duminică, 26 mai 2024

Greu, dar meritat: ACS AllMotion Aghireșu - AMEFA 0-1 (0-0)

În etapa a 24-a a Ligii a 5-a - Campionatul Județean Cluj, zona Cluj, AMEFA s-a deplasat la Aghireșu pentru a întâlni ultima clasată, ACS AllMotion Aghireșu. Meciul s-a disputat duminică, 19 mai, cu începere de la ora 17 și a fost unul destul de disputat. În ciuda locului ocupat în clasament, gazdele au dat o replică destul de bună (la fel ca și în tur), în vreme ce jocul celor de la AMEFA a suferit destul de mult din cauza adaptării greoaie a jucătorilor la un teren cu iarbă naturală, cu mici denivelări, și de dimensiuni mai mari decât terenurile pe care joacă de obicei. În cele din urmă, AMEFA s-a impus cu un gol marcat spre finalul meciului de către Sebastian Chiș, victoria la limită fiind meritată după cum a arătat jocul în general.

AMEFA a evoluat cu: Paul Șofron (46 Cătălin Dodea) - Andrei Lakatos, Sebastian Chiș, Emil Trifan, Horațiu Moldovan - Andrei Nemeș, László Dénes, Rareș Ciprian Câmpan, Rareș Suciaghi (70 Horațiu Huruban), Felix Halbedel (82 János Szabó) - Darian Soporan (57 Rareș Chesăuan). Alături de echipă au mai fost Raularian Rusu și Gabriel Suciaghi.

Meciul a fost arbitrat de Dionisie Doru Matei (Florești) la centru, ajutat de Ilie Slavu și Dennis Cristian Buiga (ambii din Cluj-Napoca) - asistenți. Observator din partea AJF a fost domnul Ovidiu Fărăgău (Cluj-Napoca).

Cartonașe galbene (la AMEFA): Horațiu Moldovan, Emil Trifan și Andrei Nemeș (toate în prima repriză).

ACS AllMotion Aghireșu (în albastru), brigada de arbitri și AMEFA (în roșu-negru) înainte de startul partidei. Foto: Raularian Rusu

Meciul a fost surprinzător de echilibrat, dar AMEFA a fost echipa care a dominat mai mult centrul terenului, și a atacat mai insistent, în vreme ce gazdele au replicat mai ales prin acțiuni rapide, purtate atât în flancuri, cât și pe centru. Oaspeții puteau deschide scorul încă din startul partidei, dar Darian Soporan a ratat o bună oportunitate (min. 2). De altfel, pe parcursul jocului, s-a dovedit că atacanții oaspeților s-au încurcat deseori în iarba destul de înaltă a terenului, deși porniseră cu un avantaj clar comparativ cu fundașii care-i urmăreau. Mai mult, cei mai importanți jucători de atac ai AMEFA, Darian Soporan și Rareș Suciaghi, s-au accidentat în prima repriză și au jucat mult sub capacitatea lor, fiind înlocuiți în repriza secundă. 

Cea mai mare ocazie a AMEFA s-a înregistrat în min. 29, când Rareș Suciaghi a scăpat singur cu portarul, dar șutul său a nimerit bara laterală. Gazdele au reclamat o posibilă poziție de offside a atacantului AMEFA la această fază. Oaspeții au mai ratat și alte ocazii bune, dar spre finalul reprizei a fost rândul echipei din Aghireșu să inițieze câteva acțiuni ofensive periculoase, și să fie aproape de deschiderea scorului. Portarul Paul Șofron s-a remarcat prin câteva intervenții spectaculoase, foarte apreciate și de cei din tribună, dar la una dintre faze a fost cât pe-aici să fie învins, când un șut s-a transformat într-o centrare prin fața porții, reluată din doar câțiva metri de un jucător al gazdelor în bara laterală, e drept că dintr-un unghi foarte ascuțit (min. 39).

Repriza a doua s-a desfășurat cam în aceleași coordonate. AMEFA a încercat să străpungă defensiva bine organizată a gazdelor, fără prea mare succes. Introducerea lui Rareș Chesăuan în postura de vârf de atac a revitalizat ofensiva oaspeților, iar proaspătul intrat pe teren s-a remarcat prin câteva acțiuni incisive, într-una din acestea fiind oprit în ultimă instanță de portar (min. 65). Gazdele au atacat tot mai puțin, spre deloc, dând de înțeles că se mulțumesc cu un egal.

