joi, 15 iunie 2017

Campionatul se încheie cu o victorie obținută în prelungiri: AMEFA - AS Borșa 5-4 (2-4)

Ultima etapă a ediției de campionat 2016-2017 s-a desfășurat în week-end-ul de Rusalii, iar AMEFA și AS Borșa au decis să joace luni, 5 iunie, a doua zi de Rusalii, de la ora 19. Pe o vreme bună, peste 20 de spectatori au venit să asiste la un meci spectaculos, în care oaspeții au condus la un moment dat cu 4-1 dar au plecat învinși cu 5-4. AMEFA a făcut un meci bun, profitând și de faptul că borșenii nu au avut portar ”de meserie”, în poartă fiind un jucător de câmp, care în a doua repriză a și lăsat locul în poartă unui alt jucător de câmp. Frumusețea partidei a fost umbrită de incidentele din min. 88, când doi jucători de la AS Borșa au fost eliminați.
Au evoluat formațiile:
AMEFA (roșu-negru): Paul Șofron - Cosmin Hetea, Tibor Razman (27 Marius Bolda), Emil Trifan (54 Marius Someșan), Robert Rus - Adrian Oltean, George Deac, Lucian Dodea, Rareș Ciprian Câmpan (cpt.) - Rareș Suciaghi, George Cotuț. Antrenor-jucător: George Cotuț (Radu Mureșan a lipsit). Rezerve neutilizate: Tudor Herlea - Lucian Macri, Bogdan Puskas (accidentați). Pe bancă au mai fost: Raularian Rusu (președinte), Răzvan Bătinaș (vicepreședinte), Adrian Macavei (organizator de competiții), Gabriel Suciaghi (membru), Răzvan Costina, Mihai Bența, Dragoș Conț (cameramani).
AS Borșa (albastru): Sorin Căprar - Flaviu Rusu (cpt.), Nicolae Dorin Vasar, Constantin Merca, Stelian Dan Almășan, George Alin Marcu, Ovidiu Oros, Vlad Tarța, Lucian Oros, Tiberiu Claudiu Szanto,  Mihai Marian Silaghi. A mai jucat Gabriel Ghingheli. Delegat: Traian Pargea.
Au arbitrat: Ciprian Boanță (la centru) - Ionuț Bogdan Vescan și Paul Vereș (asistenți), toți din Cluj-Napoca. Observator din partea AJF a fost domnul Iuliu Maja (Cluj-Napoca).
Cartonașe galbene: Cosmin Hetea (min. 54), Lucian Dodea (min. 90+3) respectiv Mihai Marian Silaghi (min. 36), Ovidiu Oros (min. 55), George Alin Marcu (min. 57 și 88), Tiberiu Szanto (min. 81).
Cartonașe roșii: Mihai Marian Silaghi (min. 88) și George Alin Marcu (min. 88).
Prima repriză a fost destul de echilibrată. AMEFA a părut să controleze centrul terenului dar nu a reușit să se apropie prea periculos de poarta adversă. AS Borșa a demonstrat că știe să joace foarte bine pe contraatac și a marcat de nu mai puțin de patru ori, profitând de erorile din defensiva gazdelor. După aproape jumătate de repriză de ”tatonare”, golurile au început să curgă, ca pe bandă rulantă. Mai întâi, oaspeții au deschis scorul după un atac prelungit, dezvoltat inițial pe partea stângă, apoi mingea a ajuns pe dreapta, de unde a fost pasată în centrul careului, fiind reluată imparabil în plasă de Nicolae Dorin Vasar: 0-1 (min. 22). Abia ce s-a reluat jocul de la centrul terenului, și oaspeții și-au majorat avantajul prin Mihai Marian Silaghi, scăpat din marcaj pe stânga, cu un șut necruțător la colțul lung: 0-2 (min. 24). AMEFA a replicat imediat: George Cotuț a aruncat de la margine pentru Rareș Suciaghi, care a luat fața apărătorilor adverși și l-a învins pe potarul de ocazie al oaspeților: 1-2 (min. 26). Peste zece minute, oaspeții au finalizat prin Mihai Marian Silaghi un contraatac-școală, încheiat cu o centrare precisă în fața porții: 1-3 (min. 36). O altă fază bine construită de contraatac a dus la golul al patrulea, în ciuda împotrivirii lui Paul Șofron, care a apărat în prima fază, dar Tiberiu Claudiu Szanto a înscris din a doua încercare: 1-4 (min. 40). Imediat, AMEFA a redus din diferență, grație aceluiași duet din atac: George Cotuț l-a lansat în careu pe partea dreaptă pe Rareș Suciaghi, iar acesta a șutat din unghi: 2-4 (min. 41).
