Noul sezon al Ligii a 5-a, zona Cluj, a început duminică, 29 august, iar de la ora 18, pe o vreme închisă, cu unele momente de ploaie măruntă, AMEFA a întâlnit pe terenul 2 (sintetic) din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu” pe Voința Sâncraiu. Oaspeții s-au prezentat în doar 11 jucători, astfel că gazdele și-au imaginat încă de la început că vor avea parte de un succes facil, ceea ce a contribuit poate, inconștient, la demobilizarea unora dintre jucători. De altfel, poate și din cauza schimbării bruște a condițiilor meteo (de la caniculă la o vreme mai rece, de toamnă), unii jucători de la AMEFA au avut un randament sub așteptări, sub ceea ce au arătat în meciurile amicale. Oaspeții au avut meritul de a crede în șansa lor, și-au dozat bine efortul (știind că nu există schimbări) și au reușit de mai multe ori să revină în joc, spre dezamăgirea echipei gazdă, care s-a văzut prea repede câștigătoare și nu a știut cum să gestioneze fragilul avantaj pe care l-a avut pe tabelă aproape pe tot parcursul meciului, chiar dacă la un moment dat AMEFA a condus cu 3-1 sau 4-2, iar în final a avut 5-4 până în ultimele secunde.
AMEFA la startul noului sezon. Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Emil Trifan, Paul Șofron, Rareș Chesăuan, Giuseppe Perelli, Sergiu Bora, Rareș Ciprian Câmpan, Lucian Baciu, Andrei Lakatos, Mihnea Jurcă, Marius Vlad Ciortea, Marian Oltean, Tudor Herlea. Rândul de jos: Cosmin Hetea, Horațiu Moldovan, Claudiu Andreeana, Rareș Suciaghi, Robert Rus, Dan Zaharia, Raularian Rusu. Foto: Gabriel Suciaghi.
AMEFA a jucat cu: Paul Șofron (46 Marian Oltean) - Vlad Ciortea (55 Cosmin Hetea), Sergiu Bora, Andrei Lakatos, Robert Rus (74 Sebastian Chiș) - Rareș Ciprian Câmpan, Giuseppe Perelli (55 Rareș Chesăuan), Lucian Baciu - Claudiu Andreeana (46 Horațiu Moldovan), Mihnea Jurcă (46 Dan Zaharia), Rareș Suciaghi. Antrenor: Emil Trifan. Au mai asistat la meci, de pe bancă: Raularian Rusu, Tudor Herlea, Gabriel Suciaghi.
Partida a fost arbitrată, la centru, de Ciprian Boantă, ajutat de asistenții Tudor Horea Punteaș și Alex Răzvan Prisăcariu (toți din Cluj-Napoca). Observatorul partidei a fost domnul Dorin Barbu (din Cluj-Napoca).
S-au acordat patru cartonașe galbene, câte două la fiecare echipă. La AMEFA au fost avertizați Rareș Ciprian Câmpan și Rareș Suciaghi.
Meciul a debutat, firesc, cu AMEFA în atac, și încă din primele minute Vlad Ciortea a avut ocazia de a deschide scorul, dar a fost blocat în careu de portarul advers. În cele din urmă, AMEFA a marcat: Robert Rus a centrat de pe partea stângă iar Lucian Baciu a reluat din 6 metri, inițial în portar, dar la a doua încercare a reușit să strecoare mingea în poartă: 1-0 (min. 15).
În loc să insufle și mai multă putere în atacurile echipei gazdă, golul a adus mai degrabă o stare de auto-suficiență, astfel că multe acțiuni ofensive ale AMEFA s-au terminat în preajma careului advers, iar trioul ofensiv din prima repriză nu a reușit să mai străpungă bariera defensivă a oaspeților, ratându-se destul de multe situații de gol. În schimb, oaspeții au căpătat încetul cu încetul curaj și au arătat, prin joc (și nu numai), că nu au venit la Cluj ca să se predea necondiționat, apropiindu-se tot mai mult de poarta lui Paul Șofron. Nu cu mult înainte de pauză, oaspeții au reușit egalarea, cu un șut senzațional de la mare distanță, din lateral stânga, care s-a dus ca o rachetă în vinclul porții: 1-1 (min. 40).
La pauză, AMEFA a făcut nu mai puțin de trei schimbări, în încercarea de a dinamiza un pic atacul (prin introducerea lui Dan Zaharia), și de a ”betona” un pic defensiva (prin intrarea lui Horațiu Moldovan). Andrei Lakatos a trecut pe postul său obișnuit, acela de fundaș dreapta, iar Vlad Ciortea a fost avansat în ofensivă.
Inițial, schimbările au părut să dea roade. Rareș Suciaghi a fost faultat chiar pe linia careului mare, pe când dorea să pătrundă, și arbitrul a acordat penalty (min. 49). Lucian Baciu a transformat cu luciditate: 2-1 (min. 50). Jocul a căpătat, apoi, același aspect ca și cel din prima repriză, la 1-0, cu gazdele mai degrabă preocupate să conserve avantajul, decât să forțeze desprinderea. Oaspeții n-au întârziat în a-și arăta ”colții”, ratând și ei o bună ocazie (min. 58). Meciul a părut a fi definitiv rezolvat câteva minute mai târziu: Lucian Baciu a aruncat de la margine către Dan Zaharia, în careu, acesta a întors inteligent spre Rareș Ciprian Câmpan, care, demarcat, a înscris cu un șut plasat la colțul lung: 3-1 (min. 65).
Au urmat însă câteva minute cu goluri succesive la ambele porți. Mai întâi, oaspeții, după o succesiune de lovituri de la colț, au reușit să reducă din handicap cu o lovitură de cap precisă, din mijlocul careului, sub transversală: 3-2 (min. 67). La faza imediat următoare, Cosmin Hetea a centrat de pe dreapta, Lucian Baciu a reușit să ajungă și să-i paseze lui Dan Zaharia, care a punctat din apropiere: 4-2 (min. 68).
Ar fi fost un moment inspirat ca AMEFA, cu două goluri avantaj, să încerce să mențină posesia și controlul jocului. Dan Zaharia (min. 71), Cosmin Hetea (min. 72) și Rareș Chesăuan (min. 74) au ratat ocazii mari, singuri cu portarul advers, la ultima dintre acestea și portarul fiind depășit, mingea fiind salvată de pe linia porții de un fundaș. Oaspeții, fără a avea nimic de pierdut, au ieșit și ei mai viguros la joc și, spre surprinderea generală, au reușit să egaleze. Mai întâi, după o pasă filtrantă, mingea fiind atinsă și de Sergiu Bora exact cât să-i vină perfect atacantului advers, acesta a pătruns, a driblat și portarul și a trimis în poarta goală: 4-3 (min. 75). După doar trei minute, la o lovitură liberă de la centrul terenului, mingea a fost aruncată în careu, a fost deviată la un atacant al oaspeților care, din unghi, a reușit să șuteze pe lângă Marian Oltean, și cu toată opoziția lui Sergiu Bora, a intrat în poartă la colțul scurt: 4-4 (min. 78).
La acest scor, jucătorii gazdă s-au mobilizat din nou, reluând atacurile. După o aruncare de la margine de pe partea dreaptă spre careu, un fundaș al oaspeților a greșit, Rareș Chesăuan a reușit să recupereze mingea și să-i paseze lui Lucian Baciu, în centrul careului, de unde acesta a trimis în plasă: 5-4 (min. 84).
Se părea că istoria acestui meci a fost scrisă, mai ales că oaspeții au rămas în zece oameni pe final, întrucât un jucător s-a accidentat și nu a mai putut relua jocul. Chiar și așa, în zece, oaspeții au forțat în minutele de prelungiri și, după ce au ratat o ocazie în primul minut al acestora, au dat lovitura la ultima fază a meciului: Rareș Ciprian Câmpan a pasat greșit în banda dreaptă, jucătorul advers care a interceptat mingea a centrat la colțul lung, de unde un coechipier a reluat nestingherit cu capul: 5-5 (min. 90+2).
Pe cât de mare a fost dezamăgirea în tabăra gazdelor, pe atât de mare a fost bucuria în cea a oaspeților după ultimul fluier al arbitrului. AMEFA a pierdut două puncte, însă nu doar la ultima fază, ci și pe parcursul jocului, când anumite momente au fost tratate cu superficialitate, atât în apărare, cât și în atac.
Următorul meci este programat duminica viitoare, 5 septembrie 2021, de la ora 17. AMEFA va juca tot în Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu” cu Inter Dezmir, echipă care a câștigat cu 9-1 primul joc al sezonului cu Ardealul Cluj. Jocul este considerat oficial ca fiind în deplasare pentru AMEFA. Va fi o partidă mult mai dificilă, cu o echipă bine organizată, una dintre favoritele certe la câștigarea Ligii a 5-a, zona Cluj, în acest an.