Tocmai pe când toată lumea părea că crede că meciul se va încheia fără goluri, AMEFA a reușit să puncteze. O centrare de pe partea stângă a fost respinsă de defensiva gazdelor, însă greșit, în zona centrală a terenului, iar Sebastian Chiș, venit din spate, a expediat de la marginea careului un șut puternic, la firul ierbii, plasat în colțul din dreapta portarului, care a încercat în zadar să intervină, după ce fusese până atunci eroul gazdelor: 0-1 (min. 75).

După gol, gazdele au încercat să revină în joc, dar nu au reușit nici măcar o singură acțiune periculoasă la poarta apărată în a doua repriză de Cătălin Dodea. Defensiva AMEFA a rezistat cu brio până la final, ba mai mult, AMEFA ar fi putut câștiga la o diferență mai concludentă cu mai multă atenție la fazele de contraatac.

AMEFA înregistrează a doua victorie consecutivă, dar urmează un meci foarte dificil, duminică, 26 mai, de la ora 18, cu Ardealul Cluj, pe teren propriu.

sâmbătă, 18 mai 2024

Spectacol total: AMEFA - Progresul Sânnicoară 9-4 (5-2)

Duminică, 12 mai, AMEFA a întâlnit pe Progresul Sânnicoară pe teren propriu, cu începere de la ora 18. Vremea a fost destul de schimbătoare, înnorat la început, apoi a plouat la sfârșitul primei reprize și prima parte a celei de-a doua reprize, pentru ca spre final să apară soarele. Meciul a fost unul foarte spectaculos, s-au înscris nu mai puțin de 13 goluri, și s-ar fi putut înscrie și mai multe, echipele și-au văzut în general de joc (s-a acordat un singur cartonaș galben) și a fost o singură fază controversată, la un penalty acordat destul de ușor pentru oaspeți. AMEFA a obținut o victorie foarte clară, absolut necesară după șirul de trei înfrângeri consecutive, dintre care ultimele două la limită.

AMEFA (în roșu), brigada de arbitri și Progresul Sânnicoară (în alb) înainte de startul partidei. Foto: Raularian Rusu

AMEFA a jucat cu: Paul Șofron - Andrei Lakatos (68 Rareș Chesăuan), Horațiu Moldovan, Mirel Mureșan - Felix Halbedel, László Dénes, Rareș Suciaghi, Andrei Nemeș, Vlad Miron (56 Sebastian Chiș) - Rareș Ciprian Câmpan - Lucian Baciu.

Meciul a fost arbitrat de Dionisie Doru Matei (Florești) la centru, ajutat de asistenții Tudor Horea Punteaș și Mate David (ambii din Cluj-Napoca). Observator din partea AJF a fost domnul Marius Bălan (Cluj-Napoca).

Cartonaș galben: Vasile Alin Antal (Progresul Sânnicoară, min. 75).

Surprinzător, partida a debutat în nota de dominare a oaspeților, care au atacat cu mult aplomb poarta apărată de Paul Șofron și au reușit să deschidă în cele din urmă scorul, după un corner de pe partea stângă, executat scurt, și continuat apoi cu o centrare precisă la colțul lung, de unde Răzvan Daniel Vidican, demarcat, a reluat nestingherit cu capul din careul mic: 0-1 (min. 11).

AMEFA a dat în scurt timp replica și practic din acel moment nu a mai lăsat meciul din mână. Felix Halbedel a recuperat o minge în apropierea careului advers, și-a depășit adversarul direct și a înscris cu un șut la colțul din stânga portarului: 1-1 (min. 18). Același Felix Halbedel, foarte activ și motivat (jucând împotriva fostei sale echipe), i-a pasat lui Lucian Baciu în stânga, acesta a șutat de la 17 metri, portarul a respins, dar tot Felix Halbedel, pe fază, a înscris cu un șut fără preluare, din unghi: 2-1 (min. 20). La următoarea fază, Lucian Baciu a fost faultat în careu și sarcina de a executa penalty-ul i-a revenit lui Mirel Mureșan, aflat (după spusele sale) la ultimul său meci oficial la AMEFA, iar Mirel a înscris la rândul său împotriva fostei sale echipe, transformând cu precizie penalty-ul: 3-1 (min. 23).

După acest forcing în care a întors rezultatul în favoarea sa, AMEFA a mai luat piciorul de pe accelerație, fapt care le-a permis și oaspeților să mai respire și chiar să lanseze unele atacuri periculoase. Mai mult decât atât, AMEFA s-a retras în apărare, iar posesia a aparținut din acest moment mai mult echipei oaspete, gazdele preferând să acționeze pe contraatac.

