sâmbătă, 29 martie 2025

Roata se mai și întoarce: Viitorul Gârbău - AMEFA 1-3 (1-1)

Duminică, 23 martie, de la ora 14, AMEFA a jucat în deplasare cu Viitorul Gârbău, echipă care ne învinsese în tur, pe teren propriu, cu 2-1, după un meci pe care AMEFA l-a controlat aproape de la început până la sfârșit. Cu o săptămână în urmă, Ardealul avea să ne învingă, tot acasă, cu 4-2, după ce AMEFA a jucat bine cam trei sferturi din meci, conducând cu 2-1, și capotând pe final. Roata se mai și întoarce, și în meciul de la Gârbău, disputat în mare măsură pe ploaie și pe un teren dificil, AMEFA a obținut o victorie poate nesperată pe final, după un meci de mare luptă și care s-a lăsat cu urmări vizibile la unii jucători.

AMEFA a jucat cu: Paul Șofron - Horațiu Moldovan, Sebastian Chiș, Emil Trifan, Robert Rus - Andrei Nemeș, László Dénes (55 Rareș Ciprian Câmpan), Vlad Miron (46 Rareș Suciaghi) - Andrei Lăpădatu, Mihnea Jurca, Adrian Blendea. Rezervă neutilizată: Alex Molnar. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu, Gabriel Suciaghi și Alexandru Boca.

AMEFA (în tricouri roșii), brigada de arbitri și Viitorul Gârbău (în tricouri galbene) înainte de startul partidei. Foto: Alexandru Boca.

Meciul a fost arbitrat de o brigadă clujeană, cu Alex Răzvan Prisăcariu la centru, ajutat de asistenții Eduard Andrei Ciugudean și Dennis Buiga. Observator din partea AJF a fost domnul Iosif Constantin Câmpan (Iclod).

Cartonașe galbene: Emanuel Gabriel Stana (min. 25), Alexandru Ionuț Rotar (min. 36), Vlăduț Cosmin Aștelean (min. 54), respectiv Andrei Nemeș (min. 31), Paul Șofron (min. 36), Sebastian Chiș (min. 53).

Meciul a început în nota de dominare a echipei gazdă, care a presat puternic încă din primele minute pentru a deschide scorul cât mai repede, ceea ce au și reușit. La o lovitură liberă de pe partea stângă, mingea a fost trimisă înalt în careu, Vili Nystrom a reluat cu capul spre centru, iar Mihai Marius Turlea s-a desprins din marcaj și a trimis în poartă: 1-0 (min. 9).

După gol, gazdele s-au retras inexplicabil, preferând un joc de așteptare și de conservare a rezultatului, cu unele încercări, destul de timide, pe contraatac. În aceste condiții, AMEFA a preluat inițiativa și a ajuns tot mai des și tot mai periculos la poarta adversă. O primă fază controversată s-a petrecut în min. 25, când Andrei Lăpădatu părea să fi scăpat spre poartă, dar a fost faultat în marginea careului de Emanuel Gabriel Stana, care a văzut doar cartonașul galben. Lovitura liberă a rămas fără rezultat. În min. 31, Andrei Nemeș a încercat să se descotorosească de un adversar, și a primit la rândul său doar cartonaș galben pentru lovire. Peste cinci minute, a venit și ”replica”, Alexandru Ionuț Rotar i-a aplicat o lovitură lui Andrei Nemeș, spărgându-i arcada, la una din rarele dispute pentru minge din careul AMEFA (min. 36). Arbitrul a rămas consecvent și a arătat doar cartonașul galben.

Între timp, AMEFA a avut mai multe ocazii de gol la poarta adversă, inclusiv două șuturi în bară (Mihnea Jurca și Vlad Miron), două reluări în afara cadrului porții ale lui László Dénes din poziție bună și o fază la care Andrei Lăpădatu a scăpat singur cu portarul advers, perpendicular pe poartă, dar nu l-a putut învinge pe acesta (min. 42).