În a doua repriză, AMEFA a dominat teritorial iar cei de la AS Borșa au ajuns tot mai rar la poarta lui Paul Șofron, care a avut câteva intervenții bune, la care se adaugă și o minge trimisă în bară de oaspeți, într-un moment în care un gol ar fi fost decisiv. AMEFA a avut însă mai multe ocazii și, după o suită ratări, Adrian Oltean a reușit să finalizeze cu un șut precis din careu: 3-4 (min. 62). Sesizând pericolul, cel mai bun jucător al oaspeților, Mihai Marian Silaghi, a preferat să treacă în poartă, demonstrând în minutele următoare că are și calități de goalkeeper, în vreme ce colegul său din poartă a devenit jucător de câmp. Pretențiile ofensive ale celor de la AS Borșa au devenit astfel minimale, în vreme ce presiunea la poarta lor a crescut. După alte câteva ocazii, Robert Rus a centrat de pe stânga și George Cotuț a reluat imparabil cu capul: 4-4 (min. 75).
Finalul a fost tensionat, ambele echipe încercând să dea lovitura decisivă. În min. 88, după o fază prelungită de atac, Cosmin Hetea a centrat în careul mic iar George Cotuț a reluat cu capul în poartă, incomodându-l însă pe portarul Mihai Marian Silaghi, care a încercat să prindă mingea. Arbitrul de centru a validat inițial golul, ceea ce a declanșat furia lui Silaghi, care l-a agresat pe arbitru, fiind eliminat. Un alt jucător de la Borșa a văzut de asemenea cartonașul roșu. După consultări cu arbitrul asistent și cu observatorul partidei, arbitrul de centru a anulat golul și apoi a acordat 8 (opt!) minute de prelungire.
AMEFA, cu doi oameni în plus pe teren, a atacat cu toate forțele. În min. 90+4, la o fază clară de gol, un jucător de câmp al oaspeților a scos mingea cu mâna de pe linia porții. Responsabilitatea executării penalty-ului a fost asumată în cele din urmă de antrenorul-jucător George Cotuț, care a adus victoria gazdelor cu 5-4 (min. 90+5).
Astfel, AMEFA încheie campionatul cu o victorie la limită obținută în minutele de prelungire, dar meritată după cum s-a desfășurat în general meciul. Oaspeții au fost clar handicapați de lipsa unui portar dar s-au descurcat și ei admirabil. Păcat de incidentele regretabile din minutul 88, căci altfel jocul acesta ar fi rămas în mod pozitiv în amintirea celor prezenți.
La fel ca și la finalul sezonului de iarnă, jucătorii de la AMEFA au mers la o masă festivă cu bucuria succesului în suflete. Echipa a terminat campionatul pe locul 7, cea mai înaltă poziție posibilă după desfășurarea jocurilor din ultima etapă, la un singur punct de echipele de pe locurile 5 și 6, Inter Dezmir și Voința Pata, și cu un punct peste Viitorul Sânpaul. În total, au fost 32 de meciuri, AMEFA având 17 victorii, 2 egaluri și 13 înfrângeri, golaveraj 104-92, 53 de puncte, ”+5” la ”adevăr”. O situație în clasament, la puncte și la ”adevăr” foarte asemănătoare cu cea din sezonul precedent, când AMEFA a terminat cu ”+4” la ”adevăr”. Va fi însă timp pentru analize detaliate în vacanța de vară. Felicitări și mulțumiri tuturor jucătorilor de la AMEFA și tuturor celor care au susținut echipa și în această ediție de campionat!