Cei de la Sânnicoară nu s-au lăsat de două ori invitați și au atacat, ba chiar au și înscris, reducând din diferență, în urma unei acțiuni foarte bine legate pe partea dreaptă, finalizată cu un șut spectaculos din unghi al lui Andrei Poclitar la colțul scurt: 3-2 (min. 30).

La acest scor orice se putea întâmpla, așa că gazdele au simțit nevoia să se distanțeze din nou pe tabelă și până la sfârșitul reprizei diferența a crescut din nou. Mai întâi, Andrei Nemeș l-a lansat pe Rareș Suciaghi printre fundașii adverși, perpendicular pe poartă, și acesta a finalizat contraatacul cu un șut în stânga portarului: 4-2 (min. 36). Apoi, deja pe ploaie, același Andrei Nemeș a interceptat o minge lungă bâlbâită de fundașii centrali de la Sânnicoară, a pătruns de unul singur în careu și l-a învins pe portar cu o mini-scăriță: 5-2 (min. 45).

Repriza a doua a început la fel ca și prima, cu Progresul Sânnicoară în atac, și oaspeții au punctat chiar la prima lor acțiune: Andrei Poclitar a centrat de pe partea stângă, mingea a trecut peste fundașii AMEFA, iar Răzvan Daniel Vidican a avut timp să preia și să șuteze imparabil la vinclu: 5-3 (min. 46). Replica gazdelor nu a întârziat prea mult. Rareș Ciprian Câmpan l-a deschis pe Felix Halbedel în partea dreaptă, iar acesta, altruist, i-a pasat lui Lucian Baciu, venit fără marcaj în centrul careului, de unde acesta a reluat simplu în plasă: 6-3 (min. 50). Peste doar 10 minute, după o fază aproape trasă la indigo, doar că pornită din propria jumătate de teren, Rareș Ciprian Câmpan i-a pasat lui Felix Halbedel în dreapta și acesta mai departe lui Lucian Baciu în centru, doar că de data acesta, fiind în afara careului, Lucian Baciu a înaintat cu mingea la picior și a driblat și portarul înainte de a înscrie: 7-3 (min. 60). Peste alte 5 minute, Rareș Ciprian Câmpan l-a lansat direct pe Lucian Baciu pe banda stângă, acesta s-a desprins de fundașii adverși și a driblat și portarul, pentru a face 8-3 (min. 65).

Oaspeții au avut și ei, în acest interval, câteva bune șanse de a înscrie, inclusiv un șut în bara transversală, urmat de un gol, anulat pe motiv de offside (min. 64). Cea mai controversată fază a meciului s-a petrecut însă în minutul 68, când Mirel Mureșan a avut o intervenție riscantă în careu, reușind însă să atingă mingea înaintea atacantului de la Sânnicoară, care a ajuns cu o fracțiune de secundă mai târziu. Inițial, arbitrul de centru a lăsat faza să curgă, dar, la semnalizarea asistentului de pe acea parte, a revenit și a acordat penalty pentru Progresul Sânnicoară, ceea ce a declanșat un val de proteste din partea jucătorilor AMEFA. Noroc că scorul era 8-3 și până la urmă protestele au încetat, iar Andrei Poclitar a transformat penalty-ul: 8-4 (min. 70).

Scorul final a fost stabilit după o acțiune individuală de toată frumusețea a lui Andrei Nemeș, care a pătruns prin mijlocul defensivei adverse până în careu, unde i-a pasat în stânga lui Rareș Ciprian Câmpan, care a finalizat cu un șut pe lângă portar: 9-4 (min. 73).

În ultimele 15 minute, ambele echipe au ratat destule ocazii, dar nu s-a mai înscris, astfel că scorul final a rămas 9-4, un record de goluri înscrise în total într-un singur meci al AMEFA în acest sezon, și totodată numărul maxim de goluri înscrise de AMEFA într-un singur meci în acest sezon.

Pentru AMEFA urmează un meci în deplasare, cu ultima clasată, ACS AllMotion Aghireșu. Deși la prima vedere pare un meci ușor, ar fi bine să ne reamintim că în tur echipa din Aghireșu aproape că a produs surpriza pe terenul din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu” și că, în general, meciurile disputate la Aghireșu nu au fost niciodată ușoare.

miercuri, 15 mai 2024

O nouă înfrângere la limită: Avântul Bradu Luna de Sus - AMEFA 4-3 (1-2)

Duminică, 28 aprilie, de la ora 11, pe o vreme frumoasă, s-a desfășurat pe terenul din Florești meciul dintre Avântul Bradu Luna de Sus, ocupanta locului 2, și AMEFA. Fiind sărbătoarea de Florii și week-endul de dinaintea Săptămânii Mari și a vacanței copiilor, precum și din alte motive, mai mult sau mai puțin subiective, ambele echipe au avut efective reduse. Deși gazdele sunt una dintre echipele puternice din serie, care se bat și în acest an la primul loc, AMEFA a fost foarte aproape de a produce o surpriză de proporții, conducând la un moment dat cu 2-0. La fel ca și în alte meciuri însă, acest rezultat nu a fost conservat și gazdele au întors scorul în repriza secundă.