Toate acestea anunțau de fapt golul egalizator, care a venit în cele din urmă în ultimul minut al primei reprize. Emil Trifan a executat excepțional o lovitură liberă de la 30 de metri, direct în vinclu, iar portarul gazdelor, deși a atins mingea, nu a reușit să evite golul: 1-1 (min. 45).

În repriza a doua, gazdele au părut că și-au revenit, și au abordat meciul la fel ca și în prima repriză, atacând constant în primele 20 de minute ale acestei reprize. Au avut și câteva oportunități destul de serioase de a prelua conducerea, dar n-a fost să fie. Apărarea AMEFA și-a făcut cu prisosință datoria. La mijloc s-au dat lupte serioase pentru controlul jocului, iar pe la jumătatea reprizei lucrurile au părut că, încetul cu încetul, se schimbă, în sensul în care AMEFA a devenit echipa care a dominat jocul spre final. Andrei Lăpădatu a mai avut o ocazie uriașă, singur cu portarul, de data aceasta a trimis pe lângă portar, dar un fundaș a intervenit din fața liniei porții.

AMEFA a dat lovitura pe final. La un corner de pe partea dreaptă, Rareș Ciprian Câmpan i-a trimis scurt lui Horațiu Moldovan, acesta a centrat perfect pentru lovitura de cap a lui Mihnea Jurca din câțiva metri: 1-2 (min. 87).

Gazdele au încercat să revină pe tabelă, dar în prelungiri tot AMEFA a înscris. Același Rareș Ciprian Câmpan i-a trimis lui Rareș Suciaghi în banda stânga, acesta a profitat de spațiile largi lăsate de adversari, a pătruns în careu, a driblat un fundaș și a trimis la colțul lung: 1-3 (min. 90+4). Imediat după această fază, s-a auzit fluierul final al arbitrului.

AMEFA obține prima victorie din acest retur, în urma unui meci de mare luptă, și poate continua seria pozitivă duminică, 30 martie, când va evolua pe teren propriu cu Minerul Aghireșu.

sâmbătă, 22 martie 2025

Oaspeții au întors rezultatul pe final: AMEFA - Ardealul Cluj 2-4 (2-1)

Duminică, 16 martie 2025, returul campionatului Ligii a 5-a Cluj - seria Vest a început cât se poate de prost pentru AMEFA, care a pierdut primul meci oficial din anul 2025 chiar pe teren propriu, 2-4 cu Ardealul Cluj. Pe o vreme închisă, cu ploaie ușoară ce a căzut mai ales în prima repriză, AMEFA a început practic meciul de la 0-1, dar a reușit să întoarcă scorul până la pauză. Deși părea că victoria e aproape, după o primă repriză dominată clar de AMEFA, în a doua repriză oaspeții au revenit puternic în meci și pe final au profitat de greșelile și lipsa de condiție fizică a gazdelor pentru a se impune.

Partida a început la ora 16 și a fost arbitrată la centru de Florin Potora (Turda), ajutat de asistenții Laurențiu Stoianovici (Cluj-Napoca) și Mihai Cirgea (Mihai Viteazu). Observator din partea AJF a fost domnul Mihai Dinu Lucaciu (Cluj-Napoca).

 Primul unsprezece al AMEFA înainte de start. Foto: Vlad Miron.

 Cele două echipe și brigada de arbitri înainte de startul jocului. Foto: Vlad Miron.

AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron (46 Tudor Muntean) - Andrei Lakatos, Emil Trifan, Mihai Mihăiceanu, Robert Rus - László Dénes (77 Sebastian Chiș), Rareș Suciaghi, Rareș Ciprian Câmpan (77 Alex Molnar) - Adrian Blendea (65 Felix Halbedel), Mihnea Jurca, Andrei Lăpădatu (58 Vlad Miron). Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu, Gabriel Suciaghi, Alexandru Boca.