sâmbătă, 3 iunie 2017

Repriza a doua, de coșmar: Viitorul Sânpaul - AMEFA 7-2 (0-2)

AMEFA s-a prezentat cu unele speranțe la Sânpaul în penultima etapă a ediției 2016-2017 a Campionatului Județean Cluj, zona Cluj (Liga a V-a), duminică, 28 mai, de la ora 18. Gazdele, Viitorul Sânpaul, după un tur foarte bun, au avut un retur mult mai slab, din diverse motive, și există chiar zvonuri că echipa nu s-ar mai înscrie în viitoarea ediție de campionat. După prima repriză, speranțele oaspeților de a obține un rezultat bun au fost și mai mari, având în vedere superioritatea netă de pe teren și scorul de pe tabelă, 2-0 pentru AMEFA. Din păcate, totul s-a năruit aproape inexplicabil în a doua repriză, pe fondul oboselii, a greșelilor individuale sau colective, a accidentărilor, a lipsei rezervelor și a căderii psihice din final.
Pe o vreme deosebit de caldă, s-au întâlnit formațiile:
Viitorul Sânpaul (alb-albastru): Alin Lăcătuș - Bogdan Ilea, Nicolae Cucuruzan, Gabriel Popan, Liviu Pop, Marius Lingurar, Cristian Cucuruzan, Sebastian Cucuruzan, Traian Mardan (cpt.), Bogdan Așchilean, Claudiu Grama.
AMEFA (roșu-negru): Paul Șofron - Lucian Macri, Tibor Razman, Emil Trifan (cpt.) (59 Tudor Herlea), Robert Rus - Marius Someșan, George Deac, Adrian Oltean, Cosmin Hetea - George Cotuț, Marius Bolda. Antrenori: Radu Mureșan și George Cotuț. Pe bancă au mai fost Raularian Rusu și Bogdan Mureșan.
Au arbitrat: Paul Narcis Bodocan - la centru, Marius Bălan și Alexandru Cherteș - asistenți (toți din Cluj-Napoca). Observator din partea AJF a fost domnul Dorin Barbu (Cluj-Napoca).
Meciul a început cu o dominare clară a gazdelor, deoarece AMEFA a jucat câteva minute cu un om mai puțin fiindcă George Deac a ajuns cu o mică întârziere, iar arbitrul n-a dorit să aștepte nici măcar cele 15 minute regulamentare. Din momentul în care s-a jucat 11 contra 11, partida s-a echilibrat vizibil iar Viitorul Sânpaul s-a apropiat tot mai rar de poartă, în vreme ce AMEFA a ajuns tot mai des, ratând câteva bune oportunități, prin Cosmin Hetea, Marius Bolda și George Cotuț. Acesta din urmă avea totuși să deschidă scorul, cu un șut puternic din careu: 0-1 (min. 25). Conturile păreau a fi încheiate cu nici 10 minute mai târziu: George Cotuț a executat repede o lovitură liberă, surprinzând defensiva adversă, și punându-l în situație clară de a marca pe Marius Someșan, care nu a ratat: 0-2 (min. 34). Și la acest scor, tot AMEFA a părut echipa mai periculoasă până la pauză.
După cum evoluaseră în prima repriză, părea imposibil ca cei de la Sânpaul să mai întoarcă rezultatul în a doua repriză. Și totuși, s-a întâmplat! În mai puțin de 20 de minute după pauză, soarta meciului era jucată în favoarea gazdelor. Mai întâi, Sebastian Cucuruzan a finalizat din careu pentru 1-2 (min. 49), apoi Bogdan Așchilean a înscris după o acțiune individuală de excepție pe partea stângă (2-2, min. 56), iar în min. 61 același Sebastian Cucuruzan a adus gazdele în avantaj: 3-2. 
