sâmbătă, 30 decembrie 2017

Anul se termină cât se poate de prost: AMEFA - Someșul II Gilău 0-4 (0-1)

Până la urmă, o etapă din retur s-a jucat totuși în acest an. După ce în 3 decembrie s-au amânat toate jocurile din cauza vremii nefavorabile, s-a considerat că duminică, 10 decembrie, starea vremii va permite disputarea partidelor din etapa a 18-a. Astfel, de la ora 13, pe frig, AMEFA a întâlnit pe teren propriu, în Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”, pe Someșul II Gilău, mai vechii noștri ”prieteni” de la Bradul Mărișel, doar cu altă denumire. Conform uzanțelor, adversarii s-au prezentat cu mai mulți jucători ”pe fals”, căci altfel probabil nu erau 11; din păcate, gazdele au putut să-și dea seama de acest fapt doar la finalul meciului, când au văzut numele înscrise pe raportul de joc, moment în care cei de la Someșul II Gilău de mult o ”tuliseră” ștrengărește de la teren, cu legitimații cu tot, astfel că niciun fel de confruntare nu s-a mai putut face. Așa că AMEFA rămâne doar cu dovada video și cu o adresă făcută (și plătită), probabil degeaba, la Comisia de Disciplină a AJF Cluj, care până acum nu a luat în considerare cererea, și probabil nici nu o va face.

 Cele două echipe înainte de startul partidei. În roșu și negru, AMEFA, de la stânga la dreapta: Victor Iovănescu, Giuseppe Perelli, Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan, Marius Someșan, Marius Bolda, Cosmin Hetea, Rareș Suciaghi, Horațiu Brici, Paul Șofron, Emil Trifan. Foto: Robert Rus.

Trecând peste aceste amănunte, trebuie spus că AMEFA, în ciuda scorului înregistrat la final, a avut meciul în mână și ar fi trebuit să câștige, luând în considerare numărul uriaș de ocazii înregistrate la poarta adversă, în special între minutele 20 și 69, deci la scorul de 0-1. Dacă măcar una dintre acestea ar fi fost fructificată, la scorul de 1-1 ar fi fost un cu totul alt meci. Așa însă, oaspeții s-au distanțat la 2-0 după un penalty controversat iar apoi jucătorii de la AMEFA au căzut și fizic, și psihic, și scorul ar fi putut lua proporții și mai mari decât acest oricum injust 0-4.

 Foto: Robert Rus.