Este interesant de remarcat că jucătorii de la AMEFA nu au primit nici un cartonaș galben în acest meci, în vreme ce trei jucători ai oaspeților au fost avertizați.

Meciul a început prost pentru AMEFA și ideal pentru oaspeți. La o minge lungă de urmărire pe partea stângă a atacului celor de la Ardealul, Emil Trifan a ratat intervenția, oferindu-i posibilitatea lui Bogdan Rusu să scape singur cu portarul Paul Șofron și să înscrie cu un șut precis la colțul lung: 0-1 (min. 2).

AMEFA a revenit însă repede în joc, atacând furibund poarta adversă. După un corner executat de Robert Rus de pe partea dreaptă, Mihnea Jurca s-a înălțat deasupra fundașilor adverși și a luat fața portarului, reluând cu capul din 6 metri în poarta rămasă goală: 1-1 (min. 14).

În continuare, tot AMEFA a fost echipa mai periculoasă, în special prin trio-ul de atac Adi Blendea - Mihnea Jurca - Andrei Lăpădatu, la care s-au adăugat unele incursiuni ofensive ale lui Rareș Suciaghi, din linia de mijloc. În plus, AMEFA a beneficiat de două lovituri libere din imediata apropiere a careului advers, dar, deși altădată astfel de faze erau transformate, de data aceasta Andrei Lakatos și Emil Trifan nu au găsit calea spre gol. Oaspeții au avut și ei câteva acțiuni bune, cursive, inclusiv un gol anulat pentru offside, precum și vreo două șuturi parate de Paul Șofron. Cu toate acestea, gazdele au continuat să preseze mai mult și în cele din urmă a venit și golul al doilea. Robert Rus a trimis o minge lungă din propria jumătate, Rareș Suciaghi a reușit să o devieze inteligent pentru Mihnea Jurca, iar acesta a scăpat singur perpendicular spre poartă și a plasat mingea pe lângă portarul ieșit în întâmpinare: 2-1 (min. 35).

Până la pauză, AMEFA a mai ratat câteva ocazii mari, între care una în care Andrei Lăpădatu a avut aproape toată poarta în față, dar a trimis slab din 6 metri, dându-i portarului advers posibilitatea să intervină (min. 41). În orice caz, la pauză senzația era aceea că gazdele ar fi putut conduce cu un scor mult mai categoric, și că oricum au meciul în mână.

Repriza a doua a dovedit însă că nu întotdeauna aceste senzații sunt cele corecte. Ardealul a început foarte bine repriza, cu un șut puternic de la distanță, care l-a pus la încercare pe noul intrat Tudor Muntean (min. 47), care a mai avut câteva intervenții salvatoare. În orice caz, AMEFA a pierdut aproape complet controlul mijlocului terenului, iar oaspeții au început să preseze tot mai insistent, în vreme ce gazdele au preferat să se retragă în apărare și să conserve avantajul fragil de pe tabelă. Defensiva AMEFA a dat însă unele semne de slăbiciune, dar cei de la Ardealul s-au întrecut în a rata câteva ocazii monumentale, la unele dintre ele ”vinovat” fiind și portarul AMEFA, Tudor Muntean. De partea cealaltă, AMEFA a replicat mai mult pe contraatac, cea mai mare ocazie din repriza secundă fiind ratată de Adrian Blendea, al cărui șut la colțul lung a fost respins de pe linia porții de un fundaș ajuns acolo la momentul oportun.

În cele din urmă, presiunea oaspeților s-a materializat. O acțiune în careu pe partea dreaptă a unui jucător de la Ardealul a fost oprită prin fault de Emil Trifan, iar arbitrul de centru a indicat penalty. Acesta a fost transformat de Mihai Darius Moldovan: 2-2 (min. 73).