AMEFA a jucat într-un sistem nou, experimental, 1-3-5-2, cu: Cătălin Dodea - Andrei Lakatos, Horațiu Moldovan, Emil Trifan - János Szabo, Rareș Ciprian Câmpan, Andrei Nemeș, Felix Halbedel, Robert Rus - Vlad Miron (68 Rareș Chesăuan), Lucian Baciu. 

Meciul a fost arbitrat de o brigadă avându-l pe Mircea Marcel Salomir (Cluj-Napoca) la centru, ajutat de asistenții Cosmin Bogdan (Cluj-Napoca) și Ilie Cătălin Rus (Gherla). Observator al partidei a fost domnul Anghel Todea (Cluj-Napoca).

Cartonașe galbene: Paul Tudor Perșa (min. 30) și Adrian Vasile Kallos (min. 37) de la Avântul Bradu Luna de Sus, respectiv Andrei Nemeș (min. 61), Horațiu Moldovan (min. 63) și Robert Rus (min. 68) de la AMEFA.

Partida a fost dominată în mare măsură de Avântul Bradu Luna de Sus, care însă nu și-a creat foarte multe ocazii de gol în prima repriză, când AMEFA a reușit să se apere organizat și să nu ofere aproape deloc spații adversarilor. Vârful de atac al gazdelor, Paul Tudor Perșa, a fost în bună măsură anihilat, iar acțiunile pe flancuri au fost oprite cu succes de oaspeți.

Pe de altă parte, AMEFA a contraatacat tăios și eficient, reușind în cele din urmă să deschidă scorul și apoi chiar să se distanțeze pe tabelă. Mai întâi, Lucian Baciu a avut o acțiune individuală în mare viteză pe banda stângă, depășind destul de ușor fundașii adverși, și a finalizat cu un șut la colțul lung: 0-1 (min. 32). Doar câteva minute mai târziu, Rareș Ciprian Câmpan l-a deschis pe același Lucian Baciu, de data asta în zonă centrală, iar acesta a găsit o execuție surprinzătoare, dar eficientă, un lob, care a trecut peste fundași și peste portarul advers, ieșit puțin din poartă: 0-2 (min. 40).

Chiar înainte de pauză însă, pe când oaspeții încă sărbătoareau golul al doilea, gazdele au revenit și au redus din diferență, prin Adrian Vasile Kallos: 1-2 (min. 43).

Se pare că acest gol a atârnat greu din perspectiva moralului celor două echipe, deoarece Avântul Bradu Luna de Sus a început repriza a doua foarte bine, întorcând rezultatul în doar câteva minute, prin Artur Kevin Kaszoni - 2-2 (min. 48) și Dumitru Raul Crișan - 3-2 (min. 53), în urma unor acțiuni care au exploatat unele slăbiciuni ale defensivei oaspeților, devenită mai permeabilă ca urmare a oboselii unora dintre jucători.

La acest scor, jucătorii de la AMEFA au luat unele măsuri și au reușit, pe moment, să oprească acțiunile echipei adverse, dar deja gazdele preluaseră conducerea și nu păreau deloc dispuse să o mai cedeze. AMEFA a fost nevoită să treacă la un joc bazat mai mult pe atacuri poziționale, care au creat câteva șanse de egalare, cea mai mare fiind ratată de Rareș Chesăuan, din poziție ideală, singur cu portarul (min. 75).

Avântul Bradu Luna de Sus a mai reușit să înscrie odată, prin Adrian Vasile Kallos, după o frumoasă acțiune încheiată cu un șut imparabil: 4-2 (min. 86).

AMEFA a replicat aproape imediat, Lucian Baciu reușind hat-trick-ul, după o oportună lansare pe banda dreaptă, care s-a finalizat cu un șut pe lângă portarul advers, ieșit în întâmpinare: 4-3 (min. 88). Astfel, în ultimele minute, AMEFA a mai sperat la un rezultat pozitiv și a forțat egalarea, dar fără succes. Avântul Bradu Luna de Sus a obținut o victorie meritată, după aspectul general al jocului, iar AMEFA rămâne din nou cu un gust amar, după o înfrângere la limită, într-un meci pe care părea la un moment dat că îl are în mână.