Ultimul meci al acestui sezon pentru AMEFA s-a disputat duminică, 26 mai 2024, de la ora 18, pe teren propriu, mai exact pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”, adversari fiind cei de la Ardealul Cluj, într-un adevărat derby al echipelor clujene de Liga a 5-a. Trebuie precizat că aceasta a fost de fapt penultima etapă din acest sezon, doar că AMEFA n-a mai jucat în ultima etapă, când ar fi trebuit să întâlnească pe AS Borșa, în deplasare, dar între timp AS Borșa s-a retras din campionat și astfel AMEFA a câștigat (fără joc) cu 3-0, fapt care însă nu avea cum să fie cunoscut la ora disputării meciului cu Ardealul. În ultimii ani, meciurile cu Ardealul au avut rezultate interesante, multe egaluri, multe la același scor, 3-3, dar în tur, chiar în ultimul meci direct, Ardealul s-a impus destul de drastic, cu 7-3, după ce la un moment dat conduseseră chiar și cu 7-0. Amintirea acelui meci, dar și situația din clasament, unde Ardealul era mai bine clasată decât AMEFA, precum și unele absențe de marcă din tabăra gazdelor, făceau ca oaspeții să pornească drept favoriți. În cele din urmă, deși Ardealul a condus cu 2-0 și 3-2, AMEFA a reușit să întoarcă rezultatul în favoarea sa și să obțină o victorie de prestigiu, de altfel de mult timp așteptată.
Ardealul Cluj (în vișiniu), brigada de arbitri și AMEFA (cu tricouri albe), înainte de startul partidei. Foto: Raularian Rusu
AMEFA a evoluat cu: Cătălin Dodea - Andrei Lakatos, Emil Trifan, Horațiu Moldovan - Vlad Miron (69 Marius Frîncu), Rareș Ciprian Câmpan, Sebastian Chiș (53 Lucian Baciu), László Dénes (73 Robert Rus), Felix Halbedel - Andrei Nemeș, Adrian Blendea. Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.
Meciul a fost arbitrat de Iulian Szekely la centru, ajutat de asistenții Cătălin Hanga și Dragoș Ionuț Mureșan (toți din Cluj-Napoca). Observator a fost domnul Marius Bălan (Cluj-Napoca).
Cartonașe galbene: Horațiu Moldovan 64 - Cornel Nichiteanu 58, Leonard Tosu 61.
Așa cum era de așteptat, partida a fost una foarte intens disputată, cu multe goluri, și chiar și mai multe ocazii de gol, unde AMEFA a fost campioană, Adrian Blendea excelând în acest sens, în condițiile în care a ratat de nu mai puțin de 6 (șase) ori singur cu portarul advers. Până la urmă, el s-a răzbunat pe toate ocaziile uriașe ratate, înscriind cel mai important gol, cel al victoriei, la final. Oaspeții au fost mult mai pragmatici, căutând aproape pe întreg parcursul meciului să conserve rezultatul de pe tabelă, și lovind mai ales pe contraatac, ”armă” pe care au utilizat-o aproape la perfecțiune.
De altfel, AMEFA a și început meciul cu câteva ocazii clare de a înscrie, Vlad Miron și apoi Adrian Blendea (de 2 ori) ratând oportunități mari în primele 7 minute. În apărare însă AMEFA a părut fragilă, mai ales că s-a implementat acest sistem nou, cu doar trei fundași, care a dat roade în meciurile precedente (motiv pentru care a fost folosit și în acesta), dar care mai dă și rateuri, mai ales când mijlocașii laterali nu coboară să acopere spațiile rămase libere. Și, pe un astfel de spațiu liber, Ardealul a dat lovitura pe contraatac: o minge lungă l-a găsit liber pe Claudiu Darian Gyemant, pe partea stângă, acesta a înaintat nestingherit până în careu, unde i-a pasat lui Andrei Ionuț Nichiteanu, venit în centru: 0-1 (min. 10). Rolurile s-au inversat două minute mai târziu: Andrei Ionuț Nichiteanu a primit între fundași, în centru, și i-a pasat pe stânga, lui Claudiu Darian Gyemant, care a finalizat: 0-2 (min. 12). Festivalul de goluri a continuat, de data asta însă au replicat gazdele, Rareș Ciprian Câmpan pasându-i decisiv în careu lui Andrei Nemeș, care a șutat din careu, lateral stânga, la colțul lung: 1-2 (min. 13).