La acest scor, și AMEFA a încercat să iasă mai mult la joc, și a dus câteva atacuri până în preajma careului advers, fără a pune însă prea mult în pericol poarta. În schimb, cei de la Ardealul au părut să fie ”pe val”, dominând jocul inclusiv din punct de vedere fizic, pe măsură ce resursele fizice ale gazdelor păreau să se încheie. Cu zece minute înainte de final, la o lovitură liberă din marginea careului, de unde gazdele rataseră de două ori în prima repriză, fostul jucător al AMEFA, Darius Chindriș, a executat perfect pe lângă zid, la colțul scurt, mingea lovind bara înainte de a intra în poartă: 2-3 (min. 80).

În ultimele zece minute, AMEFA a încercat cu ultimele puteri să revină în meci și să egaleze, dar fără succes. Mai mult, Ardealul a dat lovitura ”de grație” la una din ultimele acțiuni ale partidei. După un corner de pe partea dreaptă, Bogdan Florin Morea s-a înălțat și a trimis fără speranță pentru Tudor Munteanu, stabilind scorul final: 2-4 (min. 90).

AMEFA pierde așadar primul meci din acest retur. Urmează un alt joc dificil, în deplasare, cu Viitorul Gârbău, mâine, duminică, 23 martie, cu începere de la ora 14. AMEFA are de luat o revanșă pentru înfrângerea nemeritată din tur, când echipa a fost clar dezavantajată de mai mulți factori, de la vreme și teren, până la prestația arbitrilor.

sâmbătă, 15 martie 2025

Înfrângere categorică pentru AMEFA în ultimul amical al iernii cu Viitorul Poieni

Duminică, 2 martie, de la ora 15, AMEFA a jucat pe terenul propriu din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu” ultimul meci amical dinaintea startului returului campionatului Ligii a 5-a Cluj, seria Vest, în compania liderului acestei serii, Viitorul Poieni. Oaspeții au dominat categoric întâlnirea și s-au impus cu 5-0 (3-0), în condițiile în care la AMEFA au lipsit câțiva jucători de bază.

Scorul nu are însă o importanță atât de mare, ambele echipe au căutat să pună la punct ultimele detalii înaintea primelor meciuri oficiale. AMEFA a rulat toți jucătorii avuți la dispoziție, inclusiv câțiva dintre cei care nu au fost în cele din urmă legitimați. Ca și la alte meciuri, ratările uriașe din fața porții adverse au privat echipa de un rezultat mai bun, sau măcar de un gol de onoare, care ar fi fost totuși meritat.

Pentru AMEFA au evoluat: Paul Șofron, Tudor Muntean (portari) - Andrei Lakatos, Emil Trifan, Mihai Mihăiceanu, Robert Rus, János Szabó, Shageldi, Andrei Lăpădatu, David Nistor, Rareș Ciprian Câmpan, Sebastian Chiș, Alex Molnar, David, Rareș Suciaghi, Mihnea Jurca. Alături de echipă, pe bancă, a mai fost Vlad Miron (accidentat).

AMEFA încheie sezonul de ”iarnă” cu cel mai mare număr de meciuri amicale de până acum, nu mai puțin de șase meciuri disputate, toate pe teren propriu, și încheiate cu un număr egal de victorii și înfrângeri, câte trei fiecare.

Pentru retur, lotul s-a întărit cu trei jucători, care au fost legitimați: portarul Tudor Muntean (ultima dată la Sănătatea Cluj, originar din Mediaș), fundașul Mihai Mihăiceanu (din județul Dolj) și mijlocașul Andrei Lăpădatu (ultima dată la AS Dumbrăveni, originar tot din Mediaș). Cei trei s-au integrat foarte bine în echipă și au contribuit pozitiv la rezultatele din aceste amicale, așa cum cu siguranță vor avea o contribuție importantă și în meciurile oficiale care vor începe curând.

Astfel, în primul meci din retur, AMEFA va întâlni pe teren propriu pe Ardealul Cluj, mâine, duminică, 16 martie, de la ora 16. Se anunță un meci foarte dificil și totodată echilibrat, între două candidate la podiumul seriei Vest a Ligii a 5-a Cluj.