AMEFA a jucat cu: Paul Șofron (74 Tudor Herlea) - Andrei Lakatos (77 Lucian Macri), Horațiu Moldovan, Emil Trifan, Marius Someșan (54 Robert Rus) - Victor Iovănescu (46 Rareș Ciprian Câmpan) - Cosmin Hetea, Rareș Suciaghi, Horațiu Brici, Marius Bolda (61 Bogdan Puskas) - Giuseppe Perelli (61 Rareș Pereni). Antrenor-jucător: Emil Trifan. De remarcat că, după foarte mult timp, AMEFA a aliniat același 11 ca și în meciul precedent (nu că -de data asta - ar fi folosit la ceva).
La oaspeți nu știm sigur cine a jucat, așa că nici nu are rost să reproducem echipa scrisă pe raportul de joc.
Unul din arbitrii asistenți a sosit cu vreo 15 minute întârziere, așa că meciul a început abia la 13.25. Asta spune totul și despre seriozitatea arbitrilor, pentru care AJF Cluj a înțeles să mărească tarifele din anul 2018. Să notăm totuși și brigada de arbitri: Cosmin Vlăduț Toșa la centru, Ionuț Bogdan Vescan și Emanuel Murgoi - asistenți, toți din Cluj-Napoca. Observator din partea AJF: Dorin Barbu (Cluj-Napoca).
Cartonașe galbene: Paul Șofron (min. 69 - pentru proteste la acordarea penalty-ului pentru oaspeți) și Horațiu Brici (min. 81), respectiv Cristian Marinca (min. 50) și Ion Marinca (min. 82).
AMEFA a început foarte slab meciul, dominând teritorial dar fără să pună în real pericol poarta adversă. Adversarii au profitat și au reușit câteva faze de poartă, deschizând în cele din urmă scorul în min. 20: un jucător a fost lansat pe partea dreaptă, dejucând ieșirea la ofsaid a fundașilor gazdă, acesta a trimis în fața porții (iar nu a fost ofsaid??!), de unde Mihai Ionuț Vele a reluat simplu, ca la antrenament: 0-1.
După gol, gazdele și-au revenit și au început să atace tot mai serios poarta adversă. O minge centrată de Marius Bolda a lovit transversala (min. 25), iar Giuseppe Perelli, demarcat, a reluat cu capul puțin în afara cadrului porții mingea centrată de Cosmin Hetea (min. 29). Până la pauză, ambele echipe ar mai fi putut să înscrie, tot gazdele având șansele cele mai mari, prin Giuseppe Perelli, Horațiu Brici și Cosmin Hetea.
Repriza a doua a început furtunos, cu ocazii peste ocazii la poarta gilăuanilor. Cosmin Hetea a scăpat spre poartă, dar șutul său a ocolit milimetric spațiul porții (min. 47), pentru ca ocazia meciului să o notăm 2 minute mai târziu: o minge centrată pe jos, prin fața porții, a fost reluată de Marius Bolda peste transversală, din careul mic, dintr-o poziție de unde e mai greu să ratezi decât să marchezi! E drept și că jucătorul a acuzat faptul că a fost jenat de un adversar în momentul execuției, dar, pe de altă parte, ar fi fost preferabil să pună doar latul, în loc să încerce să rupă plasa.
Festivalul ratărilor a continuat, cu aceiași actori în prim-plan: Giuseppe Perelli, Marius Bolda, Cosmin Hetea, care au făcut un meci excelent în partida precedentă, când ”a intrat totul”, de data aceasta însă n-a mai intrat nimic...
Și, când e să se aleagă praful... În min. 69, la un duel obișnuit pentru minge în careu, între Andrei Lakatos și un adversar, arbitrul a considerat că intervenția fundașului de la AMEFA a fost neregulamentară și a dictat penalty, în ciuda protestelor, care, evident, nu au avut rolul decât de a înregistra un prim cartonaș galben pentru jucătorii de la AMEFA, culmea, pentru portarul Paul Șofron, care este și arbitru, și care de obicei ia apărarea cavalerilor fluierului, dar de data aceasta a fost campionul protestelor, faza petrecându-se exact sub ochii lui!
În cele din urmă, penalty-ul a fost transformat de Mihai Ionuț Vele (conform site-ului AJF): 0-2.
Finalul a fost unul trist pentru gazde, care se pot lăuda doar cu faptul că, pentru prima dată în istoria echipei, au făcut toate cele 7 schimbări permise mai nou de regulament. Altfel, jocul a devenit tot mai anost, atacurile tot mai lipsite de orizont, iar oaspeții au devenit tot mai periculoși pe contraatac, ratând ocazii cât roata carului, și finalizând în două rânduri - în min. 80 prin căpitanul și golgeterul Vasile Petrișor și în al doilea minut de prelungiri (min. 90+2), prin același Mihai Ionuț Vele: 0-4.
După meci, toată suflarea din jurul echipei AMEFA a participat la masa festivă, obișnuită la sfârșit de an. Având în vedere rezultatul, atmosfera n-a fost una prea grozavă. În plus, spre deosebire de precedentele ocazii, fiecare și-a plătit porția, având în vedere că sponsorii nu s-au înghesuit de data aceasta nici măcar cu o masă înaintea sărbătorilor de iarnă.
AMEFA intră așadar în vacanța de iarnă cu o clasare modestă, pe locul 14 (din 17 echipe, după retragerea celor de la Iris Cluj-Napoca), și cu o ”zestre” pe măsură: 5 victorii, 1 egal și 11 înfrângeri în cele 17 meciuri disputate (16 din tur, unul din retur), plus o înfrângere în Cupa României, golaveraj în campionat -35 (31-66). Oricum, după 9 înfrângeri consecutive, echipa a mai ”dres busuiocul” în a doua parte a turului, când a obținut mai multe rezultate pozitive.
Acest loc 14 pare destul de ”solid”, având în vedere distanța de 5 puncte care desparte echipa atât de locul 15, cât și locul 13. Există însă toate premisele ca, spre deosebire de anii precedenți, AMEFA să aibă parte de un sezon de primăvară mai bun decât cel de toamnă. Prima etapă a fost programată de AJF în data de 4 martie 2018, iar AMEFA va juca atunci pe terenul celor de la Ardealul, exact echipa clasată pe locul 13. Să nu uităm însă că și Someșul II Gilău era pe acest loc înainte de acest meci...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu