru, Florin Mihai Popa, Flaviu Vasile Maxim (64 Krasznai Marton), Bazso Levente (46 Szakacs Csaba). Antrenor-jucător: Krasznai Marton.
AMEFA: Tudor Herlea (46 Paul Șofron) - Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan (64 Lucian Macri), Mircea Eugen Ciobanu, Emil Trifan - Victor Iovănescu - Robert Rus (70 Ionuț Pintilie), Horațiu Brici, Rareș Ciprian Câmpan, Lucian Baciu - Giuseppe Perelli. Antrenor-jucător: Emil Trifan. Alături de echipă au mai fost: Raularian Rusu și Cosmin Hetea (suspendat pentru acest meci).
A arbitrat o brigadă clujeană, cu Ioan Florin Câmpean la centru, Dragoș Daniel Popa și Szekely Zsolt - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Ovidiu Fărăgău (Cluj-Napoca).
Cartonașe galbene: Szakacs Csaba (min. 49) și Barazsuly Mark (min. 56), respectiv Horațiu Moldovan (min. 56) și Horațiu Brici (min. 61).
Cartonașe roșii: Tamas Andras Petru, respectiv Emil Trifan (ambii în min. 86).
Mai trebuie menționat că în min. 82 Barazsuly Mark (accidentat) a fost înlocuit de Samuel Florian Lupean, acesta fiind de fapt portarul de rezervă al gazdelor. Mai mult, antrenorul-jucător al gazdelor, Krasznai Marton, a ieșit de pe teren în același minut, dar nu a mai putut fi înlocuit, deoarece Progresul Vlaha nu mai avea jucători de rezervă. În acest fel, AMEFA a avut avantaj numeric în ultimele 10 minute, care însă nu s-a materializat pe tabelă.
Meciul a fost destul de echilibrat în prima repriză, ocaziile succedându-se cu destulă repeziciune la cele două părți. Forma slabă arătată de portari a făcut ca scorul să alterneze de partea fiecăreia dintre echipe. În min. 17, Sorin Marinel Acatrinei a executat foarte bine o lovitură liberă de la 30 de metri, mingea lovind bara lângă vinclu înainte de a intra în poartă: 1-0. Gazdele și-ar fi putut mări avantajul, dar au ratat o bună situație după doar două minute. AMEFA avea însă să egaleze: Victor Iovănescu l-a lansat foarte bine pe Lucian Baciu pe banda stângă, acesta și-a depășit adversarul, a intrat în careu, și a șutat la colțul scurt: 1-1 (min. 20). Rareș Ciprian Câmpan, scăpat spre poartă, nu a reușit să-l lobeze pe Dan Babii (min. 25), dar Giuseppe Perelli, bine deschis în careu, a șutat, mingea a atins și un fundaș și a intrat în poartă: 1-2 (min. 29).
Replica Progresului a venit imediat: după o aruncare de la margine, mingea a fost întoarsă din careu spre Barazsuly Mark care, venit în viteză, nemarcat, a trimis puternic la colțul lung: 2-2 (min. 30). Peste alte două minute s-a produs cea mai controversată fază din meci: gazdele dejoacă pasul la offside făcut de defensiva AMEFA, Tamas Andras scapă spre poartă, îl depășește pe Tudor Herlea, trimite spre gol... dar un alt jucător al gazdelor atinge mingea pe linia porții, fiind aparent în afara jocului. Arbitrul acordă golul, deci 3-2 (min. 32). AMEFA egalează iarăși repede: Horațiu Brici găsește un culoar pe partea dreaptă, pe care avansează până în careu, de unde îl învinge pe portarul advers: 3-3 (min. 34). Gazdele ar fi putut termina prima repriză în avantaj, dar Tudor Herlea reușește să respingă un șut puternic (min. 41).
Progresul Vlaha a dominat foarte clar prima parte a reprizei secunde, care a început de altfel foarte bine pentru ei: Horațiu Georgian Neamț avansează nestingherit pe banda dreaptă și șutează din marginea careului, învingându-l surprinzător pe Paul Șofron: 4-3 (min. 47). A urmat o sarabandă de ocazii la poarta oaspeților, inclusiv o bară, a lui Barazsuly Mark (min. 50), dar și alte situații care, dacă ar fi fost finalizate, ar fi închis probabil jocul. AMEFA a avut și ea două ocazii, prin Lucian Baciu (min. 52 - lovitură liberă, peste poartă) și Robert Rus (min. 59 - șut din poziție bună, parat de portar).
Încetul cu încetul, gazdele au micșorat ritmul și au părut că se mulțumesc cu acest avantaj minim. AMEFA a profitat și a revenit în joc: Lucian Baciu a recuperat o minge pe banda stângă, a centrat în careu, mingea a fost respinsă până la Mircea Eugen Ciobanu, singur în careu pe partea dreaptă, și acesta a șutat la colțul lung: 4-4 (min. 75).
Ultimul sfert de oră a fost destul de agitat, ambele echipe dorind victoria. Din minutul 82, gazdele au rămas cu un om în minus, plus un portar de rezervă care a evoluat ca jucător de câmp. AMEFA n-a reușit însă să profite de această situație. Mai mult, în min. 86, în urma unei altercații, Tamas Andras (Progresul) și Emil Trifan (AMEFA) au fost eliminați, și s-au mai pierdut câteva minute, iar în ultimele minute vântul s-a intensificat, anunțând vijelia, iar construcția fazelor ofensive a fost periclitată.
S-a terminat egal, până la urmă mulțumitor pentru toată lumea. AMEFA a sărbătorit, după meci, finalul de campionat 2017-2018 în restaurantul Lotus din Săvădisla, locație devenită tradițională.
Cu acest rezultat, AMEFA încheie campionatul pe locul 11 (din 17 echipe), cea mai slabă clasare de până acum, cu 45 de puncte, respectiv 13 victorii, 6 egaluri și 13 înfrângeri, golaveraj 85-117 și ”-3” la ”adevăr”, cu 8 puncte mai puțin decât sezonul precedent, desfășurat cu același număr de echipe și de jocuri, deci comparabil în mod direct. Spre deosebire însă de anii trecuți, turul și în special primele 9 etape (fără nici un punct) au fost mai slabe decât returul, în care AMEFA a evoluat onorabil, cu 8 victorii, 5 egaluri și 3 înfrângeri.

duminică, 15 iulie 2018

O victorie cu ceva noroc: AMEFA - ACS Aghireșu 6-5 (2-3)

Ploaie și la propriu, ploaie și la figurat - de goluri în cele două porți, duminică, 3 iunie, când AMEFA a întâlnit de la ora 18 pe terenul sintetic din Parcul ”Iuliu Hațieganu” pe penultima clasată, ACS Aghireșu. Condițiile meteo și adversarul modest (teoretic) au făcut probabil ca mai mulți jucători de la AMEFA să considere că nu are rost să participe la acest meci, care până la urmă s-a dovedit a fi neașteptat de greu, victoria conturându-se abia în ultimul minut de joc.
În fața a doar câțiva spectatori, au evoluat formațiile: 
AMEFA: Tudor Herlea - Andrei Lakatos, Mircea Eugen Ciobanu, Emil Trifan (28 Lucian Macri), Robert Rus - Victor Iovănescu (47 Vlad Pop) - Marius Someșan, Rareș Suciaghi, Horațiu Brici, Lucian Baciu - Giuseppe Perelli (77 Ionuț Pintilie). Antrenor-jucător: Emil Trifan. Pe bancă au mai fost: Raularian Rusu, Gabriel Suciaghi, Cosmin Matifălean (cameraman).
ACS Aghireșu: Cosmin Ștefan Țap, Gellert Arnold, Andrei Muscă (56 Bogdan Marchiș), Radu Iulian Coldea, Adrian Mihai Gal, Samuel Cristian Cota (47 Ion Marius Roba), Dan Nicolae Gal, Alex Eduard Costea, Darius Sas, Andrei Sârb, Ionuț Bogdan Baciu. Antrenor: Constantin Costea.
A arbitrat o brigadă clujeană, cu Ciprian Boanță la centru, Dragoș Daniel Popa și Emanuel Cătălin Murgoi - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Francisc Szoke.
Cartonașe galbene (doar la oaspeți): Dan Nicolae Gal (min. 32) și Samuel Cristian Cota (min. 87).
Partida a început bine pentru AMEFA, care a deschis scorul în min. 4: Giuseppe Perelli i-a așezat o minge lui Rareș Suciaghi în careu, și acesta a șutat cu sete din lateral dreapta, la colțul lung: 1-0. Nici n-am apucat să ne bucurăm de gol, căci oaspeții au egalat: o deviere cu călcâiul l-a lăsat singur pe Ionuț Baciu, care a plecat dintre fundașii gazdelor și a finalizat din careu cu un șut sub bară: 1-1 (min. 5). Gluma s-a îngroșat peste câteva minute, când Eugen Ciobanu a pierdut o minge în propria jumătate și același Ionuț Baciu a dat dovadă de un sânge rece deosebit, lobându-l de la distanță pe Tudor Herlea, prins într-o poziție avansată: 1-2 (min. 12). În orice caz, deși AMEFA a dominat teritorial, oaspeții s-au dovedit în continuare periculoși, punctând și în min. 24, când însă golul a fost anulat, pe bună dreptate, pentru offside. După numeroase ratări ale lui Giuseppe Perelli, Rareș Suciaghi, Lucian Baciu sau Horațiu Brici, în cele din urmă AMEFA a reușit egalarea dintr-o lovitură liberă de la marginea careului, executată de Horațiu Brici: mingea a lovit transversala, apoi portarul oaspeților și a intrat în plasă: 2-2 (min. 35). Dominarea gazdelor s-a accentuat pe finalul reprizei, dar oaspeții au lovit pe contraatac prin același senzațional Ionuț Baciu, care a făcut o cursă impetuoasă pe partea stângă, depășind apărarea clujenilor și finalizând cu un șut la colțul lung: 2-3 (min. 42) - scorul pauzei.
După pauză, scenariul s-a respectat în mare măsură, AMEFA încercând din nou să egaleze. În min. 52, după o aruncare de la margine a lui Robert Rus, Rareș Suciaghi a preluat în careu, iar un adversar a comis henț. Arbitrul acordă penalty dar Rareș Suciaghi șutează în transversală, ratând primul său penalty de când este la echipă! Aproape imediat însă egalitatea este restablită: Lucian Baciu pătrunde în careu pe partea stângă, centrează în fața porții, iar Gellert Arnold, fundașul oaspeților, în încercarea de a respinge, trimite prin alunecare în proprie poartă: 3-3 (min. 54).
ACS Aghireșu nu renunță la luptă iar în min. 57 Ionuț Baciu scapă iarăși singur spre poartă, dar de data aceasta intervine Tudor Herlea, care salvează golul. AMEFA preia conducerea în min. 68, după o fază colectivă de atac: mingea circulă pe traseul Lucian Baciu - Vlad Pop - Giuseppe Perelli, acesta din urmă se întoarce printr-o piruetă cu fața la poartă și trimite din centrul careului sub bară: 4-3. La fel ca și la primul gol, gazdele nici nu au avut timp să se bucure, căci la faza imediat următoare oaspeții înscriu: la o centrare de pe partea stângă, Darius Sas îi ia fața lui Tudor Herlea în marginea careului mic și trimite în poartă cu toată opoziția fundașilor: 4-4 (min. 69). ACS Aghireșu va fi din nou în avantaj peste câteva minute: după o fază prelungită de atac, defensiva gazdelor gafează din nou, Ionuț Baciu îi ”face” din preluare pe trei fundași centrali, intră în careu și îl execută și pe Tudor Herlea: 4-5 (min. 74). Oaspeții s-ar fi putut desprinde decisiv peste două minute, dar același Ionuț Baciu, scăpat singur pentru a zecea oară, a tratat cu superficialitate faza și Tudor Herlea a apărat. Și, cum ocaziile se răzbună, AMEFA a egalat: Rareș Suciaghi i-a așezat o minge lui Lucian Baciu în careu, pe partea stângă, și acesta a șutat puternic la colțul lung: 5-5 (min. 78).
Finalul a fost tensionat, ambele echipe încercând să dea lovitura decisivă. ACS Aghireșu a dominat mai mult, a avut și câteva ocazii, dar șansa a surâs gazdelor. În min. 90, după un atac prelungit, Lucian Baciu șutează la poartă, portarul oaspeților respinge, Horațiu Brici recuperează mingea aproape de linia de fund, dar este îmbrâncit de un fundaș, ambii căzând. Arbitrul indică din nou punctul cu var și de data aceasta execută Lucian Baciu, care nu ratează: 6-5 (min. 90), scor final.
A fost un meci frumos, cu multe goluri și răsturnări de situație, care până la urmă s-a încheiat cu victoria la limită a AMEFA.