Între timp, AMEFA a rămas fără cel mai important om din apărare, Emil Trifan, accidentat, și înlocuit în min. 59 de Tudor Herlea, care este de fapt portar, dar de data asta a trebuit să fie jucător de câmp, evoluând pe banda stângă. George Deac a fost trimis ca fundaș central în locul lui Emil Trifan. Alți jucători erau însă deja fie accidentați (Cosmin Hetea a fost cel mai faultat jucător de pe teren și a evoluat mai mult într-un picior în a doua repriză), fie foarte obosiți și aproape incapabili să mai reacționeze la atacurile celor de la Viitorul Sânpaul, care efectiv au defilat, înscriind de câte ori au dorit.
Mai notăm așadar faptul că, după încă 10 minute de suspans, gazdele s-au desprins decisiv în min. 71 prin golul lui Claudiu Grama (4-2) și scorul a căpătat proporții în min. 78 cînd același Claudiu Grama a reușit dubla: 5-2. Nici Marius Lingurar nu s-a lăsat mai prejos și are și el o ”dublă” în cont, în minutele 85 și 88, care au dus scorul la un neverosimil 7-2. Noroc că arbitrul a considerat de bun simț să pună capăt măcelului în minutul 90, altfel era posibil să înregistrăm un nou record negativ pentru AMEFA, în ceea ce privește cea mai drastică înfrângere.
Astfel, acest 2-7 este similar ca diferență de goluri (5) cu alte două rezultate ale AMEFA din acest campionat, 1-6 pe teren propriu cu Viitorul Gârbău și 0-5 în deplasare cu Voința Pata.
Este păcat că, într-un moment absolut favorabil, AMEFA nu a putut să strângă mai mult decât cei 12 jucători care s-au prezentat la meci (din care doar 10 jucători de câmp). Cu un lot mai complet, cu doar câteva rezerve în plus, rezultatul ar fi putut fi altul. Nu este mai puțin adevărat că nici cei de la Viitorul Sânpaul nu au stat mai bine din acest punct de vedere, ei având doar două rezerve (dar n-au efectuat nici o schimbare). Jucătorii gazdelor au dat dovadă de mai multă forță fizică, au rezistat mai bine pe teren cele 90 de minute, în vreme ce jucătorii de la AMEFA au intrat pe teren în a doua repriză convinși că rezultatul de 2-0 este suficient pentru a obține victoria iar epuizarea fizică și apoi cea psihică și-au spus cuvântul.
Ultimul meci din acest campionat se va disputa luni, 5 iunie (a doua zi de Rusalii), de la ora 19, pe terenul 2, sintetic, din Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”, în compania echipei AS Borșa. Sperăm să fie o adevărată sărbătoare și pentru jucători, și pentru suporterii care ne-au fost alături în acest sezon. Cum cei de la AJF au făcut ”varză” programul competițional din acest sfârșit de campionat, multe meciuri din această etapă s-au desfășurat deja, așa că putem anticipa că AMEFA va termina campionatul fie pe locul 7 (dacă învinge), fie pe locul 8 (dacă face egal sau pierde, în acest din urmă caz cu condiția ca criteriul de departajare să fie golaverajul), fie pe locul 9 (dacă pierde și departajarea se face în funcție de meciurile directe, culmea, tocmai între cele două adversare, AMEFA și AS Borșa).
Așteptăm cu încredere primul rezultat pozitiv al AMEFA în disputele cu AS Borșa, care până acum a câștigat toate cele trei partide disputate în ediția precedentă de campionat și în turul acestui campionat. Un asemenea rezultat va depinde în primul rând de lotul pe care cei doi antrenori îl vor avea la dispoziție la ora meciului, și care a fost foarte ”subțire” la ultimele meciuri. Sperăm totuși ca în ceasul al doisprezecelea jucătorii care au venit mai rar la echipă să fie prezenți și să aibă și ei o contribuție la obținerea unui rezultat, oricare ar fi acesta.
Hai AMEFA!