În următoarele minute, jocul a fost ceva mai puțin bogat în ocazii, atacurile au fost mai puțin consistente, căldura jucând și ea un rol. La jumătatea reprizei s-a acordat o pauză de hidratare, care i-a mai înviorat un pic pe jucătorii ambelor echipe. AMEFA a fost echipa care a încercat mai mult poarta adversă, dar portarul de la Ardealul a făcut adevărate minuni, salvând nenumărate goluri. N-a mai putut face însă nimic la șutul de la 25 de metri (ușor lateral dreapta) a lui Rareș Ciprian Câmpan, care s-a dus cu un efect deosebit direct la vinclu: 2-2 (min. 35).
La acest scor, oaspeții au lansat unele contraatacuri foarte periculoase, dar Emil Trifan a reușit să le oprească, la unul dintre acestea accidentându-se atacantul de la Ardealul, Claudiu Darian Gyemant (min. 40), care, cu toate eforturile, nu a mai putut continua.
Imediat după pauză însă Ardealul a preluat din nou conducerea. O centrare de pe partea stângă a fost reluată cu capul de Darius Vasile Chindriș în colțul din dreapta sus iar Cătălin Dodea nu a putut interveni: 2-3 (min. 47).
Aceasta a fost însă cam ultima dată când oaspeții s-au mai apropiat periculos de poarta AMEFA, în condițiile în care gazdele au preluat complet frâiele jocului și au controlat aproape integral partida până la final. Atacul AMEFA a fost la rândul său revigorat odată cu intrarea lui Lucian Baciu, a cărui prezență a mai compensat lipsa altor jucători ofensivi (Rareș Suciaghi, Darian Soporan și Cristi Cifor, toți accidentați, nu au putut juca).
Cu toate acestea, presiunea tot mai intensă exercitată de AMEFA nu a dat roade decât mai spre finalul partidei. După numeroase ocazii irosite, o acțiune pe partea dreaptă, inițiată de Andrei Lakatos, și care i-a implicat pe Andrei Nemeș și Felix Halbedel, a condus la golul egalizator marcat de Lucian Baciu, cu un șut înșelător la colțul lung din marginea careului: 3-3 (min. 74).
Oaspeții au căzut complet fizic în ultimul sfert de oră, perioadă în care AMEFA a defilat de-a dreptul pe teren, dar pur și simplu mingea nu a dorit să intre în poartă, Adrian Blendea fiind autorul celor mai mari și mai multe ocazii. În cele din urmă a venit și golul izbăvitor, chiar din gheata lui Adrian Blendea: Rareș Ciprian Câmpan l-a lansat printre fundașii adverși și, ca să fie sigur, de data asta atacantul de la AMEFA a driblat și portarul, înainte de a înscrie în poarta goală, stabilind scorul final: 4-3 (min. 85).
Oaspeții, care au avut la dispoziție un lot neașteptat de restrâns, nu au mai fost capabili să mai ofere vreo replică în minutele rămase până la fluierul final, astfel că AMEFA încheie sezonul 2023-2024 cu o serie de victorii, aceasta cu Ardealul fiind cea de-a treia consecutivă.
La aceasta se poate adăuga și cea din ultima etapă, la ”masa verde”, 3-0 cu AS Borșa, ajungându-se astfel la patru victorii consecutive în ultimele patru etape. Cu toate acestea, AMEFA a rămas pe locul 8 în clasamentul final al Ligii a 5-a, zona Cluj, sezonul 2023-2024. După locul 2 de anul trecut, sigur că se poate discuta despre o cădere, poate chiar o contraperformanță, care are însă cauzele sale bine definite și care vor trebui corespunzător analizate. Dacă se trece cu vederea sezonul precedent, care a fost unul excepțional, clasarea la jumătatea clasamentului este una obișnuită pentru AMEFA, linia de clasament fiind una echilibrată: 26 de meciuri, 12 victorii, 2 egaluri și 12 înfrângeri, golaveraj 83-76, 38 de puncte. Finalul fericit cu patru victorii consecutive ne face să ne gândim că viitoarea ediție de campionat va putea fi abordată într-un mod pozitiv.
Campionatul a fost câștigat și de această dată de Viitorul Poieni, echipă care probabil va promova în Liga a 4-a.
AMEFA a sărbătorit și de data aceasta finalul sezonului, însă abia duminică, 2 iunie, când jucătorii, staff-ul și prietenii echipei s-au adunat cu toții la Elegance Cafe Bar în Mănăștur.